Jom Follow Ibu

Wednesday, May 9, 2012

Kek Chiffon Pandan



utk kali ni kakcu nk share resepi kek chiffon pulak..
resepi ni kakcu dapat dari Jom Masak..terima kasih
JM ye...jom kita tengok resepinya :


kekchiffon pandan

loyang 7x3


1)
- 1 3/4cwn tepung gandum
- 1sdt baking powder
** ayak

2)
- 4biji kuning telur
- 1/4cwn gula kastor

3)
- 4 biji putih telur
- 1/4cwn gula kastor

4)
- 85ml minyak masak
- 115ml air pandan ( jika pilih guna paste pandan...air pandan tukar kepada air biasa)
- pewarna hijau jika suka


cara cara
- dlm bekas yg kering....mix kan putih telur hingga berbuih...masukkan gula kastor...mix laju hingga jd kental atau bertanduk (proses ni x smpai 5min)

- mixkan bahan no2 hingga kembang....masukkan bahan no4....mix lagi sebati & kembang

- masukkan bahan no1 sikit2 sambil kacau sebati

- masukkan 1/2 adunan putih telur (meringue) kedalam bahan adunan tepung...kaup balik dgn senduk supaya sebati....masukkan lebihan meringue...kaup balik slow...biar sebati

- tuang dlm loyang yg dah di alaskan kertas minyak.....tepi loyang tak perlu di gris

- bakar suhu 170 selama 40min atau hingga masak....api atas bawah


**jika pilih untuk guna teknik steam bath....suhu 170 api bawah...50-60min...atau hingga masak...kek dlm pic ni guna teknik steam bath...lebih gebu & lembut...;))

1 comments:

zila 4ever said...

cantik colour ijau tue..:) nampak gebu

Post a Comment