Jom Follow Ibu

Tuesday, January 10, 2012

Lempeng Pisang

ibu tk tau nk buat makanan apa untuk makan2 petang ni..
rasa macam malas nk buat apa2..tapi mulut nk makan......
pisang masak lebih buat kek aritu ada lagi..siap je masak
hidangan tengahari tadi..ibu terus melecek pisang..siap 
bancuh,ibu simpan dulu..tunggu petang baru 
melempeng..;))

jum kita melempeng..;))
sendukkan adunan tepung..then curah kt tengah kuali
dan rata2kan menjadi bentuk bulatan.. 
biarkan bhagian sebelah 
bawah betul2 masak..


kemudian terbalikkan..biarkan lempeng masak sehingga kekuningan..

haaa..ni yang dh siap..buruk je rupa dia kan..hehe
buruk pn buruk lah..tapi rasa dia sedap tau..
buat lempeng ni ibu tk gunakan sedikit
minyak pn..ibu guna kuali leper yang
tk melekat..baik utk kesihatan..


bahan2nya :
3 cawan pisang yg sudah di lecek - ibu guna pisang boyan..
3 cawan tepung gandum
3/4 cawan gula perang
1/2 cawan susu cair
1/2 cawan air
1 sudu kfc soda bikarbonat
1 sudu kfc garam

cara2nya :
campurkan kesemua bahan kecuali air
gaul2kan..jangan masukkan air semua sekali
ibu buat tadi rasanya air tk sampai 1/2 cawan pn
masukkan air sedikit..sedikit..sambil tu kacau rata..
kalau rasa adunan dh ok..tkyah masukkan air lagi..simpan dan perapkan sekejap
sementara adunan diperap..kita boleh siapkan kerja2 rumah yang lain..
cara2 nk melempeng sila rujuk gambar kt atas tu ye...;))

5 comments:

noorsafone said...

salam kak cu...pisang boyan tu pisang apa?

Lina said...

Assalam.. nampak sedap la.. kalau ada kelapa lg selera

Resepi Ibu said...

kak noor..pisang boyan tu pisang yg kecik2 tu..kalau masak sedap mkn mcmtu je..lain tempat lain kot nama nya..;))

Resepi Ibu said...

w'salam lina..maaf la kakcu tk berapa suka la lempeng taruk kelapa..dari kecik2 dulu kalau mak buat lempeng kelapa kakcu tk makan..terpaksa la mak buatkan lempeng biasa je utk kakcu...tp insyaAllah bila2 nk cuba buat lempeng kelapa,kakcu tk makan tapi rasanya anak2 n abgcu boleh makan..;))

wantie said...

sedapnya lempeng pisang tu. teringat zaman kanak kanak dulu. mak kita selalu buatkan. selalunya dia gunakan pisang emas.

Post a Comment