Jom Follow Ibu

Monday, January 30, 2012

Kek Cokelat Moist

assalamualaikum wbt...
kek cokelat moist ni,kakcu buat utk tempahan dari
Nooramalina - KFBS

tangan kaku yg deko..boleh la..;))

terima kasih Lin..kalau sedap..order la lagi..
sape2 nk order pn boleh..tk mahal pn.. :)


bahan2nya :

 bahan A:
1 cwn gula pasir
1 cwn serbuk koko
1 cwn susu cair
1 cwn susu pekat
1 cwn minyak masak
-semua bahan di atas di gaul sebati &
di masak atas api yg perlahan.
rehatkan skejap bila bahan dh sebati.

bahan B:
3/4 cwn tepung gandum
1 sk soda bikarbonat
1 sk baking powder
-kesemuanya di ayak bersama-

bahan C:
4 biji telur - di blend

cara2 menyediakannya:
- satu kan bahan B & C ke dalam bahan A secara berselang seli
- dan di gaul menggunakan senduk shj.
- bila dh sebati,tuangkan ke dalam loyang yg telah di sapukan dgn minyak.
- kemudian kukus selama 30 - 45 minit atau sehingga masak.

untuk membuat topping:
1/2 cwn susu cair
6 sudu besar susu pekat
1 biji kuning telur di pukul
1/2 cwn serbuk koko
50 gm butter/1 sudu makan butter.
-kesemuanya kecuali butter di masak dgn cara double boiler
masak sampai agak pekat,kemuadian baru masukkan butter.
dh pekat n berkilat boleh la padam kn api..
seterusnya buat la nk buat mcmana pn kt atas kek tu..;))

utk topping ganache:
200gm dark cokelat
100ml whipping cream
2 sudu makan butter

cara2nya :
masakkan whipping cream secara double boiler
sehingga berbuih ditepi periuk
kemudian padamkan api
masukkan cokelat
dan butter
kacau hingga larut
dn bolehlah dituang di atas kek
lakukan dgn cermat
pasti hasilnya cantik dn menarik..;))



3 comments:

Rosni Musa said...

Alahaiiiiii....sedapnyee..x pernah cube lg resepi ni...harussss buat esok...hehe

Resepi Ibu said...

rossss..cuba la dik..
senang je buat kek ni..sedap plak tu..
tapi kalau dh buat jgn lupa bg kakcu sikit ye..hehe

teratai said...

teringin nak makan,kalau dulu angah ada boleh buat tp sekarang telan air liur je lah nampaknya!

Post a Comment