Jom Follow Ibu

Friday, September 23, 2011

Kek Cokelat Lorek





assalamualaikum wbt..
aduhaiii..asik buat kuih yg orang tempah
sampai tk sempat nk upload gambar dlm
ni..ehh tk baik mengeluhkan..nnti rezeki
lari..hari ni last buat kuih yg orang tempah,
kakcu nk buat apam tepung beras dgn
kuih seri muka..mudah2an lepas ni ada la
yang nk order lg..amiin..
0k kali ni kakcu nk share resepi kek
cokelat lorek..kakcu dapat resepi ni dari
anak angkat kakcu yang sangat2 comel,
Puteri Manja namanya..mmg manja tp
ibu tk kuat nk timang puteri sbb tk larat
la...haha
kek ni puteri buat cantik,tp bila kakcu buat
rupa dia jadi mcmtu..lorekkan yg haru biru
dan huru hara..;))
nah,ni resepinya..sape2 nk cuba boleh la ye..
senang je..;))
ibu copy paste resepi ni dari puteri..terima
kasih puteri...;))

BAHAN-BAHAN ( 9X6 INCH/LOYANG ROLL 10X10X1 INCI PUN BOLE)

• 200 GRM TEPUNG NAIK SENDIRI - DIAYAK
• 175 GRM GULA CASTOR
• 175 GRM MENTEGA
• 3 BIJI TELUR
• 4 SB SUSU SEGAR
• 1 SK ESEN VANILLA
• 100 GRM CHOC. MASAKAN - DICAIRKAN


CARA-CARA

1. LOYANG DIALAS KERTAS MINYAK DAN DISAPU MENTEGA SEKELILING.

2. SATUKAN KESEMUA BAHAN2 KECUALI CHOC. CAIR KE DALAM MANGKUK MIXER.PUKUL ADUNAN HINGGA KENBANG.

3. TUANG SEMUA ADUNAN KE DALAM LOYANG PERSEGI(BAGI MEMUDAHKAN POTONGAN KECIK2). COKLAT CAIR TADI DIMASUKKAN KEDALAM PIPING BAG DAN PIPE KAN KE DALAM ADUNAN TADI MENGIKOT KREATIVITI MASING2(TAK KIRA LAH PIPE MEMANJANG ATAU SEBALIKNYA)DAN AMBIL LIDI CUCUKKAN KE DALAM ADUNAN DAN LOREKKAN MEMBENTUK MARBLE.

4. BAKAR PD SUHU 160C SELAMA 30 MIN ATAU HINGGA MASAK IKUT SESUAI SUHU OVEN MASING2.

5. SEJUKKAN KEK,POTONG 4 PERSEGI 1.5X1.5 INC ATAU IKUT SUKA DAN SAJIKAN.

2 comments:

annor said...

kcu..yg ni guna loyang besar yee..klu loyang sedang tu cam na ye..makna nya untuk muat2...oven yg kecik tu ajee yg guna latrik tu

Resepi Ibu said...

annor..yg ni guna loyang 4 segi yg nipis sikit, sbb dia naik pn tk tinggi sangat..
annor bancuh dulu pastu tengok agak2 ok tk kalau masukkan dlm loyang yg annor citer tu..;))

Post a Comment