Jom Follow Ibu

Wednesday, April 4, 2012

Pavlova

tiap kali tengok gambar pavlova di fb/blog kwn2,kakcu
telan air liur je..ya Allah...sedapnya..bilalah dapat merasa..
dalam hati kakcu selalu berkata.."tk kn buatnya de...";))

sampailah satu hari tu..anak sdra kakcu dtg ke rumah
dan dia beritahu teringin sgt nk makan pavlova..tk cukup
tu..dia post kt wall fb kakcu gambar pavlova..siap memujuk
suruh kakcu buat...hahaha..kak ngah..kak ngah...;))

untuk tk menghampakan anak buah nan sorg tu..
kakcu pn mulalah study cara2 nk buat pavlova ni..
kakcu jumpa resepi pavlova kt blog Fadlinil Irma
tapi kakcu tk puas hati..mesti kena tanya pd yg dah
pernah cuba buat pavlova ni..takut kalau main buat
je nanti tk jadi buat penat je,lagi pun rugi oo...;))


kebetulan kakcu tengok kwn fb kakcu Jelina Tajul Azman
& Puteri Manja pernah buat pavlova..dengan Lina & puteri
lah kakcu banyak belajar mcmana cara nk buat pavlova ni..
tengok resepi mmg mudah..tapi 1st time nk buat rasa cuak
jugak..terima kasih sgt2 pd Lina & puteri yg sentiasa sudi
memberi tunjuk ajar pd kakcu..sayang sama kamu!!;))

walaupn tk berapa menarik mcm yg kwn2 buat..tapi
syukur alhamdulillah..kalau selalu cuma tengok gambar
tapi skrg dh ada depan mata..haha..suka!!

yang best nya..kakcu siap buat dua pavlova..sebelah
malamnya tu..kt rumah kakak kakcu ada kenduri..
kakcu saja buat lebih supaya semua dapat merasa..;))

tapi ada gak yg tanya.."kenapa kt dalam gambar krim
dia banyak..yg ucu buat ni tk banyak.." makan tu makan
je la..bnyk songeh pulak..hahaha..kakcu mmg tk taruk
krim tu banyak mcm dlm gambar sbb pavlova tu dh manis
krim tu pn manis jugak..tak nk la lepas makan nanti masing2
kena kencing manis...sape salah??kakcu jugak...heheh

kita yg buat dia kan..kalau suka manis nk taruk krim 
lebih pn boleh..lagi pun buah2 segar yg kita taburkan
kt atas tu boleh mengurangkan rasa kemanisan pavlova
ni...kalau tk caya..cuba la buat...haha

ok,ni resepi yg kakcu salin dari blog irma
terima kasih irma ye...;))


Bahan-bahan :

4 biji putih telur 
1 cawan gula kastor ( saya guna 3/4 cawan untuk mengurangkan manis)
1/2 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh cuka masakan
1/2 sudu besar tepung jagung

Topping/hiasan :

1 cawan (240 ml ) whipping cream
1 1/2 sudu besar gula halus - saya pakai gula icing.
1/2 sudu teh esen vanilla

6 comments:

Qasey Honey said...

mmg sedap pavlova ni..tp xleh mkn slalu...manis...meriah betul buah2an kat ats tu...sedap...

ogyep yummy mellow said...

Mengancam betul pavlova tu....Terancam kita dibuatnya... Jangan makan banyak2 sangat ya...

Resepi Ibu said...

Qasey Honey..btl tu..kalau mkn selalu pakat semua berangkat beramai2 ke sepital..hehe

Resepi Ibu said...

ogyep...mekasih...mmg tk makan banyak pn..makan beramai2 merasa sorg sikit,jadi la...hehe

ZURINA said...

telan air liur menengoknyer...

Resepi Ibu said...

ryna..buat la yang..senang je tau..;))

Post a Comment