Jom Follow Ibu

Wednesday, February 15, 2012

Cokelat Cheese Kek


assalamualaikum wbt...
kek ni kakcu buat beberapa hari lepas utk tempahan
dari kawan anak2..walaupn sebelum ni kakcu tk pernah
cuba buat kek mcmni..tapi utk tk menghampakan diorg
kakcu buat jugak la..;))

disebabkan tk pernah buat..kakcu jadi mcm huru hara
sikit la..terima kasih banyak2 pada adik Rosni Musa
yg sama2 berkongsi idea utk menjadikan kek ni
satu kenyataan...;))

ini tempahan yg pertama..tk berapa cantik kan..tapi
bagi kakcu yg baru nk belajar buat kek yg pelik2
dan baru belajar mendeko ni..kira ok la kan..;))

ini tempahan yg kedua..disebabkan yg mengorder ni
ibu mengandung..so kakcu deko warna warni sikit
biar baby yg kt dalam tu pn ikut sama hepi..hehe

pada yg mengorder ni kakcu ucapkan terima kasih
pada sape2 yg nk rasa..boleh lah order dgn kakcu ye..
cewahh..macam la pandai sgt..haha
oo ye..resepi kek cokelat ni kakcu guna resepi kek
cokelat moist Munira..terima kasih mira..tk susah buat
nya..meh kita tengok resepi :




bahan A:
1 cwn gula pasir
1 cwn serbuk koko
1 cwn susu cair
1 cwn susu pekat
1 cwn minyak masak
-semua bahan di atas di gaul sebati &
di masak atas api yg perlahan.
rehatkan skejap bila bahan dh sebati.

bahan B:
3/4 cwn tepung gandum
1 sk soda bikarbonat
1 sk baking powder
-kesemuanya di ayak bersama-

bahan C:
4 biji telur - di blend

cara2 menyediakannya:
- satu kan bahan B & C ke dalam bahan A secara berselang seli
- dan di gaul menggunakan senduk shj.
- bila dh sebati,bahagikan adunan kepada 2 bahagian
- sukat betul2 ye..kemudian tuangkan adunan yang pertama
ke dalam loyang yang telah disapu majerin dan dilapik dgn kertas minyak
- kukus selama kira2 20minit
- sementara tunggu kukusan pertama masak
kita sediakan bahan utk lapisan cheese.

bahan2nya:
250gm cream cheese
60gm gula castor
25ml susu segar / susu cair
1 biji telor gred A
*pukul kembang cheese,gula castor n susu segar / susu cair...pastu masukkan telor n pukul rata..

- selepas lapisan kek cokelat yg pertama masak,kita tuangkan pula lapisan cheese
- masak selama kira2 20minit 
- bila cheese dh masak/pejal,bolehlah tuangkan adunan kek yg separuh lagi
- kukus lagi kira2 30 minit atau sehingga masak
- kemudian bila dh masak n sejuk bolehlah ditoppingkan
mengikut citarasa masing2 ye...;))

0 comments:

Post a Comment