Jom Follow Ibu

Thursday, June 16, 2011

Sagu Pelangi Kasih Ibu




assalamualaikum wbt...
dh siap masak tadi..ibu belek2 majalah
Saji & majalah Aroma..kot ada yg berkenan
boleh gak ibu cuba try test buat..
haa..ibu trnmpk gmbar dan resepi sagu yg sgt
menggiurkan..tk boleh tahan mmg nk kena
buat..boleh jugak buat hidangan bbuka puasa
hari ni..maka ibu gabungkan kedua2 resepi tu
dan terjadilah SAGU PELANGI KASIH IBU.

bahan2nya:
100 gm sagu
21/2 cawan air
1/2 cawan gula
pewarna ikut suka

cara2nya:
- basuh sagu dan toskan.
- masakkan sagu dgn 21/2 cawan air.
- masukkan gula
- kacau2kn dan masak sampai sagu jernih & putih berkilau
- kemudian bahagikan kpd 3 warna,merah,hijau & oren
- masukkan ke dalam acuan
- sejukkan di dalam peti sejuk

sementara tu,buatkan sos nya.
bahan2nya:
1 cawan susu cair
11/2 cawan air
1/2 cawan gula
1 sudu tepung kastard - dibancuh dgn sedikit air
1 cawan air gula melaka (yg dh di masak terlebih dulu)

cara2nya:
- satukan kesemua bahan kecuali gula melaka
- masak dan kacau2kan selalu
- dah masak dan agak pekat bolehlah padamkan api.
- biarkan sejuk.
- ketika hendak di hidangkan,keluarkan sagu dri acuan,
- tuangkan sos yg di masak tadi dan juga air gula melaka,
  klau tk suka manis boleh kurangkan gula..;))

Sambal Tempoyak Masak




assalamualaikum wbt...
lps solat subuh pagi td,ibu tgk tv9
program "Tanyalah Ustaz"...dh abis
tgk tu,ibu rasa malas je nk buat apa2..
badan ni rasa semcm plak..mgkin sbb
menahan sakit semalam..klau ibu tk
kuat rasanya mmg ibu dh terbaring
melepek..
Alhamdulillah Allah beri kkuatan pd
ibu..perlahan2 ibu bangun ke dapur
dn mulakan rutin mmasak mcm biasa..
siap jgk hidangan utk harini..ada sambal
tempoyak masak,ikan kembung goreng,
ikan singgang,sayur bendi goreng &
ayam masak ungkep..

Sambal Tempoyak Masak:

15 biji cili api - dikisar
2 inci kunyit hidup - dikisar
2 helai daun kunyit -di hiris halus
segenggam ikan bilis - di tumbuk kasar
3 sudu tempoyak
1/2 cawan santan pekat
garam secukup rasa

cara2nya:
satukan kesemua bahan kecuali garam dan daun kunyit.
masak sampai pekat, baru masukkan garam dn daun kunyit.
masa masak guna api sederhana perlahan..
dah siap masak,bolehlah di hidangkan dgn lauk pauk yg lain..;))

Wednesday, June 15, 2011

Apam Tepung Beras




assalamualaikum wbt...
smlm 14jun,Nenek Nah telah kembali
kerahmatullah..malam ni ada bacaan
yasin & tahlil di rumah Mok de..
dah keletihan menjaga Alya dan Icha,
ibu cuma dapat buatkan apam ni utk
di bawa ke rumah mok de..
moga roh nenek Nah di cucuri rahmat
dan di tempatkan di kalangan insan2
yg beriman & di kasihi oleh Allah swt..amiin... :"(


bahan2nya:
2 cwn tepung gandum
1 cwn tepung beras
1 cwn gula
2 cwn air
1 peket mauripan
pewarna/perisa yg di sukai

cara2nya:
campurkan semua bahan2 dn di kacau hingga mesra dn sebati..
ibu guna senduk kayu je..
kemudian bahagikn adunan kpd 2 bahagian
warna atau perisa terpulang pd selera masing2 ye..
slepas tu kedua2 bahagian td di perap selama 1 jam.
kemudian boleh di masukkan dlm acuan yg sudah di sapu dgn minyak
dn dikukus selama 15 minit.
lakukan sehingga adunan habis.ada yg suka mkn dgn kelapa+garam..ada yg suka mkn mcmtu je..
ikut suka la ehh...sdp di mkn bila2 masa2 pn...;))

Monday, June 13, 2011

Lemak cili api ikan Pari




assalamualaikum wbt...
hari ni ibu puasa..tp mcm hari2 biasa
ibu masak utk makan tghari utk anak2
dan suami tercinta..
ada lemak cili api ikan pari,singgang
ikan,sayur goreng,ikan goreng & telur
masin...
ibu pn mkn lauk ni jgk bbuka tadi..
dah kenyang tk larat nk taip panjang2..;))


~ Lemak cili api ikan Pari ~

bahan2nya:
8 ketul ikan pari
1 biji bawang besar - dikisar
2 biji bawang putih  - dikisar
10 biji cili api - dikisar
1 biji lada merah - dikisar
1 - 2inci kunyit hidup-dikisar
sedikit halia - dikisar
2 btg serai - diketuk
1 cwn santan pekat
2 cwn santan cair
1 keping asam keping
garam secukup rasa

cara2nya:
- campurkan kesemua bahan kisar dan serai
- masak smpai naik bau.
- masukkan santan cair,biarkan mendidih
- masukkan ikan pari.
- masukkan asam keping dan garam.
- masak lg dan kacau2kn selalu.
- masukkan santan pekat
- biarkan mendidih
- dh masak dn sedap bolehlah padamkan api.. ;))

Friday, June 10, 2011

Gulai pisang Ikan Masin



assalamualaikum wbt...
arini ibu masak lauk kampung je..
lgpn lama tk makan gulai pisang ni..
ibu masak campur ikan masin,yg
ibu dpt dri rumah makteh masa ibu
g sabah dulu..ada ikan bawal masin,
ikan kerapu dan ikan merah.
yg ibu masak ni rasa ibu ikan bawal la..
dgn cuaca yg gelap2 mendung..
dgn perut yg dh berkeroncong..
bila juadah dh terhidang depan
mata..apa lagi..jom kita makan... ;))

bahan2nya:
10 biji pisang - yg boleh di buat sayur,
di kupas kulitnya & di belah dua
(di rendam utk elakkan pisang lebam)
ikan masin - di potong kecil
(di rendam supaya tk terlalu masin)
6 ulas bawang merah - di kisar
2 ulas bawang  putih - di kisar
10 biji cili api - di kisar
2   biji lada merah - dikisar
kunyit hidup - di kisar
2 cawan santan cair
2 cawan santan pekat
1 keping - asam keping
sedikit kiub ikan bilis
3 btg serai - di ketuk
garam secukup rasa

cara2nya:
masukkan dlm periuk bahan kisar,kiub ikan bilis dan serai..masakkan sekejap hingga mendidih.
masukkan santan cair,kulit pisang dan ikan masin..masak lg hingga mendidih.
masukkan pisang,santan pekat dan asam keping..masak sehingga pisang empuk,kacau2 selalu.
kalau kuah terlalu pekat,boleh di tambahkn air lagi.
jika perlu masukkan garam
bila pisang sudah empuk,bolehlah padamkan api...;))

Thursday, June 9, 2011

Puding Kastard Koktel


assalamualaikum wbt...
puding ni kakcu buat bbrapa hari
lepas,utk tetamu dari jauh yg dtg
ke rumah.. Abang dan kakak dari
JB,pak jaafar & mak bedah dari
Singapore dan along n abg long
dari Melaka..bukan puding ni
je yg kakcu hidangkan tapi ada
soto madura dan kek karamel..
alhamdulillah diorg ckp sedap...
kalau ckp tk sedap..mau kakcu
mogok masak empat bulan..haha


bahan2nya:
1cwn tepung kastard
5cwn air
1/2 cwn gula

susu cair
gula secukup rasa
koktel (buah2an campuran)
2 sudu mkn tepung kastard (di bancuh dgn sedikit air)

cara2:
campurkn tepung kastard,air n gula dn di masak sehingga pekat,likat dn brkilat
kmudian masukkn ke dlm loyang atau acuan..biarkn sejuk..(masukkn dlm peti sejuk)

di dlm periuk yg lain,masakkn susu cair,gula,dn masukkn bancuhan tepung kastard td.
masak hingga mndidih dgn api yg sderhana dn di kacau selalu.
(susu cair dn gula brgantung pd selera masing2)
bila dh masak,biarkn sejuk..nk sdp masukkn dlm bekas/botol dn disimpan dlm peti sejuk..(boleh tahan bbrapa hari)
bila puding n sos dh sejuk,masukkn keduanya ke dlm mangkuk,dn cmpurkn air dn buah koktel td...siap utk di makan... ;))

Wednesday, June 8, 2011

Roti Sosej Rangup Berkeju





assalamualaikum wbt..
hari ni ibu tk brapa sihat sgt..
dari bangun subuh tadi perut ibu
rasa tk selesa..badan pn sakit2,
mungkin ibu ada tersalah makan
atau mungkin jgk kesan jatuh
terduduk smlm,masa ibu nk amek
wuduk kt masjid di muar..hmm
apa nk buat dh nasib..
wlaupn tk brapa sht tp ibu tetap
masak..ptg td ibu buat roti sosej
berkeju rangup utk minum petang..

bahan2nya:
10 btg sosej - di rebus skejap
10 keping roti - buangkn kulit tepinya,klau tk pn tkpe..
keju ceddar - di parut/di sagat secukupnyra
sedikit butter
serbuk roti secukupnya
1 biji telur - di pukul sedikit
minyak utk menggoreng

cara2nya:
gelekkan roti hingga leper,
sapukan butter di tengah2 roti,
sapukan telur di tepi2 roti,
taburkan dgn parutan keju,
letakkan sebatang sosej,
dan gulung dgn kemas,
lakukan sehingga habis.
kemudian dgn m'gunakan brush,
sapukan seluruh roti dgn telur td,
golek2kan ke dalam serbuk roti
sehingga rata dan goreng dgn
api yg sederhana.
goreng sehingga warnanya kuning
keemasan,kmudian angkat dn toskan.
bolehlah di hidangkan dgn sos mngikut
kegemaran masing2..;))

Monday, June 6, 2011

Triffle Koktel




assalamualaikum wbt..
sana sini ibu tgk kwn2 sibuk buat
puding triffle ni..rasa teruja plak nk
membuatnya..ibu jalan2 kt blog
kwn2 yg lain,ibu tgk resepinya lbih
kurang sama je..sampaikan ibu
terlupa resepi triffle koktel ni ibu
copy dari blog sapa tah..apapn
terima kasih pd yg empunya resepi,
moga hidup anda di berkati Ilahi..;))

bahan2nya:
1 gulung kek swiss roll/kek span
1 tin buah koktel/buah campuran
1 gelas susu cair
2 gelas air
1 sudu kecil esen vanilla
3 sudu besar tepung kastard
sudu besar gula
1 kotak serbuk jelly - perisa strawberry
(atau ikut perisa yg anda suka)

cara2nya:
1. potong kek kecil2 & susun dlm bekas.
2. tapis  buah koktel.
    tuangkan air buah sedikit di atas kek.
    jgn bnyk sgt,kek akan trlalu basah & lembik.
    taburkan 1/2 buah campuran ke atas kek.
3. utk kastard (lapisan ke dua) campurkn
    tpg kastard,gula,susu & esen.
    kacau atas api yg kecil & msk hingga berkilat.
4. curahkan adunan kastard ke atas kek & tabur
    1/2 lg buah ke atasnya.
    biarkan sejuk & keras sedikit.
5. utk jelly (lapisan ke 3) tuang 2 cwn air mendidih
    ke dlm serbuk jelly dn kacau supaya tidak
    berketul.
    tuangkan jelly ke atas kastard yg sudah agak
    sejuk & keras.
    kemudian sejukkan dlm peti sejuk.
    biarkan bbrapa ketika dan boleh lah di makan..;))

Ikan Bilis+Jering Goreng Kicap



assalamualaikum wbt..
dah lama jering ni tersimpan dlm
peti ais..cadang tadi nk buat sambal
tumis jering..tp perut ni meragam plak,
takut klau makan pedas2 nnti jd brtambah
teruk..esok dh la nk kena g hospital..
ya Allah..lemahnya rasa...
kuatkan lah semangat ku ya Allah..:(

bahan2nya:
2 biji bawang besar di potong bulat - digoreng
1 biji lada merah - dihiris nipis - digoreng
5 biji jering tua di hiris nipis - digoreng
semangkuk ikan bilis - digoreng
sedikit kicap

cara2nya:
campurkan kesemua bahan2 yg dh digoreng
kemudian tuangkan sedikit kicap dan gaul2kan
hingga rata..dan boleh lah dihidangkan..
senang je kan..;))

Gulai Tenggiri Kangkung

                                                         gulai tenggiri kangkung

assalamualaikum wbt...
hari ni ibu masak simple2 je..
dgn cuaca yg mendung ala2 manja
ibu pn rasa malas2 manja jgk..
mmg letih sgt hr ni..yg penting ibu
tetap masak..ada gulai tenggiri kangkung,
ikan bilis+jering goreng kicap,tempe grg,
& ikan selar goreng..;))


gulai tenggiri kangkung:

bahan2nya:
8 keping ikan tenggiri
15 biji cili padi
6 biji limau kasturi - ambil jus
3 ulas bawang merah
2 cawan santan
1 cawan susu cair
kunyit hidup
kangkung - di bersihkan
garam secukup rasa

cara2nya:
1. tumbuk bawang merah,cili padi,kunyit dan gaulkan bersama ikan.
2. masukkan sekali air limau dan garam.
3. masukkan campuran ikan trsebut ke dalam periuk,
    masukkan santan dn masak dgn api yg sederhana.
4. bila dh mendidih,masukkan susu cair dn kacau prlahan2.
5 .masukkan kangkung dan garam secukup rasa.
6. kacau dan biarkan sebentar.
    bolehlah dihidangkan semasa panas..;))

Thursday, June 2, 2011

Lemak cili api ikan talapia


assalamualaikum wbt...
dah brapa hari ibu tk update blog ibu ni,
kesibukan membataskan masa ibu utk
meng upload kn gmbr masakan ibu kt
sini..tapi hari ni ibu sempatkan jgk..
ibu dh siap masak utk juadah tghari ni,
ada lemak cili api ikan talapia,kerabu
epal,kcg buncis grg+tempe+jering tua,
singgang ikan selayang & ikan selar grg.
mana tau ada yg tgh dok pikir2 nk msk
apa,mungkin hidangan ibu ni boleh m'beri
ilham kpd anda...;))






Lemak cili api ikan talapia:




bahan2nya:
ikan talapia di goreng.
ketepikan.


cili api
kunyit hidup
(ditumbuk/dikisar)
santan kelapa
asam keping
garam secukup rasa

cara2:
masukkan bahan kisar dn santan ke dlm periuk.
masak dgn api yg sederhana sehingga mendidih.
kemudian masukkan ikan talapia yg dh digoreng.
masukkan asam keping dn garam secukup rasa.
dh sedap,boleh lah di angkat dn dihidangkan..;))