Jom Follow Ibu

Saturday, October 13, 2012

Karipap


assalamualaikum wbt...

dah lama sangat kakcu biarkan blog ni sepi..bukan tk ada resepi2 baru yg nk kakcu kongsikan..tapi entah la..sejak2 ni semangat kakcu terbang melayang entah ke mana..doakan je kakcu tabah,kuat semangat dan sihat sepenuhnya... :))

utk nak sihat kakcu kena pantang makan..banyak yg kakcu tk boleh makan..sabar je lah...tapi tengok orang makan karipap kakcu rasa tk boleh tahan nk pantang..makan lah juga sikit..sikit pn abis gak 2,3 biji..hehe..karipap yang biasa orang jual tu ada campur majerin dgn minyak masak kan?masa goreng pn rasanya orang tu mesti guna minyak yang dh entah berapa kali dia guna utk menggoreng..kakcu pula tk boleh makan minyak masak yg biasa tu..kakcu guna minyak canola..gula pn kakcu tk boleh makan..

inti karipap kalau tk taruk gula tk berapa sedap kan...so dah banyak sangat pantangnya lebih baik buat sendiri..tapi yg sebenarnya kakcu memang sangat2 tak pandai buat karipap..seumur hidup rasanya ada sekali je kot kakcu cuba buat..macam cerewet je..lepas tu malas sudah...haha..tapi baru ni ada la adik2 kesayangan kakcu kt fb,Rosni Musa & Fz cyunk tayang karipap yg diorg buat...pehhh geramm je...berkobar2 kakcu rasa nk membuatnya..maka hari ni kakcu pn cuba try test buat karipap sendiri.

tengoklah tu tk cantik kan??terpeleot sana sini..hahaha..tak kira la janji sedap dan boleh makan tanpa ada perasaan cuak..terima kasih pada adik kakcu Rosni Musa yg bagi tunjuk ajar pd kakcu utk jadikan karipap impian kakcu jadi kenyataan...:)) jom kita tengok resepinya...

                                     

                                     


bahan2 untuk kulit karipap :
500gm tepung gandum
3/4 cawan minyak canola - di panaskan
1 cawan air - dari peti ais
sedikit garam

cara2nya :
1. masukkan minyak panas sedikit2 ke dalam bekas yg berisi tepung & garam dan gaulkan dgn menggunakan senduk sehingga rata
2. selepas tu masukkan air sedikit2..sambil tu gaulkan adunan dengan tangan..gaul sehingga adunan menjadi doh yg lembut (tak perlu habiskan air kalau adunan dah cantik)
3. bentukkan bulat2 kecil,lebih besar sikit dari guli dan masukkan ke dalam plastik dan simpan dalam peti ais lebih kurang 1 jam
4. kemudian bolehlah gelekkan adunan tadi dan masukkan inti..kelim cantik2..panaskan minyak dan boleh di goreng sehingga warnanya kekuningan..;))


bahan2 untuk inti :
4 biji keledek - isi warna kuning - di potong kecil2
3 btg kacang panjang - di hiris kecil2
5 ulas bawang merah - di kisar
2 ulas bawang putih - di kisar
1 btg serai - di kisar
3 sudu makan rempah kari - di kisar sekali
air secukupnya dan secubit kiub ayam

cara2nya :
1. tumiskan bahan kisar sehingga pecah minyak dan terbit bau
2. masukkan keledek dan di gaul rata
3. masak sehingga keledek empuk..kalau perlu tambahkan air
4. masukkan hirisan kacang panjang & garam dan di gaul2kan..masak lagi sampai kering dan lembut.
5. kemudian bolehlah padamkan api.
( kakcu masak inti tk masukkan gula..sebab tu kakcu guna keledek untuk inti..keledek rasa dia kan manis...)

Thursday, September 20, 2012

Kuih Seri Muka


assalamualaikum wbt..

biar pn dh banyak kali buat kuih seri muka..tapi kakcu tetap suka nk mencuba resepi kuih ni dari kawan2 yang lain..hari ni kakcu cuba resepi kuih seri muka Milla safinaz..alhamdulillah menjadi pun...betul2 sedap..tk tipu punya..terima kasih milla yg sudi berkongsi resepi...moga kehidupan milla di berkati Allah jua..izinkan kakcu letakkan resepi tu di sini ye...;))


                                        


                                        

Bahan lapisan bawah:

400 gm/ 2 cwn pulut putih(direndam 3 jam)
2 cwn santan cair(kena sama dgn sukatan pulut)
sedikit garam

Caranya:
1.Kukus pulut yg telah direndam tadi selamat 40 minit.
2.Campurkan santan cair, garam, gaul sebati.
3.Kemudian di tuangkan ke dlm pulut kukus n kacau sebati.Santan dgn pulut mesti sama parasnya.
4.Kukus lagi selama 30 minit.
5.setelah masak,tekan pulut tadi sehingga mampat.

Bahan lapisan atas(diblender hingga hancur n halus):
2 cwn santan pekat 
sedikit daun pandan
1 cwn tepung gandum
3/4 cwn gula(nak manis-1 cwn gula)
1 biji telur
sedikit garam
sedikit pewarna hijau

Caranya:
1.Blender semua bhn tadi n tapiskan.
2.Tuangkan adunan ke atas pulut yg telah di tekan.
3.Kukus selama 40 minit...setiap 10 minit dibuka utk buang wap air..
4.Sejukkan n hidangkan.

Tuesday, September 18, 2012

Kek Rainbow


Assalamualaikum wbt...

baru ni kakcu buat kek rainbow utk besday anak2 kakcu...ct maira dgn haikal hamim kongsi tarikh lahir pd 18hb.0gos..tapi masa tarikh besday sebenar diorg kakcu tk buatkn kek pn sebab esoknya 19hb tu kan dah raya..makanan melambak..nanti kalau buat kek kalau tk makan,membazir je..so dh penghujung raya baru la kakcu buatkan kek ni...bukan mudah rupanya nk buat kek ni..kena bakar satu persatu utk jadikn 6 lapisan..kakcu rasa kek ni 1st n last la kakcu buat...leceh la...huhu

resepi kek rainbow ni kakcu dapat dari kawan fb yg kakcu sayangi iaitu kak Aida Han..bberapa hari sebelum buat kek ni,hari2 su skodeng fb kak aida...alhamdulillah,tk sia2 skodeng..jadi pn kek nya...terima kasih kak Aida sayang..izinkan su kongsikan resepinya di sini ye...;))












Bahan- bahannya:

1 Cawan Mentega
1 1/2 Gula Kastor
5 biji putih telur
2 Sudu esen vanilla
3 cawan tepung gandum **
4 Sudu teh baking powder **
Tanda ** Di ayak bersama **
1 1/2 Cawan susu segar


Pewarna

1 sudu teh pewarna ungu+ perisa grape
1 sudu teh pewarna biru + perisa blueberry
1 sudu teh pewarna hijau + perisa peppermint
1 sudu teh pewarna kuning + perisa peach
1 sudu teh pewarna oren + perisa limau
1 sudu teh pewarna merah  + perisa strawberry

I
Cara-caranya:


1 ~ Butter dan gula dipukul hingga kembang
2 ~ Lalu dimasukkan putih telur sedikit2
Sambil dipukul terus hingga rata
3 ~ Masukkan esen vanilla, pukul rata

4 ~ Tepung dan susu segar dimasukkan bergilir gilir hingga habis dan diakhiri dengan susu
5 ~ Bagikan adunan kepada 6 mangkuk dan warna serta perisa
6 ~ Setiap mangkuk 200gm  250 gm adunan
7 ~ Panaskan oven 170 degree bakar setiap lapis selama18 minit atau sehingga masak.
8 ~ Guna loyang  8 inchi dan dialas kertas minyak
9 ~ Kek disejukkan dahulu, kemudian barulah dilayer..


Bahan2 frosting:


250 Gm Cream Cheese
120 Gm Butter
120 Gm gula icing diayak dahulu


Kesemua bahan2 frosting dipukul hingga rata dan gebu. Kemudian bolehlah digunaka untuk layer kek dan disapu pada kek...


Selamat Mencuba....

Sunday, September 9, 2012

Kek Kukus Buah-Buahan

                 
 Assalamualaikum wbt..

Baru ni ibu ada buat kek kukus buah2an..pada ibu la rasa dia memang sedap dan kena kt selera ibu..adunan kek ni sesuai utk keluarga yg tk ramai..sebab bila dh masak,kek ni tkde la besar sangat..kukus pn tk lama,dalam 2 jam je..simpan lama2 pn masih ok..so sape2 yg nk cuba buat,ni ibu kongsikan resepinya...jom kita tengok..;))
                   

                                     









Bahan2nya :



300gm tepung gandum

100gm gula halus
3 biji telur gred A
200gm mentega/butter
250gm buah campuran
1st soda bikarbonat
1st cream of tartar
1st esen vanilla
1 cawan gula - utk buat gula hangus
aluminium foil



                                                                          cara2nya :



1. Panaskan air dalam kukusan terlebih dahulu. Tepung gandum 300 gram, ambil sedikit dan gaulkan dengan campuran buah-buahan, gaul rata untuk salutkan tepung dengan buah-buahan. Ini akan dapat mengelakkan buah-buahan dari mendak ke dasar kek sewaktu ia dikukus.

2. Tepung gandum, bicarbonate of soda dan cream of tartar diayak. Ketepikan.


3. Menggunakan whisk tangan, pukul mentega, gula sehingga kembang dan sebati. Masukkan esen vanilla dan kacau sehingga ia sebati.


4. Masukkan telur satu persatu dan pukul dengan tangan agak2 sudah sebati sudah mencukupi, berhenti. Bila masukkan telur tidak boleh terlalu dipukul ini akan mengakibatkan kek kukus nanti kering. Jadi memadai dengan telur dimasukkan satu persatu dan bergaul sebati dengan adunan mentega.


5. Masukkan tepung yang telah diayak kedalam adunan, gunakan spatula atau senduk plastik dan kaup balikkan satu pusing arah sehingga tepung bergaul sebati dengan adunan telur. Jangan terlalu menggaul adunan tepung, cukup dengan pusing kaup balik sehingga tepung sebati.


6. Menggunakan periuk non-stick yang ada handle, masak 1 cawan gula dan dengan api yang kecil masak gula sehingga ia cair dan bertukar warna coklat dan berbuih. Hati-hati gula hangus ni panas. Sewaktu gula hangus panas, ia akan cair dan bila ia sejuk selalunya ia akan keras jadi sewaktu ia panas tuang kedalam adunan tepung dan kacau menggunakan senduk kayu (jangan pakai spatula plastic nanti cair) dengan cepat sehingga adunan sebati.


7. Akhir sekali, masukkan campuran buah-buahan dan kaup balik adunan, jangan terlalu digaul cukup hanya bila buah-buahan bergaul rata. Ini untuk menggelakkan buah-buahan mendap kedasar kek bila ia dikukus.


8. Alaskan kertas kuih didalam loyang dan sapukan dengan mentega. Kemudian tuang adunan tepung kedalam loyang dan pastikan air kukusan telah mendidih dan tutup loyang dengan aluminium foil dan kukuslah selama 2 jam..;))

Wednesday, August 29, 2012

Biskut Lapis Cheese


Assalamualaikum wbt...

Entry seterus nya ibu nk kongsi resepi biskut lapis cheese..sedap tau biskut ni..masa hari raya baru ni,ibu buatkan utk tetamu yg datang,masing2 ckp sedapppp...:)) ibu juga terima tempahan biskut lapis cheese ni..so sape2 yg rasa nk order tu..dipersilakan lah ye..hehe

Resepi biskut lapis cheese ni ibu dapat dri kawan fb,nama nya Ct Zarith..terima kasih ct..:))
jum kita tgk resepi biskut lapis cheese :-







BHN2:
250gm cream cheese (jenama apa pun)
1/2 tin susu pekat manis yg tinggi tu
2 bungkus/paket biskut saltcheese (saya guna biskut cheese jenama julie's yg bulat2 kecik tu)
nestum/milo

cara2nya:

~ cream cheese yg di biar suhu bilik pukul dgn susu sampai sebati...
~ susun biskut cheese tu dlm bekas yg di lapik plastik atau aluminium foil...
~ ratakan cheese atas biskut td...
~ taburkan nestum/milo td...
~ ulang lagi proses dgn menyusun biskut td dan sapu cheese...
~ setiap lapis tabur milo/nestum utk rasa yg lebih umphhh...
~ ulang proses sampai habis...
~ sejukkan dlm peti sejuk semalaman...
~ selepas itu bolehlah di potong n ngappp!!! :))


** boleh je nk tabur milo ke,horlicks ke,oat ke..ikut selera masing2...**

Bahulu Ros


Assalamualaikum wbt..

Dah sangat2 lama ibu tk update blog ibu ni..ada sape2 ke yg rindu kt ibu??hehe
di kesempatan ni,pd sape2 yg ziarah blog ibu ni,ibu ucapkan selamat hari raya
maaf zahir dan batin..:))

Entry kali ni ibu nk share resepi bahulu ros..dah banyak kali ibu buat bahulu ni..dah la sedap..buat dia pun senang je..takde guna butter dan serbuk penaik.. ikut je resepi, insyaAllah jadi...:))

Resepi ni ibu c&p dari MyResepi..terima kasih pd tuan punya resepi.. :))





Bahan-Bahan (Saiz 20cm)

4 Biji Telur
1 1/2 Cawan gula pasir (boleh kurangkan jika suka
1 sudu teh esen rose
1 3/4 Cawan tepung gandum
Sedikit pewarna merah dan hijau

Cara2 :

  1. Pukul telur bersama gula hingga kembang/putih.
  2. Masukkan esen rose - pukul lg
  3. Masukkan tepung gandum, pukul lagi sehingga sebati.
  4. Asingkan 2 bahagian daripada adunan tadi, campurkan dengan pewarna. Kacau rata.
  5. Sapu acuan/loyang dengan minyak masak/majerin. Masukkan sedikit adunan merah, kemudian letakkan adunan hijau,lakukan proses yg sama hingga adunan habis.
  6. Masak pada suhu 180darjah selama 45minit atau 1 jam,sehingga kek masak mengikut suhu oven masing2..

Friday, July 20, 2012

Marble Cheese Brownies


assalamualaikum wbt...

utk semua yg singgah ke blog ibu..ibu ucapkan,selamat menyambut ramadhan al mubarak..moga ramadhan kali ni,lebih bererti utk kita semua..jangan ada yg cuba2 nk ponteng puasa dgn sengaja tau..tk baik...berdosa...:))

 ok,pic kt atas tu..itu la marble cheese brownies yg di tempah oleh anak buah ibu sempena hari jadi bonda nya yg tercinta..ibu cuba buat sekadar yg termampu..nk deko lebih2 tk pandai,lagi pn tangan ni dh la suka nk terketar2 tk pasal2..adoii agaknya kalau nk buat bunga ros..harus jadi berus..haha

kepada kak ngah harap berpuas hati ye..dan pada sape2 yg nk menempah di persilakan lah... :))






Friday, July 6, 2012

Agar-Agar Pelangi


Assalamualaikum....

Sebelum ni kakcu dh pernah buat agar2 ni..kakcu copy je resepi tu ye..jum kita tengok..


Bahan2nya:

Sebungkus agar2 bertali (25gm) di bahagi tiga.

Bahan A :

Ambil 1 bahagian agar2 - dicuci bersih
31/2 cawan air
1 cawan gula
pewarna

Cara2 nya :

Masakkan agar2,air dan gula hingga larut.
masak dengan api yg sederhana - kacau2 selalu
bila agar2 dh larut dan agak pekat boleh lah matikan api.
bahagikan agar2 td kpd beberapa bahagian dan masukkan warna ikut suka.
biarkan agar2 beku.
selepas itu,bolehlah di potong kecil2.
dan masukkan ke dalam loyang atau acuan yg di sukai.

Bahan B :
ambil 1 bahagian lagi agar2
3 sudu makan gula
1 sudu kfc garam
11/2 cawan santan
2 cawan air

Cara2nya :

Masakkan agar2 dan kesemua bahan hingga larut.
setelah agak pekat matikan api.

Kemudian tuangkan ke dalam loyang/acuan yg sudah siap di isi dgn hirisan agar2 tadi.
biarkan sejuk sekejap dan masukkan ke dalam peti ais..







agar2 ni kakcu buat atas tempahan jugak..terima kasih
pd cikgu nor & cikgu milah..kalau sedap order la lg ye..:))

Enak di makan pd bila2 masa...baki agar2 yg masih tinggal lg tu simpan utk buat lain kali pula...:))

Cucur Jawa (Akok)


Hari ni kakcu buat cucur jawa utk tempahan..terima kasih pada cikgu Nor (Nasom Segamat ) yg mengorder kuih ni moga menepati citarasa cikgu & keluarga..:)) pada sape2 yg nak cuba try test buat..ni kakcu kongsikan lagi resepinya :







Bahan2nya :

2 cawan tepung gandum
2 cawan tepung beras
1 cawan air kelapa
1 cawan air biasa
1 cawan gula merah
1 cawan gula pasir
secubit garam

Cara2nya :

1. semua bahan dicampurkan dan digaul sebati.
2. perapkan lebih kurang 10 minit.
3. goreng menggunakan minyak yg sedikit (spt goreng telur mata..... )
4. goreng satu2 dgn api perlahan.

*cara kakcu goreng tadi,masa masukkan sesenduk adunan kedalam kuali,kakcu besarkan sikit api,sekejap je..lepas tu cpt2 kecikkan api..buat mcmtu sampai adunan siap digoreng*


Monday, July 2, 2012

Marble Cheese Brownies





hari ni pagi2 lagi ibu dh mula buat kek..mula2 buat kek
karamel 2 buku..lps tu buat marble cheese brownies ni
plak..ibu buat ni atas tempahan dari kastemer..walaupn
hari ni ibu rasa kurang sihat sikit..tp alhamdulillah ibu
dapat juga siapkan semuanya...sape2 yg rasa2 nk tempah
tu silakan la ye..harga mmg berpatutan...:))
resepi marble cheese brownies ni,ibu tetap ikut resepi
incek Mat Gebu..sbb gebuuuu je...haha
terima kasih incek Mat ye...:))




BAHAN BROWNIES :-)
250 g mentega
1 cawan serbuk koko
1/2 cawan susu cair
1 1/2 cawan gula halus
3 biji telur gred B
1 1/2 cawan tepung gandum*
1 camca teh baking powder*
1 camca teh soda bicarbonate*(*digaul rata dan diayak)
1 camca teh esen vanilla

BAHAN CHEESE :-)
250 g cream cheese
1 cawan gula halus (mat guna 3/4 cawan)
1 biji telur gred B

CARA MEMBUATNYA :-
  1. Lenser tin berukuran (10 x 10 x 2) inci dengan mentega, alas dengan kertas minyak, biar kertas minyak terlebih dari tin. Lenser juga kertas minyak dengan mentega. Panaskan oven pada suhu 175C. 
  2. UNTUK BROWNIES :- Cairkan mentega (gunakan kaedah double-boiler) hingga cair, masukkan serbuk koko dan kacau hingga rata. Kacau gula halus + telur dengan whisk hingga sebati. Masukkan ke dalam bancuhan koko + butter dan gaul rata. Masukkan susu cair, kacau rata. Tambah tepung sedikit demi sedikit sambil diadun hingga sekata. Tuang esen vanilla, gaul rata dan asingkan adunan ini lebih kurang 1 1/2 camca besar untuk dibuat corak atas cheese. Tuang selebihnya dalam loyang tadi, bakar 25 - 30 minit atau hingga brownies masak.
  3. UNTUK CHEESE TOPPING :- Putar cream cheese dan gula hingga sebati, masukkan telur dan putar lagi hingga berkrim. Tuang atas brownies tadi dan ratakan. Isikan adunan brownies yang diasingkan tadi dalam piping beg, dan buat beberapa garisan lurus, kemudian lorekkan untuk mendapat hasil seperti dalam gambar. Sambung membakar selama 15 - 20 minit lagi atau hingga masak, biarkan betul2 sejuk, baru dipotong untuk dihidangkan...
CATATAN MAT GEBU :- Mat simpan brownies ni dalam peti sejuk selama 45 minit hingga 1 jam, tujuannya, bila kita potong, ia akan menghasilkan potongan yang cantik dan licin...



Kuih Puteri Ayu


Assalamualaikum semua...

Skrg ni ibu dh jarang update apa2 kt sini..ada la sibuk sikit dgn tempahan dari kwn2
dh tu line slow sgt la.. letih ibu nk tunggu..  

Tapi hari ni ok plak tu yg dpt masukkan gambar ni.. kuih ni ibu buat kelmarin utk kenduri jiran ibu.. resepinya sama mcm yg sebelum ni takpe..ibu kongsikan lg resepinya...:))











Bahan A:

1 biji kelapa parut putih
sedikit garam
1 sudu besar tepung sagu/ubi
Bahan B:
3 cwn tepung gandum(ayak)
1 sudu besar ovellette
2 cwn gula pasir
4 biji telur gred A
2 cwn santan pekat
sedikit pewarna hijau & perisa pandan
*saya guna air daun pandan dan dibancuh dgn santan kotak..(perisa asli)


Cara membuatnya:

1.Gaulkan kesemua bhn A (kelapa+garam+tepung sagu)- ketepikan
2. Pukul telur dengan gula hingga kembang.gunakan kelajuan tinggi.Masukkan ovellette,pewarna hijau,perisa pandan dan tepung gandum.Gaul guna senduk.
3.Masukkan santan pekat dan gaul hingga sebati. Panaskan pengukus.
4.Susun acuan dlm pengukus....sapu acuan dgn majerin/myk(supaya tak melekat)
isi acuan dengan kelapa putih(jgn terlalu sedikit).Tekan padat menggunakan hujung jari.(kukus 2 min)
5. Isikan adunan kuih..Kukus lg selama 10 min.
6. Apabila masak...keluarkan dr acuan...sedia utk dimakan...:))


Tuesday, June 26, 2012

Biskut Dahlia

Assalamulaikum wbt...

Lama rasanya ibu tk kongsikan sesuatu kt blog ni.. hari2 ada je kerja yg perlu disiapkan.. puasa dh dekat.. tak lama lagi nak raya plak.. jom la kita try test buat biskut dahlia ni.. kalau tak nak buat takpe.. boleh order dgn ibu..abiskut ni mmg sedap.. tak menyesal la kalau beli pun...:)) 

Tapi kalau nk buat ni resepinya... :

Bahan2nya :

1 buku butter
3/4 @ 1 cawan gula halus/gula icing
1 biji kuning telur
1 sudu teh esen vanila
1 cawan tepung ubi
2 cawan tepung kastard
2 cawan tepung gandum
   (semua tepung di ayak)

Cara2nya :

- pukul butter dan gula hingga kembang
- masukkan kuning telur dan esen vanila - gaul sebati
- masukkan tepung ubi,tepung kastard dan tepung gandum
- uli hingga menjadi doh - kalau doh lembut,tambahkan sedikit tepung gandum
- kemudian paipkan dengan acuan samperit @ biskut dahlia
- hiaskan dgn ceri @ manik @ ikut suka..
- bakar 20 minit atau lebih dgn suhu 180 darjah @ bergantung pd oven masing2..;))







Sunday, June 17, 2012

Rendang Ayam Ibu



harini ibu masak pulut kuning dengan rendang ayam..
nak tau tk..sebenarnya kan..ibu tk pernah masak pulut
kuning makan dengan rendang ayam macam ibu masak
harini..sebabnya family ibu tk suka makan pulut..tadi pn ibu masak sikit je..saje buat konon2 sambut hari bapa..:))rendang ayam pulak ibu masak ikut selera ibu tau..kot ada sape2 yg berkenan boleh la cuba...:))


bahan2 utk rendang :

1 ekor ayam - di potong kecil-cuci bersih-toskan
15 tangkai cili kering - dikisar
2 biji bawang besar - dikisar
3 ulas bawang putih - dikisar
2 batang serai - dikisar
1 inci halia - dikisar
1 inci lengkuas - dikisar
2 keping asam gelugur
1/2 cawan kerisik
minyak utk menumis
garam & gula secukup rasa
2 helai daun kunyit - potong rampai

cara2nya :
1. tumiskan bahan kisar sampai pecah minyak
2. masukkan ayam dan gaul rata..masak sampai ayam empuk
3. masukkan asam gelugur dan kerisik - gaul rata
4. masukkan garam dan gula secukup rasa
5. akhir sekali masukkan hirisan daun kunyit,gaul2kan dan matikan api
6. sedia utk dihidangkan...:))





Friday, June 15, 2012

Kuih Lapis



dah banyak kali juga ibu buat kuih lapis..tapi yang ni
pada ibu lagi sedap..ibu jumpa resepi ni dari blog
terima kasih tk terhingga pd yg empunya resepi
izinkan ibu kongsikan resepinya di sini ye.. :))

bahan2nya :
2 cawan tepung beras
11/2 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung ubi kayu
1 cawan gula pasir
600ml santan pekat
800ml air
sedikit garam
1 sudu teh esen ros
sedikit pewarna merah dan hijau

cara2nya :
1. masukkan tepung beras,tepung gandum,gula,,garam,santan dan air dalam sebuah mangkuk. Gaul hingga adunan sebati. Tapiskan supaya adunan tidak bergentel.
2. bahagikan adunan kepada 2 bahagian..warnakan merah dan hijau.
3. panaskan loyang dalam pengukus..tuangkan 2 senduk adunan hijau ke dlm loyang..kukus dlm 10minit.
4. tuangkan adunan merah - kukus 10 minit..buat berselang seli hingga adunan habis..lapkan penutup kukus setiap kali hendak menutupnya semula.
5. apabila kuih telah masak,angkat dan sejukkan.
** kalau guna acuan yg macam ibu buat tu..caranya tetap sama tp sapukan sedikit minyak pada acuan supaya nanti mudah untuk di keluarkan...**

Wednesday, June 13, 2012

Kuih Puteri Ayu

kuih puteri ayu traffik light...haha

merah ~ berhenti...:))

kuning ~ bersedia...:))

hijau ~ apa lagiii jalan daaa....ngappp..nyumm..nyummm..:))

sebelum ni ibu pernah gak buat kuih puteri ayu ni..tapi
ibu rasa ikut resepi yg ni lagi sedap..walaupn dh sejuk
tetap lembut..ibu dapat resepi ni dari anakanda Mastura
Cik Ra..terima kasih mas..izinkan ibu letakkan resepi
tu di sini ye...:))


PUTERI AYU
Bahan A:
1 biji kelapa parut putih
sedikit garam
1 sudu besar tepung sagu/ubi
Bahan B:
3 cwn tepung gandum(ayak)
1 sudu besar ovellette
2 cwn gula pasir
4 biji telur gred A
2 cwn santan pekat
sedikit pewarna hijau & perisa pandan
*saya guna air daun pandan dan dibancuh dgn santan kotak..(perisa asli)
Cara membuatnya:
1.Gaulkan kesemua bhn A (kelapa+garam+tepung sagu)- ketepikan
2. Pukul telur dengan gula hingga kembang.gunakan kelajuan tinggi.Masukkan ovellette,pewarna hijau,perisa pandan dan tepung gandum.Gaul guna senduk.
3.Masukkan santan pekat dan gaul hingga sebati. Panaskan pengukus.
4.Susun acuan dlm pengukus....sapu acuan dgn majerin/myk(supaya tak melekat)
isi acuan dengan kelapa putih(jgn terlalu sedikit).Tekan padat menggunakan hujung jari.(kukus 2 min)
5. Isikan adunan kuih..Kukus lg selama 10 min.
6. Apabila masak...keluarkan dr acuan...sedia utk dimakan...:))

Tuesday, June 5, 2012

Kek Karamel




kek karamel ni kakcu buat semalam..utk sepupu abgcu
syamsul & farah yg dtg ziarah ke rumah..puas rasa hati
dapat menjamu pasangan pengantin baru ni dengan
hidangan yg kakcu masak sendiri..kalau tk selalunya
cuma tengok di fb je..;))

ni resepi kek karamel yg kakcu buat tu....

bahan2:
(A)
2 sudu besar gula
~ masukkan 2 sudu besar gula ke dalam loyang,masak tanpa gunakan air dengan api perlahan,sehingga gula cair dan menjadi perang - ketepikan.

sediakan 6 biji telur.
(pastikan setiap biji telur tidak kurang dari 63gm)
asingkan kuning dan putih telur.
~ sediakan 3 bekas:
Bekas 1 - 6 putih telur
Bekas 2 - 3 kuning telur
Bekas 3 - 3 kuning telur

(B)
untuk membuat bahagian atas/karamel
~ ambil bekas yang mengandungi 3 kuning telur + 1 biji telur + 1 tin susu cair + 70gm gula kastor + 1/2 sudu teh esen vanila dan di kacau2 manja..jangan sampai berbuih,nanti tk jadi karamel nya.
kemudian tapiskan bahan (B) ini ke dalam bekas (A)

(C)
untuk membuat lapisan kek
~ ambil bekas yang mengandungi 3 kuning telur + 135ml air + 45ml minyak jagung/masak
dan di pukul menggunakan mixer sehingga pekat dan berbuih macam separuh meringue.
kemudian masukkan gula kastor 70gm dan di pukul lagi sehingga pekat.
campurkan adunan tadi dengan 140gm tepung gandum + 1 sudu kfc b/powder yang telah di ayak 3x.
kacau manja,guna senduk kayu pn boleh. kacau sehingga betul2 mesra dan sebati.
**kalau nak kek tinggi sikit,tambahkan sukatan tepung gandum menjadi 150gm.

(D)
meringue.
~ ambil bekas yang mengandungi 6 putih telur + 70gm gula kastor + 1 sudu kfc cream of tartar.
pukul sehingga kembang dan bila bekas tersebut di terbalikkan kandungannya tidak jatuh.
** pastikan putih telur tidak bercampur dgn kuning telur walau sedikit pn.

kemudian campurkan adunan (C) ke dalam adunan (D) dan digaul menggunakan senduk sehingga sebati.
bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan campurkan pewarna mengikut cita rasa masing2.

kemudian boleh lah melakukan proses memasukkan adunan yang telah di warnakan kedalam loyang (A)+(B) secara berselang seli,lakukan sehingga habis.
bakar secara double boiler pada suhu 170darjah 50-60minit.
panaskan 0ven 10 minit terlebih dulu.