Jom Follow Ibu

Monday, March 19, 2012

Kuih Bakar Pandan

siang tadi kakcu puasa..mulut ni macam2 teringin nk makan
walaupn tersangatlah letihnya..bangun jugak buat kuih bakar
ni..berbaloi buat..mmg sedappp lahh...

kakcu dapat resepi ni dari myResepi..terima kasih pada 
yg empunya resepi ye..izinkan kakcu kongsikan resepi tu
kt sini pulak...;))

lembut..lemak..manis..mmg kena kt tekak..tapi...kakcu
tk boleh mkn banyak2...sedih lor...;((

yang ni kuih bakar yg belum dipotong..tunggu sejukk
betul2 baru potong tau..kalau masih panas atau suam2
dh nk potong..nanti melekit2,tk cantik..kakcu sendiri
pn tk sabar..kalau boleh siap je terus nk potong..huhu
sape2 nk cuba buat,ni resepinya ye... :

Bahan-bahan :

  • 1 cawan gula
  • 1 cawan jus pandan (atau air + pandan esen)
  • 2 cawan tepung gandum
  • 2 1/4 cup santan 
  • 2 sb butter
  • 3 biji telur
  • 1/2 tsp garam
  • pewarna hijau
  • bijan

Cara-cara :

  1. campurkan semua bahan. blend sampai sebati.
  2. masukkan 2 tbs minyak/butter dlm loyang .
  3. panaskan loyang dlm oven. bila minyak dah panas, masukkan mixture kuih tadi, taburkan bijan. bakar @180 sampai brown atau garing...;))

2 comments:

teratai said...

Along pasti suka kuih ini:)

Qasey Honey said...

sya suka kuih ni...lg2 kat bahagian kerak2 tu...best...nmpk sedap kuih ni..

Post a Comment