Jom Follow Ibu

Saturday, January 22, 2011

nasi ayam Hana Umaira




bahan2 dn cara2 masak sup:
3 ulas bawang merah >> di potong2
2 ulas bawang putih >> di potong2
sedikit rempah tumis dan halia di potong nipis2
1 ekor ayam di potong ikut suka..tk nak potong pn tk pe...
air secukupnya utk merebus.
minyak utk menumis.

panaskan minyak >> tumis bahan2 yg dipotong tadi sampai naik bau.
masukkan air >> dh mendidih masukkan ayam.
ayam dh empuk,matikan api.
keluarkan ayam dri periuk n tos kan.
>> nanti slps digunakan msk nasi..sup ni dh kurang kan..so tambahkan
air lagi..masak lagi..masukkan garam secukupnya. boleh masukkan rempah bunjut
juga sedikit serbuk lada hitam. masukkan cendawan pn boleh..lg sedappp..

bahan2 dan cara masak nasi:
4 gelas besar beras = 6 gelas besar stok ayam/air rebusan ayam.
2 ulas bawang merah >> dipotong nipis
2 ulas bawang putih >> dipotong nipis
2 sudu makan butter/majerin
sedikit halia >> dipotong nipis

>> tumiskan bahan2 yg dipotong dgn 2 sudu makan butter/majerin..sampai naik bau.
masukkan beras..gaul2kan skejap..masukkan air rebusan ayam.
masukkan garam secukup rasa. biarkan nasi masak.
sskali gaul2kan.

bahan2 dan cara masak sos:
10 biji lada merah
3 ulas bawang putih
1 biji tomato
5 sudu makan gula > klau tk ckup bleh tmbh lg.
1 senduk sayur cili sos.
garam secukup rasa.

>> blend kan lada,bawang n buah tomato.
masukkan dlm periuk n masak.
masukkan gula,cili sos n garam.
>> masakkan dgn api yg kecil..sambil tu boleh buat keje yg lain.
masak sampai pekat..tp jgn la pekat sgt ye...

cara menggoreng ayam:
slps di tos kan,perapkan sekejap ayam td dgn sos tiram n halia dn 3 ulas bawang
putih yg ditumbuk.
kemudian di goreng. tkyah taruk garam sbb sos tiram dh masin.
lg pn sos dh cukup sedap utk di makan bersama nasi n ayam n sup.
jangan lupa salad,timun n tomato utk hiasan dn sebagai ulam2an..


**ibu nama kan nasi ayam Hana Umaira..sekadar mengingati kedai ibu yg skrg dh tggl
kenangan...**

kuih lapis ||



bahan2nya:
2 cawan tepung beras
3/4 cawan tepung gandum
2 sm tepung sagu
1 cawan gula
41/2 cawan santan
pewarna & esen ros.

cara2nya:
campurkan kesemua bahan kecuali pewarna.
kacau sebati dan tapis.
bahagikan adunan kepada bberapa bahagian..
ikut suka la..nk berapa lapis..
pastu masukkan pewarna pn ikut suka...
kemudian kukus selapis2..berselang seli
sampai abis..
bila dh masak tggu sejuk baru potong tau... ;))

Thursday, January 20, 2011

kuih dadar/kuih ketayap


kt tempat ibu panggil kuih ni,kuih dadar..bila kawan2 panggil kuih ketayap,
ibu mcm pelik..yg ibu pikir ketayap tu adik bradik kopiah yg org pakai kt kepala tu..hahaha.. dari kecik ibu mmg suka kuih ni..suka yg teramat2 suka..
dh lama ibu tk buat kuih dadar ni..terimakasih pd kak Rozie yg menjentik semangat su utk bermain dgn warna dn mengirai roti jala yg di sebalik tu..jadi la kuih dadar/kuih ketayap...wlaupn tk cantik..tp boleh la kan..haha
kt sini ibu nk kongsikan cara ibu buat kuih ni..

bahan2nya:
3 cawan air
21/2 cawan tepung gandum
sedikit garam.

inti:
kelapa parut yg di masak dgn air gula melaka.
klau kelapa tu agak tua atau kasar..masa masak tu campurkn
sikit dgn tepung gandum..agak2 la..nnti inti tu akan jd lembut..

cara2nya:
mula2 masukkan air,pastu masukkan tepung n garam >> dlm bekas blender
pastu blend la..
ibu tk guna pandan..mls nk g amik..dlm rajin malas jgk tu..haha
dh siap blend,asingkn 1 cawan >> masukkan dlm mangkuk >> masukkan paste pandan dn warna yg di sukai..kacau sebati.
yg selebihnya masukkan dlm bekas lain..campurkan paste pandan n esen hijau sikit.
gaul sebati.
panaskan kuali leper. sapukan minyak secukupnya.
guna acuan roti jala.
mulakan dgn mengirai adunan tepung yg di wrnakan td..
pastu dgn senduk kecik..curah di atasnya adunan tepung kaler hijau..rata2kan mcm lempeng..dh masak angkat la..
buat sampai habis..
kemudian boleh la masukkan inti dn gulung..
dah tu..makan la...jgn lupa baca bismillah tau... ;))

Wednesday, January 19, 2011

kek nenas



bahan2nya:
4 biji telur gred B/C.
11/2 cawan gula kastor
1 cawan majerin
21/2 cawan tepung naik sendiri
1 sudu besar cream of tartar
1 sudu kecil esen vanila
1 tin nenas potongan bulat
1 cawan air nenas dri dalam tin.
ceri utk hiasan
sedikit gula perang utk taburan.

cara2nya:
gula dan majerin di pukul sampai kembang.
masukkan cream of tartar. dan pukul lagi.
masukkan telur sebiji demi sebiji.
pukul hingga betul2 kembang.
masukkan esen vanila.
pukul lagi dn masukkan air nenas sikit2,
dan pukul sampai sebati.
masukkan tepung sikit2 n kacau hingga sebati.
dah siap biarkan sekejap.
siapkan loyang.
sapukan dgn majerin,lapikkn dgn kertas minyak yg
disapukan jg dgn majerin.
dan taburkn permukaannya dgn gula perang.
kepingan nenas seeloknya di lap kering sikit,
baru susun rapat2 dalam loyang.
letak ceri di tengah2 lubang nenas,
baru tuangkan adunan kek td.
bakar dgn suhu 170 darjah selama 45 minit.
> ikut suhu oven masing2 <

** selain ceri boleh jg di hiaskan dgn buah2an campuran.
terimakasih pd HAZLINA ISMAIL yg sudi berkongsi resepi.
hanya Allah yg akan membalasnya... ;))

Saturday, January 15, 2011

lemak cili api daging salai



bahan2nya:
daging salai >> tk kesah la daging ape..yg ibu msk tu daging rusa salai/daging payau.
cili api >> ikut suka nk pedas ke tak..
kunyit hidup
serai dlm 3 batang di titik..
kentang 2 biji pn cukup >> potong2..
santan 1 kotak = 200ml.
asam keping n garam.

cara2nya:
blendkn cili api n kunyit >> pastu tumiskan dgn serai.
masukkan daging..gaul2kan..>>masukkan air sikit utk merebus..
bila daging dh nk empuk,masukkan kentang..masak sampai kentang empuk.
masukkan santan,asam keping n garam.
gaul2..biarkn mendidih skejap..pastu boleh la padamkan api..
sedia utk di buat lauk... ;))

kek marble pisang



bahan2nya:
13/4 cawan tepung gandum
1/4 cawan tepung jagung
1 cawan gula
3 biji telur
1 cawan pisang yg dh di lenyek
1 cawan minyak
1 st soda b'bonat
sedikit garam.

cara2nya:
pukul telur n gula sampai kembang.
masukkan tepung gandum,tepung jagung n soda b'bonat yg dh di ayak ke dlm adunan.
putar lagi hingga sebati.
masukkan pisang,minyak n garam..kacau lagi..
kemudian bahagikn adunan kpd 2 bahagian.
suka hati lah nk taruk kaler n perisa ape pn..
ibu buat >> 1) 1 sm coffee emulco + 1 st esen cokelat
2) 1 st esen kuning
tuangkn ke dalam loyang berselang seli sampai adunan habis.
jgn lupa sapukan minyak sikit kt loyang.
bakar selama 40minit dgn suhu 100 darjah,api atas bawah.
tapi ikut la suhu oven masing2 ye.. ;))

Thursday, January 13, 2011

bubur jagung/sagu

 
3 tongkol jagung di potong isi nya
1/2 cawan sagu biji.
1 cawan gula >> manis ikut suka ye..
200ml santan.
2 gelas besar air
2 sm tepung kastad >> bancuh dgn sedikit air,utk memekatkan bubur.
sedikit garam.
3 helai daun pandan.

cara2:
masakkan jagung dan sagu biji dengan 1 gelas besar air,klau tk cukup tambah lagi.
masak sampai sagu tu kembang,masukkan daun pandan.
slps sagu kembang masukkan santan,gula,garam n lebihan air.
klau kurang air..tambahkn air lg sikit..masak sampai mndidih.
masukkan bancuhan tepung kastad. kacau2 n masak sekejap lagi.
dh agak2 pekat n dh sedap,boleh la padamkan api... ;))


** ade yg suka taruk gula merah..tp ibu lbih suka masukkan gula pasir biasa n
masukkan bancuhan tepung kastad,bkn je utk pekatkan kuah tp bubur tu jd cantik
kaler kuning...sedapppp.... ;)) **

sambal tempoyak



bahan2nya:
3 biji cili merah
6 biji cili api >> kalau nk pedas tambah lg
1 sm tempoyak
garam.

cara2nya:
cili merah tu masukkan dlm periuk nasik yg masih panas.
tumbukkan cili merah dgn cili api,masukkan garam n tempoyak.
gaul2..siapppp...
cili merah tu ibu 'kukus' dlm periuk nasik sbb nnti senang
nk tumbuk sbb cili tu dh lembut..
pastu boleh la lawankan dgn ulam2an..
mcm bendi tu ibu celur dlm air panas,nk sedap masukkan garam n sedikit minyak.. ;))

Wednesday, January 12, 2011

ikan siakap kukus-ibu



ibu tk boleh makan lauk2 yg berminyak..
hari2 ibu makan lauk yg rebus2 je..
harini ibu masak ikan siakap kukus..
sape2 nk cube silakan la ye..senang n simple je..

bahan2nya:
1 ekor ikan siakap
1 biji bawang besar > dihiris
2 biji bawang putih
1 biji cili merah > dihiris
1 biji cili hijau > dihiris
halia dihiris
asam keping 1 je..
serbuk lada hitam n garam.
sayur > cendawan,daun bawang n daun ketumbar.
[nk masukkan sayur ape2 pn boleh]

-masukkan ikan,bahan hiris dgn sayur2an ke dalam bekas..masukkan air sikit..
taburkan serbuk lada hitam
dan garam. kukus sampai masak..sbelum di hidangkan taburkan dgn daun bawang dn daun ketumbar..mmg sedappp..sesuai utk org yg nk diet.. ;))

sambal tumbuk goreng



bahan2nya:
-cili api >> ikut la nk berapa bnyk pn...
-1 biji lada merah
-1 biji lada hijau
-3 ulas bawang merah
-3 ulas bawang putih
- ikan bilis >> suka ati nak bnyk mana..

-kesemuanya digoreng..
-pastu tumbuk cili dulu,pastu masukkan bawang,masukkan garam sikit
-last skali masukkan ikan bilis..ikan bilis tu klau boleh jgn hancur sgt..
-gaul2kan..masukkan dlm bekas..makan dgn nasik panas2..
-pedas lawan dgn panas..pehhh.. ;))

Tuesday, January 11, 2011

ayam pedas bersari madu

Add caption


bahan2nya:
1 ekor ayam di perap dgn 1/2 inci halia ditumbuk
dan 1 sudu makan madu.
[saya masak setengah ekor je dn di potong2]
3 labu bawang besar > dihiris
3 labu bawang putih > dihiris
[sbb saya msk stgh ekor,saya guna 1 biji bwg besar n 6 ulas bawang putih]
1 sudu kecil serbuk kari
2 mangkuk santan pekat >> saya guna 200ml santan kara
10tangkai cili kering >> dikisar
1 sudu makan kicap pekat
1 sudu makan kicap manis
1 sudu makan cili sos/tomato sos
1 sudu makan sos tiram
garam secukupnya..gula tkyah lah,cukup manis dah..tp suka hati la..hehe
1/2 inci halia ditumbuk
1 sudu makan madu

cara2nya:
ayam yang telah diperap sampai masak.
sementara tu panaskan kuali dn tuangkan minyak secukupnya.
tumis bawang hiris sampai wangi masukkan pula cili kisar.
setelah cili garing masukkan santan,sos tiram,cili sos,serbuk kari,kicap,
madu,halia tumbuk dn garam secukup rasa..
masak hingga pekat..
curahkan ke atas ayam yang di panggang tadi..panggang semula slama 5 minit..
TAPI saya tk panggang semula ponnn...sbb anak2 dh tk sabar nk makan..
rasa dia pehhhh..mmuahhh..sedapppppppp...hehee

Monday, January 10, 2011

kuih bakar


bahan2nya:
1 cawan tepung gandum >> tp saya buat 2 cwn tepung gandum >> liat sikit
1 cawan gula
1 cawan air pandan
1 cawan santan
3 biji telur

kesemua bahan di atas saya kisar,kmudian masuk kan ke dalam loyang
yg sudah di sapukan dgn sedikit minyak..
slps tu masukkan ke dalam oven n bakar sampai masak.. ;))

kek lapis maira



bahan2nya:
10 biji telur ayam
11/2 cawan gula halus
1 cawan jem
1 cawan serbuk koko
500 gm mentega
1/2 tin susu manis
1 tin tinggi serikaya
11/2 cawan tepung gandum
1 st esen vanila

cara membuatnya:
- pukul mentega dn gula sampai kembang.
- masukkan telur satu persatu hingga habis,sambil di kacau.
- kmudian masukkan tepung,susu,esen vanila dan gaul lagi
hingga semuanya bercampur rata.
- bahagikan kepada 4 bahagian:
- 1 > campurkan dgn jem.
- 2 > campurkan dgn serikaya.
- 3 > campurkan dgn serbuk koko.
- 4 > adunan asal/biarkan plain.
sapu acuan dgn minyak,kukus lah stiap bahagian
selapis demi selapis sehingga habis...bila dh habis melapis,
dgn api yg kecil masak lg selama lbih kurang 1 - 2 jam.. ;))

Thursday, January 6, 2011

roti kaya




bahan2nya:
600gm tepung gandum >> lbih kurang
50gm gula pasir
25gm susu tepung
2 st yis
2 st bread improver
2 biji kuning telur
1 biji putih telur
200ml air
80gm majerin
1 st garam

bahan sapuan:
25ml susu sejat

bahan inti:
kaya beli dh siap atau kaya buat sendiri..suka hati...

cara2nya:
campurkan tepung gandum,gula pasir,susu tepung dn yis. kacau rata.
masukkan telur dn air sedikit2..uli rata.
masukkan majerin dn garam. uli sehingga elastik.
biarkan doh rehat selama 40 minit.
kempiskan adunan.
timbang setiap bahagian adunan seberat 40gm. bentukkan bulat.
leperkan adunan. masukkan inti/kaya. lipat doh utk membungkus inti agar
tidak terkeluar. bulat2kan.
buat sampai adunan habis.
letakkan di loyang yg telah disapu nipis majerin.
biarkan doh rehat selama 1 jam sehingga kembang.
sapukn susu sejat.
bakar ikut suhu oven masing2.... ;))

Wednesday, January 5, 2011

chocolate cheese cake


bahan2nya:
bahan A:
185gm mentega
1/4 cwn serbuk koko
1 cwn gula kastor
2 biji telur
1 cwn tepung naik sendiri

bahan B:
250gm cream cheese
1/2 cwn gula kastor
1 st esen vanilla
1/2 cwn air
1/2 st serbuk penaik
1 biji telur

cara2nya:
A:~~cairkan mentega..masukkan serbuk koko..sejukkan sekejap..
kemudian pukul dengan gula dan masukkan telur satu persatu..
setelah sebati masukkan tepung dan gaul lagi..
siapkan loyang dan tuangkan adunan tadi.

B:~~pukulkan cream cheese dengan gula serta esen vanilla sampai sebati
kemudian masukkan telur dan kacau lagi..
tuangkan ke atas adunan A di atas.
bakar selama 40minit dgn suhu 180 darjah..>> ikut suhu oven masing2..




** sebenarnya ibu nk buat marble cheese cake tapi jadi chocolate chesse cake..
tp rasa kek ni mmg sedap,enak dn lazat..lembut je... ;))

muffin chocolate chips




bahan2nya:
bahan A:
3 biji telur ~ gred A
1 cwn susu segar
1 cwn minyak jagung
1 st esen vanilla

bahan B:
3 sudu kecil serbuk penaik
21/2 cwn tepung naik sendiri
1/2 cwn serbuk koko

bahan C:
1 cawan gula halus
11/2 cwn cokelat chips
sedikit garam

cara2nya:
pukul bahan A sehingga kembang.
kemudian ayak bahan B dn campur bersama bahan C.
gaul dan ketepikan.
masukkan bahan A ke dalam B dan gaul hingga sebati.
masukkan ke dalam acuan muffin dn tabur cokelat chip.
bakar pada suhu 200 darjah selama 15 minit..>>> ikut suhu oven masing2..

puding nangka



bahan2nya:
1 peket agar2 yg panjang tu..separuh je..
(larutkan dengan 400ml air)
10 ulas nangka di kisar dgn 200ml air
1 cwn susu cair
1 cwn gula >> manis ikut suka
400ml air

cara2nya:
campurkan kesemuanya ke dalam agar2 yg telah dilarutkan
digaul hingga rata
kemudian dimasak sehingga mendidih
dh pekat boleh lah dimasukkan kedalam acuan
biarkan sekejap..masukkan dlm peti ais
sedap dimakan sejuk2... ;))

Monday, January 3, 2011

kek pisang kukus



bahan2nya:
2 cawan tepung gandum
11/2 cawan pisang lenyek
1 cawan minyak
1 cawan gula
2 biji telur
3 st b'powder
1/2 st soda b'bonat
1 st esen vanilla
sedikit garam

cara2nya:
pukul telur dn gula hingga kembang
masukkan tepung gandum,soda b'bonat dn b'powder yg tlh diayak
pukul lg hingga sebati
masukkan pisang dn esen vanilla..
masukkan minyak...pukul lagi..
kukus selama lebih kurang 1 jam... ;))

Sunday, January 2, 2011

kek pisang



bahan2nya:
3 biji telur
1 cawan gula
13/4 cawan tepung gandum
1/4 cawan tepung jagung
1 cawan pisang >> dh di lenyek
1 cawan minyak
1 st soda b'bonat
sedikit garam

cara2nya:
pukul telur dan gula sehingga kembang
masukkan tepung gandum,tepung jagung dn soda b'bonat yg telah
di ayak ke dalam adunan,pukul lagi sehingga sebati
kemudian masukkan pisang,minyak dan garam.
gaul lagi sehingga sebati.
sapukan loyang dgn sedikit minyak
bakar dgn suhu yg sesuai ikut oven masing2... ;))






***resepi ni saya dapat dari internet..terimakasih yg empunya resepi..
sedap,enak dn lazat kek ni...moga anda sentiasa dirahmati Allah swt...***