Jom Follow Ibu

Wednesday, August 29, 2012

Biskut Lapis Cheese


Assalamualaikum wbt...

Entry seterus nya ibu nk kongsi resepi biskut lapis cheese..sedap tau biskut ni..masa hari raya baru ni,ibu buatkan utk tetamu yg datang,masing2 ckp sedapppp...:)) ibu juga terima tempahan biskut lapis cheese ni..so sape2 yg rasa nk order tu..dipersilakan lah ye..hehe

Resepi biskut lapis cheese ni ibu dapat dri kawan fb,nama nya Ct Zarith..terima kasih ct..:))
jum kita tgk resepi biskut lapis cheese :-







BHN2:
250gm cream cheese (jenama apa pun)
1/2 tin susu pekat manis yg tinggi tu
2 bungkus/paket biskut saltcheese (saya guna biskut cheese jenama julie's yg bulat2 kecik tu)
nestum/milo

cara2nya:

~ cream cheese yg di biar suhu bilik pukul dgn susu sampai sebati...
~ susun biskut cheese tu dlm bekas yg di lapik plastik atau aluminium foil...
~ ratakan cheese atas biskut td...
~ taburkan nestum/milo td...
~ ulang lagi proses dgn menyusun biskut td dan sapu cheese...
~ setiap lapis tabur milo/nestum utk rasa yg lebih umphhh...
~ ulang proses sampai habis...
~ sejukkan dlm peti sejuk semalaman...
~ selepas itu bolehlah di potong n ngappp!!! :))


** boleh je nk tabur milo ke,horlicks ke,oat ke..ikut selera masing2...**

Bahulu Ros


Assalamualaikum wbt..

Dah sangat2 lama ibu tk update blog ibu ni..ada sape2 ke yg rindu kt ibu??hehe
di kesempatan ni,pd sape2 yg ziarah blog ibu ni,ibu ucapkan selamat hari raya
maaf zahir dan batin..:))

Entry kali ni ibu nk share resepi bahulu ros..dah banyak kali ibu buat bahulu ni..dah la sedap..buat dia pun senang je..takde guna butter dan serbuk penaik.. ikut je resepi, insyaAllah jadi...:))

Resepi ni ibu c&p dari MyResepi..terima kasih pd tuan punya resepi.. :))





Bahan-Bahan (Saiz 20cm)

4 Biji Telur
1 1/2 Cawan gula pasir (boleh kurangkan jika suka
1 sudu teh esen rose
1 3/4 Cawan tepung gandum
Sedikit pewarna merah dan hijau

Cara2 :

  1. Pukul telur bersama gula hingga kembang/putih.
  2. Masukkan esen rose - pukul lg
  3. Masukkan tepung gandum, pukul lagi sehingga sebati.
  4. Asingkan 2 bahagian daripada adunan tadi, campurkan dengan pewarna. Kacau rata.
  5. Sapu acuan/loyang dengan minyak masak/majerin. Masukkan sedikit adunan merah, kemudian letakkan adunan hijau,lakukan proses yg sama hingga adunan habis.
  6. Masak pada suhu 180darjah selama 45minit atau 1 jam,sehingga kek masak mengikut suhu oven masing2..