Jom Follow Ibu

Monday, April 9, 2012

Marble Cheese Brownies

sebelum ni kakcu pernah buat brownies..tapi kali ni kakcu
guna resepi lain..kakcu guna resepi Mat Gebu..terima kasih
cik Mat ye...brownies ni kakcu buat utk tempahan..;))

yg ni kakcu buat utk kakak bawak balik ke sabah
dh lama juga kakcu buat ni tapi baru ni sempat nak
upload..;))

potong sikit sebab nk tengok rupa dalam dia...;))

ni lagi...;))

yg ni sama dgn yg mula2 kt atas tu..dh beberapa kali
buat..dh brtambah yakin nk melorek cokelat yg kt atas
tu..kali ni kakcu garingkan lagi cheese nya..respon dari
"semut kecil" yg menempah brownies ni..dia ckp sedapp..
siap bagi 5* lg...haha..terima kasih semut ye..kalau rasa
nk mkn brownies lagi..order lg tau..;))
meh kita tengok resepi brownies Mat Gebu yg sedap nih... :


BAHAN BROWNIES :-)
250 g mentega
1 cawan serbuk koko
1/2 cawan susu cair
1 1/2 cawan gula halus
3 biji telur gred B
1 1/2 cawan tepung gandum*
1 camca teh baking powder*
1 camca teh soda bicarbonate*(*digaul rata dan diayak)
1 camca teh esen vanilla

BAHAN CHEESE :-)
250 g cream cheese
1 cawan gula halus (mat guna 3/4 cawan)
1 biji telur gred B

CARA MEMBUATNYA :-
  1. Lenser tin berukuran (10 x 10 x 2) inci dengan mentega, alas dengan kertas minyak, biar kertas minyak terlebih dari tin. Lenser juga kertas minyak dengan mentega. Panaskan oven pada suhu 175C. 
  2. UNTUK BROWNIES :- Cairkan mentega (gunakan kaedah double-boiler) hingga cair, masukkan serbuk koko dan kacau hingga rata. Kacau gula halus + telur dengan whisk hingga sebati. Masukkan ke dalam bancuhan koko + butter dan gaul rata. Masukkan susu cair, kacau rata. Tambah tepung sedikit demi sedikit sambil diadun hingga sekata. Tuang esen vanilla, gaul rata dan asingkan adunan ini lebih kurang 1 1/2 camca besar untuk dibuat corak atas cheese. Tuang selebihnya dalam loyang tadi, bakar 25 - 30 minit atau hingga brownies masak.
  3. UNTUK CHEESE TOPPING :- Putar cream cheese dan gula hingga sebati, masukkan telur dan putar lagi hingga berkrim. Tuang atas brownies tadi dan ratakan. Isikan adunan brownies yang diasingkan tadi dalam piping beg, dan buat beberapa garisan lurus, kemudian lorekkan untuk mendapat hasil seperti dalam gambar. Sambung membakar selama 15 - 20 minit lagi atau hingga masak, biarkan betul2 sejuk, baru dipotong untuk dihidangkan...
CATATAN MAT GEBU :- Mat simpan brownies ni dalam peti sejuk selama 45 minit hingga 1 jam, tujuannya, bila kita potong, ia akan menghasilkan potongan yang cantik dan licin...

8 comments:

zila 4ever said...

sedapnya...tgh2 malam nie..lapar ler pulak ..:)

Qasey Honey said...

nmpk sedap...blum penah cuba lagi Marble Cheese Brownies ni lg...

ogyep yummy mellow said...

tengok rupa... dah tau kesuksessannya... suksess.. suksess...

Ayie Abas said...

cantik nyer..kak cu kuih marble kak cu buat tu...confirm sedap... :D

Resepi Ibu said...

zila 4ever...mmg sdp brownies ni tau...;))

Resepi Ibu said...

qaseh honey..cuba la..senang je..sdp plak tu...;))

Resepi Ibu said...

ogyep...sukses ek...alhamdulillah...;))

Resepi Ibu said...

ayie...tk syak lg mmg sdp...;))

Post a Comment