Jom Follow Ibu

Wednesday, March 14, 2012

Kek Coklat Azah

resepi kek ni kakcu dapat dari kawan fb,Azah Harun
tu yg kakcu bagi nama Kek Coklat Azah..terima kasih
sgt2 pd azah yg banyak beri tunjuk ajar pada kakcu
mcmana cara nk buat kek ni siap dgn topping..;))

kek ni org punya..dia tempah nk biasa2 je..tapi kakcu
nk bagi abis butter cream kek utk hari jadi sheqal aritu
kakcu tepek2kn kt sini..;))

kek ni berat dia lebih 1 kilo..kakcu jual siap topping
rm30 je..murah kan...;))

ni rupa kek sebelum di make up..heheh
sape2 nk cuba buat,kakcu dh mintak izin dgn azah 
utk kongsikan kt sini :

bahan2nya :

( A )
2 cawan gula
1 cawan air
(masak atas api hingga gula cair)

( B )
4 biji telur
1/2 cawan susu pekat manis
1 cawan minyak jagung
( blend sebati )

( C )
ayak tepung gandum 2 cawan bersama koko 1 cawan,soda bikarbonat 1/2 sudu teh
baking powder 1/2 sudu teh dan ketepikan.
kemudian,satukan bahan ( A ) & bahan ( B)
dan tuang ke dalam bahan ( C )..gaul sebati atau blend kn sekejap
masukkan dlm paper cup dan kukus 15 minit.
kalau bakar dlm oven,suhu 170darjah lebih kurang 25 minit.
kukus dalam loyang lebih kurang 45minit - 1jam.

utk topping ganache:
200gm dark cokelat
100ml whipping cream
2 sudu makan butter

cara2nya :
masakkan whipping cream secara double boiler
sehingga berbuih ditepi periuk
kemudian padamkan api
masukkan cokelat
dan butter
kacau hingga larut
dn bolehlah dituang di atas kek
lakukan dgn cermat
pasti hasilnya cantik dn menarik..;))


2 comments:

ogyep yummy mellow said...

Salam perkenalan.. Striking betul toppingnya.. Cantik, menarik, tertarik... Meh le blog walking kat umah kita..

Resepi Ibu said...

Ogyep yummy mellow...salam perkenalan...;))
terima kasih...insyaAllah,nnti kakcu ziarah ke sana ye...;))

Post a Comment