Jom Follow Ibu

Monday, May 14, 2012

Pajeri Terung




lama sangat tk masak pajeri terung..ada tanam pokok terung
kt depan n belakang rumah..buah dia bergayut2...tadi petik
6 biji utk masak pajeri ni...mmm sedapppp...;))
jum tengok resepinya...senang je... :

bahan2nya :

6 biji terung panjang - dibelah 2
5 ulas bawang merah - dikisar
3 ulas bawang putih - dikisar
1 inci halia - dikisar
8 tangkai cili kering - dikisar
2 sudu makan udang kering - dikisar
1 peket kecil rempah 3 sekawan 
1 peket kecil rempah kari daging
2 sudu makan kerisik
1 cawan santan
3 sudu makan air asam jawa
gula dan garam secukup rasa

cara2nya :
1. panaskan minyak,tumiskan rempah 3 sekawan dan bahan2 kisar sehingga wangi
2. masukkan rempah kari daging dan tumis hingga pecah minyak
3, masukkan air asam jawa tunggu hingga mendidih
4. masukan santan dan terung,kacau rata.
5. masukkan kerisik,kacau lagi
6. masukkan garam & gula secukup rasa,dan masak hingga mendidih
7. dah siap,sedia utk di nikmati.

1 comments:

Qasey Honey said...

sedapnya...QH mmg suka lauk pajeri...suka kuahnya yg pekat tu...mkn dgn nasi panas sedapnya

Post a Comment