Cari Resepi

Loading...

Karipap





assalamualaikum wbt...
dah lama sangat kakcu biarkan blog ni sepi..bukan tk ada resepi2 baru yg nk kakcu kongsikan..tapi entah la..sejak2 ni semangat kakcu terbang melayang entah ke mana..doakan je kakcu tabah,kuat semangat dan sihat sepenuhnya... :))
utk nak sihat kakcu kena pantang makan..banyak yg kakcu tk boleh makan..sabar je lah...tapi tengok orang makan karipap kakcu rasa tk boleh tahan nk pantang..makan lah juga sikit..sikit pn abis gak 2,3 biji..hehe..karipap yang biasa orang jual tu ada campur majerin dgn minyak masak kan?masa goreng pn rasanya orang tu mesti guna minyak yang dh entah berapa kali dia guna utk menggoreng..kakcu pula tk boleh makan minyak masak yg biasa tu..kakcu guna minyak canola..gula pn kakcu tk boleh makan..inti karipap kalau tk taruk gula tk berapa sedap kan...so dah banyak sangat pantangnya lebih baik buat sendiri..tapi yg sebenarnya kakcu memang sangat2 tak pandai buat karipap..seumur hidup rasanya ada sekali je kot kakcu cuba buat..macam cerewet je..lepas tu malas sudah...haha..tapi baru ni ada la adik2 kesayangan kakcu kt fb,Rosni Musa & Fz cyunk tayang karipap yg diorg buat...pehhh geramm je...berkobar2 kakcu rasa nk membuatnya..maka hari ni kakcu pn cuba try test buat karipap sendiri..tengoklah tu tk cantik kan??terpeleot sana sini..hahaha..tak kira la janji sedap dan boleh makan tanpa ada perasaan cuak..terima kasih pada adik kakcu Rosni Musa yg bagi tunjuk ajar pd kakcu utk jadikan karipap impian kakcu jadi kenyataan...:)) jom kita tengok resepinya...


bahan2 untuk kulit karipap :
500gm tepung gandum
3/4 cawan minyak canola - di panaskan
1 cawan air - dari peti ais
sedikit garam

cara2nya :
1. masukkan minyak panas sedikit2 ke dalam bekas yg berisi tepung & garam dan gaulkan dgn menggunakan senduk sehingga rata
2. selepas tu masukkan air sedikit2..sambil tu gaulkan adunan dengan tangan..gaul sehingga adunan menjadi doh yg lembut (tak perlu habiskan air kalau adunan dah cantik)
3. bentukkan bulat2 kecil,lebih besar sikit dari guli dan masukkan ke dalam plastik dan simpan dalam peti ais lebih kurang 1 jam
4. kemudian bolehlah gelekkan adunan tadi dan masukkan inti..kelim cantik2..panaskan minyak dan boleh di goreng sehingga warnanya kekuningan..;))


bahan2 untuk inti :
4 biji keledek - isi warna kuning - di potong kecil2
3 btg kacang panjang - di hiris kecil2
5 ulas bawang merah - di kisar
2 ulas bawang putih - di kisar
1 btg serai - di kisar
3 sudu makan rempah kari - di kisar sekali
air secukupnya dan secubit kiub ayam

cara2nya :
1. tumiskan bahan kisar sehingga pecah minyak dan terbit bau
2. masukkan keledek dan di gaul rata
3. masak sehingga keledek empuk..kalau perlu tambahkan air
4. masukkan hirisan kacang panjang & garam dan di gaul2kan..masak lagi sampai kering dan lembut.
5. kemudian bolehlah padamkan api.
( kakcu masak inti tk masukkan gula..sebab tu kakcu guna keledek untuk inti..keledek rasa dia kan manis...)

13 comments :

Resepi Ibu

testing....

Dalia

nak makan karipap..... sedapnya... nyum nyum..

syiela

sedapnya..nyum nyum

abah khalisha

wah sedapnya..kena plak isi yang padat..fuhhhhh

salleh

klau intinya di tambah udang bertambah-tambah sedapnya.....um nyam-nyam...

salleh

klau intinya di tambah udang bertambah-tambah sedapnya.....um nyam-nyam...

miara-ikan

nice blog,,

Anonymous

I'm not sure where you are getting your info, but good topic. I needs to spend some time learning much more or understanding more. Thanks for excellent info I was looking for this info for my mission.

Also visit my weblog; hair loss causes in children

Resepi Shafiqah

Wah padatnya isi karipap ni yer..

Mesti sedap n bole saya repost dihalaman saya credit for U

ela

sedap nampak kak chu...selamat berkenalan yer...follow

nur safra atiqah ahmad putra rom

salam..sy blogwalking..kalo berminat dgn jamu susuk dara boleh tgk blog sy ye www.jsdn9.blogspot.com

sud@is

karipap panas memang lah sedap tak upaya nak tolak...

Nani shuhada

Karipap memang sedap d makan panas2.. Terasa kerangupanya.

Post a Comment