Jom Follow Ibu

Wednesday, February 29, 2012

Sambal Goreng

alhamdulillah..dapat pn makan sambal goreng yg tersangat2
lah sedapnya..mula2 kakcu makan sambal goreng ni masa
ibu mertua adik angkat kakcu buat kenduri kawin baru2 ni
2 minggu lepas kakcu demam..makan apa pn tk selera..dalam
kepala ni duk teringat je sambal goreng ni..semalam adik tu
call kakcu..apa lagi kakcu pn mintak la resepi sambal goreng 
ni..so hari ni kakcu pn masak la..dh siap je tadi kakcu ratah
mcmtu je...ya Allah sedappppnyaaaa.......

kalau nk lagi sedap boleh campurkan dgn hati & pedal ayam
tapi kakcu tk boleh makan tu..kakcu buat simple je..yang
bestnya kalau sebelum ni kakcu tk pernah makan tauhu
kering/pucuk tauhu..hari ni dalam sejarah kakcu
belajar2 makan..sedap jugak yek..;))

ada yang panggil ni sambal goreng orang jawa..tapi kakcu
tengok orang melayu pn expert apa buat sambal goreng ni
tk kiralah jawa ke melayu ke..kita orang Malaysia kan...:))
selain sambal goreng,kakcu masak asam pedas ikan,ikan
selayang goreng dan ulam timun..ni je menu kakcu hari ni
syukur alhamdulillah....;))


~ sambal goreng ~

bahan2nya :
6 keping tempe - hiris kecil2 - digoreng
3 keping tauhu - hiris kecil2 - digoreng
2 biji kentang - hiris nipis - digoreng
2 keping tauhu kering - digoreng (di ramas tapi jgn hancur sangat)
suhun/soon (rm1.00) - digoreng (di ramas)

2 biji lada merah - dihiris
2 biji bwg besar - dihiris
3 ulas bawang putih -dihiris
sedikit ikan bilis - ditumbuk kasar
2 cawan pati santan
kicap manis secukupnya
minyak masak & garam secukup rasa

cara2nya :
1. panaskan minyak dan tumiskan bahan2 hiris dn ikan bilis sehingga naik baunya
2. masukkan pati santan,gaul rata
3. setelah santan mendidih masukkan semua bahan2 yg digoreng tadi,gaul2kan hingga rata
4. masukkan kicap secukupnya,gaul2kan lagi 
5. masukkan garam secukup rasa,gaul rata,kemudian bolehlah padamkan api.
6. sedia untuk dihidangkan...;))

Tuesday, February 28, 2012

Agar-agar Santan Oreo

semalam kakcu puasa..ya Allah...teringinnya nk makan
agar2..barang2 dh siap beli..tapi nk bangun buat tu
masyaAllah..letihnya..:( terpaksa simpan dulu
rasa mengidam tu..hari ni baru buat..
yesss!!jadi pun..;))

kakcu memang suka sangat biskut oreo
bila campurkan dalam agar2 ni
tk sangka sedap sangat2..;))

walaupn rupa mu buruk..tapi rasamu..mmm...enak tk terkata..
kalau tk percaya cuba la buat..haha
ok kakcu bg resepinya :


bahan2nya :
1 ketul gula melaka
1 peket agar2 bertali - 3.75gm
4 cawan santan
(asingkan 1 cawan santan dari 4 cawan santan tadi)
2 cawan air
3 helai daun pandan
1 biji telur
sedikit garam
6 keping biskut oreo = 12 keping - dibuang intinya
(biskut oreo di blend kasar/masukkan dlm plastik - ditumbuk kasar)

cara2nya :
1. masakkan gula melaka dengan 2 cawan air (ditapis)
2. dalam bekas yg lain,campurkan agar2,air gula melaka,3 cawan santan,daun pandan dn sedikit garam
3. masak sehingga agar2 larut
4. pecahkan telur ke dalam mangkuk dn dipukul,masukkan 1 cawan santan dn dipukul lg hingga rata
(pukul guna sudu garpu je pn boleh)
5. kemudian masukkan ke dalam periuk agar2 yg telah larut
6. biarkan mendidih dan telur nampak berketul2
7. masukkan biskut oreo,kacau2 skejap,padamkan api
8. masukkan ke dalam loyang atau acuan yg sudah di basahkan dgn air
9. biarkan sejuk sebentar,kemudian masukkan ke dalam peti ais
10. dh beku baru boleh dipotong2..sedappp mkn sejuk2...;))




Saturday, February 25, 2012

Kek Batik Arora Umaira

bertandang ke rumah kawan2 blogger,masing2 menghidangkan
kek batik arora ni..aduhh rasa teruja plak... ;))

ada mcm corak batik ke...corak batik jiwa kacau ada la..haha

saje tokok tambah nama kek batik arora UMAIRA
sbb anak dara sorg tu suka sangat makan kek ni..
kejap2 amek sepotong,ngapp...gasak la nak..
biarkan montel badan tu..kiki

kakcu tengok kwn2 buat guna loyang yg berlubang 
tengah..tp kakcu guna loyang 4segi je..heheh

resepi yg kakcu guna ni kakcu copy & paste
dari kawan fb yg kakcu sayangi
PUTERI MANJA
tQ Puteri ye...;))


BAHAN2NYA

250GM MENTEGA
160GM GULA KASTOR
½ CAWAN SUSU PEKAT MANIS 
250GM TEPUNG NAIK SENDIRI
6 BIJI TELUR GRED ‘A’
1 SUDU TEH BAKING POWDER
5 JENIS PEWARNA (PUTRI GUNA 2 PERISA ….COKLAT DAN PANDAN LAGI 3 GUNA WARNA SAHAJA)
1 SUDU TEH OVELATE 

****PERHATIAN: JIKA LETAK 5 PERISA BERBEZA DALAM SATU LOYANG RASA KEKNYA AGAK PELIK SEDIKIT…SO TERPULANG PADA ANDA YERR…BAGI PUTRI 2 PERISA NI DAH CUKUP MEMBUAT KEK NI RASA SEPERTI KEK MARBLE. ANDA BOLE JUGA GUNA PERISA STRAWBERRY DAN PANDAN ATAU APA2 PERISA TAPI JGN KESEMUANYA BERBEZA PERISA.CUKUP PILIH 2 PERISA SAHAJA.APA PUN TERPULANG JUGA KEPADA ANDA SENDIRI)

CARA2NYA

1.SEDIAKAN LOYANG UKURAN 8 INCI DAN GRISKAN LOYANG DENGAN BUTTER DAN ALAS DASAR LOYANG DENGAN BAKING PAPER.

2.SATUKAN TEPUNG GANDUM DAN BAKING POWDER KEMUDIAN DI AYAK ~ KETEPIKAN

3.PUKUL MENTEGA, OVELATE DAN GULA SEHINGGA KEMBANG DAN MEMUTIH. TAMBAHKAN SUSU PEKAT MANIS DAN TERUS PUKUL HINGGA ADUNAN SEBATI.

4.MASUKKAN TELUR SEBIJIK DEMI SEBIJIK ( PASTIKAN TELUR TU DAH RATA BARU MASUKKAN SATU BIJIK LAGI) HINGGA HABIS.

5.MASUKKAN CAMPURAN TEPUNG DAN BAKING POWDER TADI DAN KAUP BALIK HINGGA RATA DENGAN MENGGUNAKAN SPECTULA ATAU SENDUK.

6.BAHAGIKAN ADUNAN KEPADA 5 BAHAGIAN
LETAKKAN SETIAP BAHAGIAN DENGAN PILIHAN PERISA DAN WARNA YANG DISUKAI GAUL ADUNAN RATA.

7.TOMPOK-TOMPOKKAN SETIAP WARNA DALAM LOYANG HINGGA HABIS
SETIAP TOMPOKAN 1 SENDUK ATAU 2 SUDU BESAR.

8.BAKAR PADA SUHU 160C-180C DENGAN MENGGUNAKAN API BAWAH SELAMA 45MINIT ~ 1 JAM. ATAU SEHINGGA KEK MASAK DENGAN SEMPURNA...;))

Tuesday, February 21, 2012

Kek Buah Kukus - Versi Basah

assalamualaikum wbt....
td jalan2 g blog Coretan Dari Dapur  yg pemiliknya
puan Noormasni..kakcu terjumpa resepi kek buah
kukus versi basah..abangcu plak mmg suka kek buah
apa lagi,kakcu pn dgn penuh semangat membaking
kek ni...;))

alhamdulillah jadi pun...nampak tk buah2 campuran
tu bertebaran cantik..tk mendak pn kan...
hepi gler!! ;)))))))

nampak tk mcm basah2 gitu kn...ni kakcu tk simpan
utk bbrapa hari tau..td dh siap je kakcu terus potong
org kata,kek buah ni lebih sedap kalau dh di perap
utk bbrapa hari..dia lg cantik n moist je..kakcu
dah tk sabar td nk tengok isi dalam kek ni..;))

haaa..ni lg pemandangan bahagian dalam kek..;))

kek sebelum di potong..naik tinggiiiiii...
aduiii..sukaaaa sangat.....;))

kakcu nk ucapkan terima kasih sgt2 pd tuan empunya
blog Coretan Dari Dapur/Noormasni
sbb kek ni sedap sgt n tk rugi buat..;))
jum kita tengok resepinya :


Bahan-bahannya

500 g tepung gandum
300 g gula halus
5 biji telur - GRADE A
500 g mentega
500 g buah-buahan campuran - akak letak 300g
100 g kepingan badam (almond flake) - tak letak plak kali ni sbb dah kehabisan badam
1 2/3 sudu teh bicarbonate of soda 
1 2/3 sudu teh cream of tartar
1 1/4 sudu teh esen vanilla
3 sudu teh pewarna coklat sarsaparilla brown liquid (akak guna black treacle)
3 sudu teh pes kek buah - ni akak tambah, hasilnya kek menjadi lebih harum

1 2/3 cawan gula } untuk dibuat gula hangus
aluminium foil

Cara-caranya:

1. Panaskan air dalam kukusan terlebih dahulu. Tepung gandum 500 gram, ambil sedikit dan gaulkan dengan campuran buah-buahan, gaul rata untuk salutkan tepung dengan buah-buahan. Ini akan dapat mengelakkan buah-buahan dari mendak ke dasar kek sewaktu ia dikukus.
2. Tepung gandum, bicarbonate of soda dan cream of tartar diayak. Ketepikan.
3. Menggunakan whisk tangan, pukul mentega, gula sehingga kembang dan sebati. Masukkan esen vanilla dan pewarna coklat sarsaparilla brown liquid dan pukul dengan kacau dengan tangan sehingga ia sebati.
4. Masukkan telur satu persatu dan pukul dengan tangan agak-agak sudah sebati sudah mencukupi, berhenti. Bila masukkan telur tidak boleh terlalu dipukul ini akan mengakibatkan kek kukus nanti kering. Jadi memadai dengan telur dimasukkan satu persatu dan bergaul sebati dengan adunan mentega.
5. Masukkan tepung yang telah diayak kedalam adunan, gunakan spatula atau senduk plastik dan kaup balikkan satu pusing arah sehingga tepung bergaul sebati dengan adunan telur. Jangan terlalu menggaul adunan tepung, cukup dengan pusing kaup balik sehingga tepung sebati.
6. Menggunakan periuk non-stick yang ada handle, masak 1 cawan gula dan dengan api yang kecil masak gula sehingga ia cair dan bertukar warna coklat dan berbuih. Hati-hati gula hangus ni panas. Sewaktu gula hangus panas, ia akan cair dan bila ia sejuk selalunya ia akan keras jadi sewaktu ia panas tuang kedalam adunan tepung dan kacau menggunakan senduk kayu (jangan pakai spatula plastic nanti cair) dengan cepat sehingga adunan sebati.
7. Akhir sekali, masukkan campuran buah-buahan dan kaup balik adunan, jangan terlalu digaul cukup hanya bila buah-buahan bergaul rata. Ini untuk menggelakkan buah-buahan mendap kedasar kek bila ia dikukus.
8. Alaskan kertas kuih didalam loyang dan sapukan dengan mentega dan salutkan dengan tepung. Kemudian tuang adunan tepung kedalam loyang dan pastikan air kukusan telah mendidih dan tutup loyang dengan aluminium foil dan kukuslah selama 4 jam. Masa mengukus boleh dikurangkan jika mahu tapi untuk kek tahan lebih lama kukuslah selama 4 jam.

Wednesday, February 15, 2012

Cokelat Cheese Kek


assalamualaikum wbt...
kek ni kakcu buat beberapa hari lepas utk tempahan
dari kawan anak2..walaupn sebelum ni kakcu tk pernah
cuba buat kek mcmni..tapi utk tk menghampakan diorg
kakcu buat jugak la..;))

disebabkan tk pernah buat..kakcu jadi mcm huru hara
sikit la..terima kasih banyak2 pada adik Rosni Musa
yg sama2 berkongsi idea utk menjadikan kek ni
satu kenyataan...;))

ini tempahan yg pertama..tk berapa cantik kan..tapi
bagi kakcu yg baru nk belajar buat kek yg pelik2
dan baru belajar mendeko ni..kira ok la kan..;))

ini tempahan yg kedua..disebabkan yg mengorder ni
ibu mengandung..so kakcu deko warna warni sikit
biar baby yg kt dalam tu pn ikut sama hepi..hehe

pada yg mengorder ni kakcu ucapkan terima kasih
pada sape2 yg nk rasa..boleh lah order dgn kakcu ye..
cewahh..macam la pandai sgt..haha
oo ye..resepi kek cokelat ni kakcu guna resepi kek
cokelat moist Munira..terima kasih mira..tk susah buat
nya..meh kita tengok resepi :




bahan A:
1 cwn gula pasir
1 cwn serbuk koko
1 cwn susu cair
1 cwn susu pekat
1 cwn minyak masak
-semua bahan di atas di gaul sebati &
di masak atas api yg perlahan.
rehatkan skejap bila bahan dh sebati.

bahan B:
3/4 cwn tepung gandum
1 sk soda bikarbonat
1 sk baking powder
-kesemuanya di ayak bersama-

bahan C:
4 biji telur - di blend

cara2 menyediakannya:
- satu kan bahan B & C ke dalam bahan A secara berselang seli
- dan di gaul menggunakan senduk shj.
- bila dh sebati,bahagikan adunan kepada 2 bahagian
- sukat betul2 ye..kemudian tuangkan adunan yang pertama
ke dalam loyang yang telah disapu majerin dan dilapik dgn kertas minyak
- kukus selama kira2 20minit
- sementara tunggu kukusan pertama masak
kita sediakan bahan utk lapisan cheese.

bahan2nya:
250gm cream cheese
60gm gula castor
25ml susu segar / susu cair
1 biji telor gred A
*pukul kembang cheese,gula castor n susu segar / susu cair...pastu masukkan telor n pukul rata..

- selepas lapisan kek cokelat yg pertama masak,kita tuangkan pula lapisan cheese
- masak selama kira2 20minit 
- bila cheese dh masak/pejal,bolehlah tuangkan adunan kek yg separuh lagi
- kukus lagi kira2 30 minit atau sehingga masak
- kemudian bila dh masak n sejuk bolehlah ditoppingkan
mengikut citarasa masing2 ye...;))

Sunday, February 12, 2012

Kek Butter Pelangi

assalamualaikum wbt...
yang kakcu buat ni kek butter warna warni resepi kak
Saba yg kakcu pnh buat sebelum ni..saje kek yg ni kakcu
tukar nama kek butter pelangi..sbb tgk belang2 tu mcm
pelangi plak..tp tk cukup kaler pelangi nya..;))

suka sangat buat kek ni,bukan je senang tapi kejadian
kek ni mmg cantik..sedap plak tu..;))

kek ni KFBSegamat yg order utk maulidurasul baru2 ni
siap potong2 n packing..sebelum tu ada gak kawan yang
order tapi tk dpt nk tengok sebelah dalam kek ni sebab
kawan tu bwk balik nk potong sendiri...;))


masa kakcu buat kek ni dh petang sgt..dkt nk maghrib
kelam kabut jugak..bila dh masukkan dlm oven..rasa
berdebar2..dup dap dup dap..takut tk jadi je..
tapi alhamdulillah..jadi pn...;))

kalau ada sape2 yg rasa berkenan di hati nk order..
di persilakan..berat kek ni dlm 1kg..harga rm20
tapi kalau guna butter 'farmcow' mahal sikit kot
sbb butter tu mahal lor..

ini la kek butter sebelum dipotong2..
sape2 nk cuba buat
ni resepinya :
opsss...terima kasih skali lg pada kak Sabariah mohamad
su tk kan lupa jasa baik kak Saba..moga Allah yang akan
membalasnya..;))



KEK BUTTER PELANGI :

resepi nya...
250gm buttercup (nk guna yg lain2 pn buleh)
250gm gula castor - su ikut kaksaba taruk 230gm je
6bji telur grad A 
250 gm tpg gandum *
1 sdt baking powder.*
1/2 sdt soda bikabornat*
1 sdt ovalete
1/2 sdt esen vanila
1 sdm susu pekat manis(kalo x suka x yah letak)

** bahan2 ni di ayak 2kali
cara nya..
pukul butter,gula sampai kembang dn gebu ..masukkn telur sbji demi sebiji n masukkn susu pekat,ovalete & esen vanila pukul biar sebati..masukkn tepung dn kaup balik dgn senduk kayu (senduk plastik pn boleh) gaul rata dn bagi la 3 ke 4 bahagian dn bubuh la warna ikut pilihan hati dn lapis la warna tu sampai habis dn tabur la ikut pilihan hati jgak ..nk coklat rice ke..badam cincang ke..apa2 la .. dn bakar suhu 170 c selama 45 minit.

Saturday, February 11, 2012

Marble Cheese Brownies

entri kali ni kakcu nk kongsi citer marble cheese brownies
yang kakcu buat semalam..ni 1st time kakcu buat tau..
alhamdulillah jadi pn..rasa dia pn ok la..sedap..tapi 
kakcu tk boleh mkn sangat..jaga kesihatan..;))

resepi marble cheese brownies ni kakcu dapat hasil
dari skodeng fb kwn kakcu,Mastura Yasak..
terima kasih mas ye..tk rugi skodeng
terhasil brownies yg sedap ni..;))

kakcu pn nk ucapkan terima kasih sgt2 pd adik kesayangan
kakcu,Rosni Musa..dia la yg beri tunjuk ajar pd kakcu
utk buat brownies ni...;))

1st time buat..tangan plak pesen menggigil..tk la cantik
sangat..tp boleh la..selalu tengok je pic brownies yang
kwn2 buat..skrg dh buat sendiri..rasa puas hati sgt..;))




marble cheese brownies...

bahan2:

3/4 cawan serbuk koko @ 125gm coklat masakan
4 sudu mkn butter
**cairkan cara double boiler..ketepikan..

3/4 cawan gula
2 biji telor gred A
**pukul sampai agak kembang,

2 tsp esen vanila
1 tbsp corn / golden syrup (takde pun takpe)
**gaul rata..pastu masuk dlm adunan coklat td..

1 cawan tepung
1/2 tsp soda bikarbonat
1/2 tsp baking powder
**semua ni ayak bersama

1/4 cawan susu segar / susu cair(suam)
**campur dalam adunan coklat berselang seli ngan tepung..gaul rata jer..
letak 1/2 adunan dalam loyang..bakar / kukus 15-20 minit..sy selalu bakar terus 1 adunan...sekali gus...


sementara itu buatkan lapisan cheese

250gm cream cheese
60gm gula castor
25ml susu segar / susu cair
1 biji telor gred A
*pukul kembang cheese,gula castor n susu segar / susu cair...pastu masukkan telor n pukul rata..

tuang adunan cheese atas adunan coklat yg telah dikukus @ bakar td..pastu bakar @ kukus lagi 15-20 minit..kemudian lapis ngan adunan coklat..kalau nk wat marble tak perlu layer cheese just letak adunan coklat,bakar n letak adunan cheese n lorekkn sedikit ngan adunan coklat yg diletak dlm piping bag..pastu tarik2 ngan lidi ikut kreativiti..kalau kukus guna api yg kuat..kalau bakar suhu 150'c...SELAMAT MENCUBA...

Friday, February 10, 2012

Kek Mentega Half Coklat

assalamualaikum wbt...
dh lama jugak kakcu tk update blog..blog kawan2 pn
dah lama kakcu tk ziarah..sibuk dengan dunia sendiri..
utk lupakan kenangan pahit masa lalu..kakcu slalu sibukkan
diri buat itu ini yg buat kakcu rasa hepi..alhamdulillah
bersyukur sangat dgn rezeki yg Allah turunkan utk kakcu..
ada je yg menempah kek dn kuih muih..kek yg kakcu
buat ni tempahan dari KFBSegamat..;))

resepi kek ni kakcu dapat dari kwn fb,Rohaimi Ahmad
terima kasih bnyk2 pd Amy yg sudi berkongsi resepi
kek yg sgt la sedap ni...;))

kakcu tk pandai sangat buat kek..masih belajar jugak
tapi bila tengok hasil kek yg kakcu buat..biarlah orang
ckp tk cantik..tapi pd kakcu dh sangat2 cantik la tu....
angkat bakul sendiri!!!ahahah

kek sebelum dipotong2...;))




Kek Mentega Half Coklat

bahan2nya:
250g mentega
180g gula halus
5 biji telur
200g tepung gandum
1sk serbuk penaik
1/2sk bikarbonat
1sk esen vanila
4sb serbuk koko

cara2nya:
-pukul gula dn mentega sehingga kembang
-masukkan telur-kacau lama sikit masukkan tepung, serbuk penaik, soda bikarbonat, esen vanila~kacau hingga sebati
-bhgikan kepada 2 bahagian:
i: adunan asal
ii: adunan asal + serbuk koko}gaul sehingga sebati
-tuang berselang-seli didlm loyang...ambil lidi dn kacau buat beberapa putar ikut kretiviti masing2
-bakar pada suhu 160'c api atas bawah...selama 45min....;))