Jom Follow Ibu

Sunday, March 18, 2012

Cotton Soft Japanese Cheese Cake

mak aii..panjangnya nama kek ni..panggil cheese kek
je senang kan..;))

kakcu dapat resepi ni dari sorg kwn fb ~ Fara Rafi ~
terima kasih..fara tk lokek utk berkongsi resepi walaupn
resepi ni fara guna utk bisnes..kakcu doakan moga Allah
membuka rezeki utk Fara dgn seluas2nya...amiin...

kakcu tk berapa pandai nk deko..tapi boleh la kan...;))

yang ni kek sebelum di solek..haiii nasib la org punya
kalau sendiri punya..tkyah solek2..potong2 ngapp je..haha

yang ni plak dh siap masukkan bekas utk di hantar pd yg menempah 
~Nur Qaseh Asyikin~ terima kasih Qaseh ye..kalau nk order lagi
lps ni ibu bg diskaun harga..;))

ok,ni resepinya... :


Bahan A:
250g cream cheese
50g butter
100 ml susu segar (fresh milk)
6 biji kuning telur
1 sdb jus lemon
1/4 sdk garam
60g tepung kek / tepung superfine
20g tepung jagung (cornflour/cornstarch)

Bahan B:
140g gula (granulated sugar) / gula kastor
6 biji putih telur
3/4 sdk jus lemon

Cara-cara

Utk adunan A: Cairkan cream cheese, butter & susu dgn teknik double boiler. Bila dah cair, sejukkan adunan cream cheese tu td. Kemudian, campurkan tepung, tepung jagung, kuning telur, garam & jus lemon ke dlm adunan cream cheese & gaul hingga sebati (gaul guna senduk kayu sj).

Utk adunan B: Dalam bekas lain, pukul putih telur bersama jus lemon, sampai berbuih2 (foamy). Lepas tu, tambhkan gula & pukul lagi sampai bertanduk (soft peak).
Campurkan adunan Bahan A td ke dalam adunan Bahan B yg dah gebu tu & kacau smpai sebati. Sediakan tin/bekas kek yg bulat berukuran 8 inci, yg digriskan bwhnye & tepi tu salut dgn kertas baking. Tuang adunan kek dlm tin kek.

Bakar kek dlm kire2 sejam, dgn cara bain-marie (waterbath), pd 160 degrees C.

3 comments:

norlieharumaini said...

sedapnya..

Resepi Ibu said...

kak norlie..mmg sdp kak...;))

Anonymous said...

ermmm ...sedapnya k chu...nk tnya k chu guna api ats bwh ke masa bakar...

Post a Comment