Jom Follow Ibu

Tuesday, June 5, 2012

Cotton Soft Japanese Cheese Cake




kek jepun lagiiiiiiii....aritu buat kek ni utk besday diri sendiri
kali ni buat lagi utk besday kakak kakcu pd 28/5 dan anak
nya pd 31/5..so buat sebiji kek utk 2 orang..jimat kan...haha

senang je buat kek ni..tapi kakcu memang tk pandai sangat nk
mendeko kek bagi cantik...hantam2 je la..;))
jum tengok resepinya...


Bahan A:
250g cream cheese
50g butter
100 ml susu segar (fresh milk)
6 biji kuning telur
1 sdb jus lemon
1/4 sdk garam
60g tepung kek / tepung superfine
20g tepung jagung (cornflour/cornstarch)

Bahan B:
140g gula (granulated sugar) / gula kastor
6 biji putih telur
3/4 sdk jus lemon

Cara-cara

Utk adunan A: Cairkan cream cheese, butter & susu dgn teknik double boiler. Bila dah cair, sejukkan adunan cream cheese tu td. Kemudian, campurkan tepung, tepung jagung, kuning telur, garam & jus lemon ke dlm adunan cream cheese & gaul hingga sebati (gaul guna senduk kayu sj).

Utk adunan B: Dalam bekas lain, pukul putih telur bersama jus lemon, sampai berbuih2 (foamy). Lepas tu, tambhkan gula & pukul lagi sampai bertanduk (soft peak).
Campurkan adunan Bahan A td ke dalam adunan Bahan B yg dah gebu tu & kacau smpai sebati. Sediakan tin/bekas kek yg bulat berukuran 8 inci, yg digriskan bwhnye & tepi tu salut dgn kertas baking. Tuang adunan kek dlm tin kek.

Bakar kek dlm kire2 sejam, dgn cara bain-marie (waterbath), pd 160 degrees C.

2 comments:

Qasey Honey said...

cantik kek tu...kek pon nmpk gebusss jugak..

Resepi Ibu said...

terima kasih QH...;))

Post a Comment