Jom Follow Ibu

Thursday, October 13, 2011

Kuih Koci




assalamualaikum wbt...
dapat idea untuk buat kuih koci dalam acuan
kuih lompang ni,bila baru2 ni ada kawan order
kuih koci tapi yang untuk makan sendiri
daun pisang pula dh habis...
malas nk ambil daun pisang lagi,kakcu pn buat
la dalam acuan kuih lompang..mm..ok jugak..
bukan kita nk makan daun nya kan..kita nak
makan kuih nya..haha
kali ni maira pula sibuk suruh buat lagi..dia yang
mintak buat dalam acuan ni..anak nk makan
buat je lah..ok la untuk makan sendiri,tkyah
susah2 g cari daun pisang...;))


bahan2nya:
2cwn tepung pulut putih
1/2cwn tepung pulut hitam
1cwn air >> mungkin lebih 
sedikit garam dan minyak.

inti:
kelapa parut yg di masak dgn gula merah/gula melaka.

cara2:
campurkan semua bahan2 diatas dn di gaul sebati hingga boleh di bentuk
bulat2 kecil..
adunan yg di bentuk bulat2 td di masukkan ke dalam bekas yg berisi minyak.
ambil sebiji,leperkan,masukkan inti kemudian cantumkan mnjd bulat semula.
dan di masukkan ke dalam acuan.
lakukan proses yang sama sehingga adunan habis.
kukus selama 20 minit atau lebih sehingga btl2 masak.. ;)

6 comments:

noorsafone said...

Kak cu..idea yg baik utk yg takde daun pisang tu..rasa sama je kan...cuma takde lah bau daun pisang kan...

Resepi Ibu said...

betul tu Noor...ni keje mudah..keje orang malas...haha

Anonymous said...

Tima kasih kak cu, dah lama cari resepi ni, penah try konon2 guna sema pulut hitam je, terus jadi keras, rupa2nya kena campur....

Resepi Ibu said...

sama2 dik...kakcu dulu2 pn tktau jugak..skrg2 ni je baru tau,buat kuih koci mcmni rupanya..;))

Anonymous said...

maaf tumpang tanya..minyak tu di campur sekali dalam adunan ke? atau minyak tu diletak sedikit kat setiap bekas tu?

Roslia Mohd yusof said...

Tk..idea ni mmg bagus.

Post a Comment