Jom Follow Ibu

Friday, November 25, 2011

Nasi Beriani Ibu







assalamualaikum wbt...
masa hari raya aidil adha baru ni,kakcu cadang
nk masak nasi beriani,tapi abangcu & anak2 tk
bagi..sebab masa tu kakcu kurang sihat,diorg
takut kakcu penat dan nanti nasi beriani tk menjadi
pulak..kalau tk jadi nasi beriani,jadi nasi penakut
pn ok jgk kan..hahaha..tk lawak langsung! :p

tapi hari ni kakcu beranikan diri untuk masak nasi
beriani..mmm..alhamdulillah,boleh la..abangcu ckp
pn sedap..anak2 pn suka..kakcu pulak rasa puas
hati sangat sebab dapat masakkan hidangan yang
istimewa utk keluarga tersayang..;))
lauk untuk nasi beriani ni kakcu masak ikut selera
kakcu je..daging kurban masih ada lagi,kakcu masak
kurma daging,dalca ayam dan acar timun + nenas.
untuk entri kali ni kakcu nk kongsi resepi nasi beriani
dulu ye..resepi kurma daging & dalca ayam tunggu
entri akan datang..heheh

bahan2nya:
4 gelas beras basmathi - dibasuh bersih & ditoskan
1/2 gelas susu cair
5 1/2 gelas air
3 biji bawang merah (pilih yg besar sikit) - di mayang halus
1 ulas bawang putih - di mayang halus
2 inci halia - di racik halus/ditumbuk lumat
2 batang kulit kayu manis
5 biji buah pelaga
6 biji bunga cengkih
3 kuntum bunga lawang
3 sudu makan minyak sapi
4 sudu makan rempah beriani
2 helai daun pandan - disimpul
1 sudu teh gula
minyak utk menumis secukupnya

cara2nya:
1. panaskan minyak dan minyak sapi. tumis bawang merah,kulit kayu manis,buah pelaga,bunga cengkih,bunga lawang dan daun pandan sehingga naik baunya..
2. setelah bawang kekuningan,masukkan halia,susu cair,gula dan garam,kacau sehingga gula dan garam larut.
3. kemudian masukkan beras yang dah ditos ke dalam periuk,gaul2kan,masukkan air dan rempah beriani. kacau hingga rata.
4. seterusnya tanakkan nasi sehingga masak.
5. selepas itu bolehlah dihidangkan...;))

0 comments:

Post a Comment