Jom Follow Ibu

Monday, July 25, 2011

Ikan Patin Masak Asam





assalamualaikum wbt...
letihnya hari ni..tk macam hari2 smlm..
ya Allah ya TuhanKu..kuatknlah semangat ku,
sihatkanlah tubuh badan ku..amiin...
apapn rutin harian tetap berjalan mcm biasa..
puasa tetap puasa..masak tetap masak..
hari ni ibu masak,ikan patin masak asam,
kobis lemak putih + udang,ikan goreng,
sambal tempoyak & ulaman.
ikan patin masak asam ni special sikit,jom
kita tengok resepinya...;))

bahan2nya:
seekor ikan patin - dipotong2.
6 biji bawang merah - dikisar
3 biji bawang putih - dikisar
2 inci halia - dikisar
2 batang serai - dikisar
3 biji buah keras - dikisar
15 tangkai cili kering - dikisar
2 inci kunyit hidup - dikisar
2 helai daun kunyit - dihiris rampai
2 kuntum bunga kantan - dihiris nipis
2 keping asam gelugur
1 sudu makan air gula melaka (rebus siap2 nk guna dh senang..;))
garam secukup rasa.

cara2nya:
- bersihkan ikan.
- masukkan ke dalam kuali bahan2 kisar,renihkan sekejap,kacau2kan..
- masukkan daun kunyit,bunga kantan,asam gelugur,air gula melaka,garam dan juga ikan.
- masak dgn api yg sederhana perlahan sehingga kuahnya agak kering.
- kemudian bolehlah di dihidangkan bersama nasi putih dan lauk pauk yg lain...;))

Puding Kastard Koktel



assalamualaikum wbt...
kata orang rezeki jangan di tolak,
apa saje yg orang order selagi boleh
kakcu cuba buat..
puding ni kakcu buat utk kawan yg
order beberapa hari yg lepas..baru
skrg kakcu sempat buatkan..
dgn cuaca yg panas skrg ni,mmg sedap
makan puding ni utk menyejukkan tekak..;))


bahan2nya:

1cwn tepung kastard
5cwn air
1/2 cwn gula

1 tin susu cair
3 tin air
gula secukup rasa
koktel (buah2an campuran)
2 sudu mkn tepung kastard (di bancuh dgn sedikit air)

cara2:
campurkn tepung kastard,air n gula dn di masak sehingga pekat,likat dn brkilat
kmudian masukkn ke dlm loyang atau acuan..biarkn sejuk..(masukkn dlm peti sejuk)

di dlm periuk yg lain,masakkn susu cair,air,gula,dn masukkn bancuhan tepung kastard td.
masak hingga mndidih dgn api yg sderhana dn di kacau selalu.
(susu cair,air dn gula brgantung pd selera masing2)
bila dh masak,biarkn sejuk..nk sdp masukkn dlm bekas/botol dn disimpan dlm peti sejuk..(boleh tahan bbrapa hari)
bila puding n sos dh sejuk,masukkn keduanya ke dlm mangkuk,dn cmpurkn air dn buah koktel td...siap utk di makan... ;))

Thursday, July 21, 2011

Pajeri Terung

                                                    Hidangan Berbuka Puasa Untuk Hari Ini

                                                                     Pajeri Terung

                                                                Sambal Tumbuk Goreng

                                                               Ikan Lampam Goreng


assalamualaikum wbt...
ntah kenapa dari pagi lagi..badan ni
rasa letih sangat..rasa mcm malas nk
masak..tapi kalau tk masak,nk makan
apa pulak time berbuka nnti..kalau beli
makanan kt luar pn,belum tentu sedap..
kuatkan semangat & mulakan sesi
'berperang' di dapur..siap lah jugak masak
pajeri terung,lemak kuning ikan selayang,
sambal tumbuk goreng & ikan lampam goreng..;))


Pajeri Terung:

bahan2nya:
1/2 kg terung
2 sudu makan rempah kari
10 tangkai cili kering - dikisar
5 ulas bawang merah- dikisar
3 ulas bawang putih  - dikisar
1 inci halia - dikisar
2 sudu makan kerisik
2 sudu makan gula melaka
2 cawan santan
2 tangkai daun kari
sedikit pati ikan bilis
sedikit air asam jawa
sedikit rempah tumis 4 sekawan
garam & gula secukup rasa

cara2nya:
- goreng terung terlebih dulu dan ketepikan.
- panaskan kuali,tumis 4 sekawan bersama daun kari
  dan masukkan bahan kisar,kacau hingga sebati.
- setelah pecah minyak,masukkan rempah kari yang
  sudah dibancuh dgn sedikit air. kacau perlahan2
  sampai naik bau.
- kemudian campurkan kerisik serta gula melaka,
  pati ikan bilis dan air asam jawa.
- tuangkan santan biarkan mendidih dan kacau rata2
  sambil masukkan sedikit garam dn gula secukup rasa.
- bila kuah pajeri ini sudah cukup rasa dan naik baunya
  masukkan terung yg sudah digoreng serta biarkan
  mendidih seketika dan sedia untuk dihidangkan..;))

Telur Bijan Madu




assalamualaikum wbt...
malam td cuma sempat  masukkan resepi
somtam/kerabu betik je..dh lewat malam sgt,
mata ngantuk..tido lg sedap..haha
0k kali ni kakcu bg plak resepi telur bijan madu..
kakcu mmg suka telur.Masak apapn mmg suka,
janji telur...;))
tp skrg dh tk boleh makan telur sgt,klau nk makan
pn,makan yg putih je..:(
resepi telur bijan madu ni kakcu dapat dari majalah
Aroma,bulan julai..jom kita tengok resepinya...;))

bahan2nya:
5 biji telur (di rebus & di goreng)
3 ulas bawang merah - dicincang
1 ulas bawang putih   - dicincang
2 sudu besar cili kisar
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
1 sudu madu
2 sudu kicap pekat
200ml air
1 labu bawang besar - dipotong
bijan
rempah 4 sekawan (rempah tumis)

cara2nya:
- panaskan minyak dan tumis rempah 4 sekawan,bawang merah,bawang putih dan cili sehingga naik bau.
- masukkan sos cili,sos omato,kicap pekat dan air. kacau sebati sehingga agak pekat.
- masukkan madu,garam,perasa dan bawang besar. kemudian masukkan telur rebus yg telag di goreng dan bijan. Gaul sebati.
- angkat dan hidangkan...;))

Sumber Resepi : Majalah Aroma (julai)

Kerabu Betik





assalamualaikum wbt...
hari ni masak apa je yg ada kt dlm peti sejuk..
beli betik,ingat nk peram tp dh brapa hari
peram tk masak2 pn..ada lebih baik kalau
buat kerabu je..selain kerabu betik/somtam,
ada sayur lemak pucuk manis,ikan goreng &
telur bijan madu..sedap tau..nanti sok masukkan
resepi telur bijan madu..skrg dh lewat malam,
kita tengok resepi kerabu betik dulu...;))


bahan2nya:
1/2 biji betik yg mengkal
1 biji epal hijau
2 btg kacang panjang - di hiris nipis
1 kuntum bunga kantan - di hiris nipis
10 biji cili api - di hiris
1 biji lada merah - di hiris
1 sudu makan udang kering - di sangai - di tumbuk kasar
1 sudu makan kacang tanah - goreng tnpa minyak - di tumbuk kasar
1 biji bawang besar - di hiris nipis
1 pokok daun ketumbar - di hiris
1 sudu makan sos ikan - tk ada boleh gantikan dgn garam
3 biji limau kasturi - ambil jus nya.
garam dan gula secukup rasa.


cara2nya:
betik di buang kulit dan di sagat atau boleh juga di racik memanjang.
epal tk buang kulit pn tkpe..sagat macam betik jugak.
satukan garam,gula dan jus limau - kacau rata.
campurkan betik,epal,kacang panjang,cili api,lada merah,udang kering,bunga kantan,daun ketumbar,bawang besar & kcg tanah - gaul rata.
dah sedap,bolehlah di hidangkan...;))

Wednesday, July 20, 2011

Kuih Bakar Durian



assalamualaikum wbt...
selagi tk habis durian kt rumah ni,
selagi tu la asyik nk buat je kuih yg
gunakan durian..tapi memang sedap
pn apa2 je kuih yg taruk durian..ada
org tk suka tapi kakcu sangat2 suka..
kali ni kakcu buat kuih bakar durian
plak..tp warnanya tk cantik la..kakcu
campurkan esen kuning & hijau sikittt
je..tp dh masak jadi warna mcmtu plak..
tk kesah  la..janji sedapppp...;))

bahan2nya:
350gm isi durian
3 cawan tepung gandum
1 biji telur
200ml santan + 11/2 cawan air
1 cawan gula
1 sudu teh garam
1 sudu teh esen vanila
pewarna - ikut selera masing2.
sedikit bijan
sedikit minyak

cara2nya:
kesemua bahan2 di kisar sebati..kecuali bijan & minyak.
sapukan minyak ke dalam loyang dan di panaskan
sekejap supaya kuih tk melekat.
tuangkan adunan ke dalam loyang.
taburkan bijan di atasnya.
kemudian bakar selama 1 jam atau sehingga masak
mengikut suhu oven masing2.
setelah masak,biarkan sejuk,baru boleh dipotong..;))

Tuesday, July 19, 2011

Ikan Kembung Tempoyak






assalamualaikum wbt...
ntah kenapa skrg ni kakcu rasa malas
nk update apa2 kt blog kakcu ni...
kadang2 dua tiga hari tk menjengah
ke sini..hmmm...
hari ni puasa lagi..selagi terdaya
hari2 puasa..kali ni kakcu nk kongsikan
juadah berbuka kakcu yg simple je...
ada ikan kembung tempoyak,sup ayam,
sambal kicap,kerang goreng berlada &
sayur brokoli + carrot.
jum kita tengok resepi ikan kembung
tempoyak kakcu...;))

bahan2nya:
3 ekor ikan kembung - di bersihkan - gaulkan dgn 1 sudu makan tempoyak & sedikit garam - ketepikan.
20 biji cili api - dikisar
2 inci kunyit hidup - dikisar
2 btg serai - diketuk
3 sudu makan tempoyak
2 helai daun limau purut
2 cawan air - kalau nk kuah banyak,tambah air lg.
sekeping asam gelugur
garam secukup rasa

cara2nya:
masukkan bahan kisar,serai,tempoyak & air ke dalam periuk.
gaul rata dan masak sehingga mendidih.
masukkan asam gelugur.
masukkan ikan,garam secukup rasa & daun limau purut.
kecilkan api..biarkan sehingga ikan masak dan kuah sedikit pekat.
ssudah itu,bolehlah matikan api dan sedia utk di hidang...;))

Sunday, July 17, 2011

Rendang Ayam

                                                                                 rendang ayam

                                                                                sambal kacang

                                                                                  sayur lodeh



assalamualaikum wbt...
sempena mnyambut nisfu syaaban,yg sama
juga dgn tarikh hari lahir anakanda Haikal Hazim,
ibu masak special sikit..nak masak dari aritu
Haikal tkde..tk tertelan ibu nk makan sedap2
dgn ayah dn adik2 je..ibu tau ni pn makanan
kegemaran abg jgk kan..
utk Haikal,slmt hari lahir..jadi la anak yg soleh
& serba boleh..doa ibu sentiasa mengiringi
perjalanan hidup abg..;))


Rendang Ayam.

bahan2nya:
1 ekor ayam - di potong kecil
20 biji cili api - dikisar
8  biji bawang merah - dikisar
3 biji bawang putih - dikisar
2 inci halia - dikisar
2 inci lengkuas - dikisar
3 inci kunyit hidup - dikisar
3 btg serai - diketuk
11/2 cawan santan pekat
2 keping asam gelugur
3 helai daun kunyit - dihiris halus
3 helai daun limau purut
4 sudu makan kerisik
garam & gula secukup rasa
kulit kayu manis,buah pelaga,bunga lawang,
& bunga cengkih (rempah tumis) secukupnya.

cara2nya:
- tumiskan bahan tumis dan kesemua bahan kisar sehingga naik baunya.
- kemudian masukkan ayam..gaul rata dan tutup kuali.
  biarkan ayam kecut seketika.
- bila ayam kecut,masukkan santan,daun kunyit,daun limau purut,
  asam gelugur,gula dn garam secukup rasa.
  kacau rata di atas api perlahan sehingga ayam masak.
- kmudian masukkan kerisik. kacau rata dn masak hingga kering.
- angkat dan sedia utk di hidangkan...;))

Saturday, July 16, 2011

Kek Durian





assalamualaikum wbt...
teringin sangat buat kek durian..cari2
resepi..terjumpa resepi kek durian kt
blog Mat Gebu..so cuba la buat...
ini la hasilnya..tktau la jadi ke tak ni..
tapi tanya anak2 yg makan,diorg ckp
sedap..kakcu tk makan..tk baik utk
kesihatan kakcu..;))
terima kasih pd Mat Gebu yg sudi
berkongsi resepi Kek Durian ni..;))

bahan2nya:
185gm mentega
150gm gula ising
4 biji telur gred A - asingkan kuning dan putih.
185gm tepung berserbuk penaik (selfraising flour) di ayak.
125gm isi durian segar di kisar.
secubit cream of tartar.

cara2nya:
- pukul mentega dan gula hingga putih.
- masukkan kuning telur 1 per 1 sambil terus memukul hingga kembang & gebu.
- masukkan tepung berselang seli dgn isi durian hingga habis. Gaul hingga rata.
- dalam mangkuk lain pukul putih telur bersama secubit cream of tartar.
   pukul hingga kembang dan kental.
- kaup dan gaulkan ke dalam adunan kek tadi mnggunakan senduk
  secara sehala (jgn terlebih gaul) sehingga rata.
- tuang dalam tin kek yg telah di gris dgn mentega dan alas dasarnya dgn kertas minyak.
- bakar dalam en yg telah di panaskan trlebih dulu pd suhu 175 darjah selama 40-50 minit.
  bergantung pd oven masing2.
- uji kek dgn cara mencucuk lidi sate di bahagian tengah kek,jika lidi itu keluar licin,
  kek anda telah masak....;))

Thursday, July 14, 2011

Cekodok durian


assalamualaikum wbt..
banyak2 cekodok kakcu paling suuuka
cekodok durian..;))
biarlah org lain tk suka..ada kakcu kesah..heheh
cekodok ni kakcu buat smlm utk bbuka puasa..
mmm..sangattt sedappp...lembutttt je..;))

bahan2nya:
2 cawan tepung gandum
1 cawan durian
1/2 peket mauripan
1 cawan air
3 sudu makan gula
secubit garam
minyak utk menggoreng

cara2nya:
campurkan kesemua bahan,gaul hingga rata dan sebati.
perapkan sekejap,lebih kurang 1/2 jam - 45 minit.
boleh lah di goreng.
goreng dgn api yg kecil ya..
goreng hingga kekuningan..
bolehlah di hidangkan bersama kopi 0..;))

Tuesday, July 12, 2011

Kuih Puteri Ayu




assalamualaikum wbt....
kuih yg kakcu tk berapa minat,ni la
kuih puteri ayu..ada org panggil kuih
seri ayu..
kuih ni projek kakcu semalam..walaupn
tk suka trpaksa jgk buat sbb ada kwn
tempah..yg bestnya 1st time buat
kuih ni..masa bancuh adunan tu dlm hati
dup dap dup dap...ye la takut tk jadi je..
tp alhamdulillah jadi pn..kelapa kt kuih tu
kakcu letak secoet je..tk suka kuih ni sbb
ada kelapa tu la..so buat kuih ni ikut selera
sendiri je..;))
apa pn terima kasih pd yg empunya resepi
Mama kastam Tioman dan adik Nazian Nasir
yg beri kakcu semangat utk cuba buat kuih ni..;))

bahan2nya : (dapat anggaran 55 biji )
4 cawan tepung gandum
11/2 cawan gula kastor
3 biji telur
11/2 cawan santan
1 sm ovelette
1 sm baking powder
1 st pewarna hijau
1 st paste pandan

Inti Kelapa :
1 biji kelapa parut- putih sahaja
2 st garam
1 sm tepung sagu ubi

cara2nya :
- ayak tepung bersama b/powder & ketepikan.
- putar telur + gula sehingga betul2 kembang.
- masukkan ovelette & pewarna hijau,putar lagi hingga sebati.
- masukkan tepung sedikit demi sedikit
  berselang seli dgn santan sehingga habis
Inti Kelapa :
- satukan semua bahan dan gaul hingga rata.
- sapu acuan dgn minyak,ambil sedikit inti kelapa
  tekan2 dalam acuan tadi kmudian tuangkn adunan.
- kukus selama 5 minit.

Friday, July 8, 2011

Kuih Lapis





assalamualaikum wbt...
kuih lapis ni projek ibu smlm..
tiba2 ada kawan dtg tempah,dia nk
150 potong..mula tu ibu rasa cuak
jgk nk sanggup..jaga baby lg..ibu puasa
plak tu..tp tk sampai ht nk hampakan
prmintaan kwn..ibu kuatkan semangat
n buat...alhamdulillah jadi pn...;))


bahan2nya:
2 cawan tepung beras
3/4 cawan tepung gandum
2 sm tepung sagu
1 cawan gula
41/2 cawan santan
pewarna & esen ros.

cara2nya:
campurkan kesemua bahan kecuali pewarna.
kacau sebati dan tapis.
bahagikan adunan kepada bberapa bahagian..
ikut suka la..nk berapa lapis..
pastu masukkan pewarna pn ikut suka...
kemudian kukus selapis2..berselang seli
sampai abis..
bila dh masak tggu sejuk baru potong tau... ;)

Tuesday, July 5, 2011

Sambal Ikan Tongkol




assalamualaikum wbt...
hari2 ikan tongkol..mmg tk jemu..;))
hari ni ibu masak sambal plak..
slain ikan tongkol,ibu masak goreng
kobis,goreng cili api brokoli + carrot
& ikan masin..ni la yg ibu makan masa
berbuka puasa tadi..
resepi sambal ikan ni boleh jadi rujukkan pd
anak2 ibu yg nk belajar masak sendiri
terutama pd anakanda Sheqal Al Syaabani..;))


bahan2nya:
1 ekor ikan tongkol,sederhana besar - dipotong2,dibersihkan & di goreng-ketepikan.
20 tangkai cili kering (nk pedas tmbh lg) - dikisar
5 biji bawang merah - dikisar
3 biji bawang putih   - dikisar
1 inci halia - dikisar
2 keping asam keping
1/2 cawan air gula melaka (yg dh siap di masak)
garam secukup rasa.

cara2nya:
tumiskan bahan kisar sampai naik bau..kacau2kan.
masukkan asam keping,air gula dan garam secukup rasa.
kecilkan sedikit api.
masak sampai sambal btl2 masak/pekat/garing.
sambal dh ok,bolehlah masukkan ikan yg dh digoreng td.
gaulkan rata.
siap utk di hidangkan...
senang je...;))

Kari Ikan Tongkol Tanpa Santan



assalamualaikum wbt...
ikan tongkol,ikan yg paling ibu suka,
masak apa2 je lah..makan mesti btambah2.
hari ni ibu masak kari ikan tongkol tp tk
guna santan pn..makanan yg berlemak tk
baik utk kesihatan kan..skali2 boleh la.. :))

bahan2nya:
ikan tongkol sederhana besar - di potong2 dan di bersihkan.
3 biji bawang merah - dihiris
2 biji bawang putih - dihiris
1 inci halia - dihiris
2 tangkai daun kari
1 peket kecil rempah tumis
1 peket rempah kari ikan (Adabi) - di campur dgn sedikit air

bahan2 lain:
1 mangkuk air
1 biji tamato - di belah 4
1 biji bawang besar - dihiris bulat
2 biji lada hijau - dibelah 2
2 keping asam keping
minyak utk menumis
garam secukup rasa.

cara2nya:
tumis bahan2 hiris bersama rempah tumis dan daun kari sehingga naik bau.
masukkan rempah,gaul2kan hingga rempah betul2 masak.
kemudian masukkan air,tunggu mendidih,bolehlah masukkan ikan.
masukkan asam keping,biarkan mendidih lagi.
masukkan garam secukup rasa.
akhir sekali masukkan hirisan tomato,bawang besar dan lada hijau.
siap utk dihidang...;))

Monday, July 4, 2011

Kek Cokelat Moist - Hari Jadi Dayah


assalamualaikum wbt..
lama ibu tk update apa2 kt sini.
masa dn kesihatan ibu sgt2 tk mngizinkn,
smlm hari jadi dayah,anak sdra yg ibu syg,
tkde apa yg dpt moksu bg kt dayah,cuma
kek ni je..tk cantik pn..tp boleh la kan... :))

bahan2nya:

bahan A:
1 cwn gula pasir
1 cwn serbuk koko
1 cwn susu cair
1 cwn susu pekat
1 cwn minyak masak
-semua bahan di atas di gaul sebati &
di masak atas api yg perlahan.
rehatkan skejap bila bahan dh sebati.

bahan B:
3/4 cwn tepung gandum
1 sk soda bikarbonat
1 sk baking powder
-kesemuanya di ayak bersama-

bahan C:
4 biji telur - di blend

cara2 menyediakannya:
- satu kan bahan B & C ke dalam bahan A secara berselang seli
- dan di gaul menggunakan senduk shj.
- bila dh sebati,tuangkan ke dalam loyang yg telah di sapukan dgn minyak.
- kemudian kukus selama 30 - 45 minit atau sehingga masak.

untuk membuat topping:
1/2 cwn susu cair
6 sudu besar susu pekat
1 biji kuning telur di pukul
1/2 cwn serbuk koko
50 gm butter/1 sudu makan butter.
-kesemuanya kecuali butter di masak dgn cara double boiler
masak sampai agak pekat,kemuadian baru masukkan butter.
dh pekat n berkilat boleh la padam kn api..
seterusnya buat la nk buat mcmana pn kt atas kek tu..haha