Jom Follow Ibu

Saturday, January 7, 2012

Masala Vadai/Magelay

dah lama tk update apa2 kt sini..sejak2 ni rasa macam
tk semangat je..vadai ni kakcu buat masa musim ujan
baru2 ni.pestaim buat,memang tak cantik..tapi rasa dia
mak aiiii memang sedap..terima kasih pd kwn fb kakcu
Mariana Osman yg kongsikan resepi vadai yg sungguh
enak dn lazat ni...;))

kacang dal tu sengaja kakcu tk hancurkan sangat..
bila kunyah bunyi krak kruk krak kruk..pehh sedapp...;))


BHN2
. 1 cawan kacang dhal > d rendam semalaman > toskan 
. 1 bj bwg besar > d hiris
. 2 bj bwg putih 
. 1 inci halia > d hiris
. 1 sb jintan halus
. 1 sk jintan kasar
. 3 tangkai daun kari > separuh d hiris halus & separuh lg biarkan begitu saja
. 1 bj lada hijau
. 1 bj lada merah
. Garam secukup rasa

CARA
. kisar halus 3/4 kacang dhal, bwg putih, halia dlm food processor
. Masukkan jintan halus & jintan kasar > kisar sekejap
. Alihkan bhn kisar dlm bekas
. Masukkan bawang besar, lebihan kacang dhal yg blm d kisar, daun kari, garam, lada merah & lada hijau
. Gaul sebati
. Kemudian boleh la d bentukkan menggunakan tangan samada bulat atau leper 
. Goreng dlm minyak panas
. Bila dah garing blh la d angkat
. Sedap d mkn bersama lada hijau mentah (spt org india mkn la..)

~ resepi ni kakcu copy & paste dari yg empunya resepi - mariana osman ~

0 comments:

Post a Comment