Jom Follow Ibu

Friday, August 26, 2011

Biskut Almond London



assalamualaikum wbt...
tak pernah pergi ke London..tiba2 nk
buat kuih dia plak..haha
buat sorg2..tersengguk2 kakcu nk siapkn
kuih ni tadi..tp nasib baik masa nk celupkn
coklat tu anak dara sorg tu nk tolong..bkn
tolong apapn,tolong taburkan manik2 tu je..
apapn terima kasih Ct maira mucuk2 ibu..hehe


bahan2nya:
250gm butter
120gm gula halus
300gm tepung gandum
200gm tepung jagung
2 sudu makan tepung beras
1 biji telur
1 sk serbuk penaik
1/2 sk esen vanila
200gm badam - dipanggang 10 minit
coklat masakan secukupnya - kakcu guna 3 keping coklat masakan
cawan kertas secukupnya

cara2nya:
1. pukul butter dan gula hingga kembang.
2. kemudian masukkan telur bersama esen vanila dan pukul lagi hingga sebati.
3. masukkan tepung gandum,tepung jagung,tepung beras dan serbuk penaik,gaulkan bersama adunan hingga menjadi doh yang lembut.
4. ambil sedikit adunan,bulat dn leperkan,masukkan inti badam,bentukan menjadi bujur.
5. letakkan di atas dulang pembakar yang telah di lenserkan sedikit mentega dan bakar pada suhu 180 darjah selama 20 minit.
6. sejukkan biskut,kemudian celup di dalam coklat masakan yang telah di cairkan..masukkan ke dalam cawan kertas..taburkan manik/badam cincang di atasnya..dan biarkan kering seketika..

* cairkan coklat masakan dengan menggunakan kaedah 'double boil' dan tambahkan 1/2 sudu kecil mentega ke dalam coklat.
   bila coklat dh cair,cepat2 masukkan bbrapa biji biskut ke dalam bekas coklat td dan gunakan sudu kecil utk ambil biskut dan masukkan ke dalam cawan kertas.
   kalau ikut adunan ni,boleh dapat hampir 200 biji almond london..;))

4 comments:

AYIE ABAS said...

ALMOND LONDON...MEMANG AYIE SUKA SGT MAKAN...JARANG2 JUMPA MASA LAIN KECUALI HARI RAYA SAJA. MUNGKIN KERANA BISKUT INI DI SALUT DGN COKLAT tu YG BUAT AYIE RASA SEDAP SANGAT.
P/S: kak cu...ayie ucapkan selamat hari raya..maaf zahir & batin pd kak cu sekeluarga.^_^

Resepi Ibu said...

AYIE suka almond london ni ehh...meh la dtg umah kakcu..kakcu buat banyakkk...boleh makan puas2..nk bawak balik pn boleh...;))

AYIE..kakcu pn ucapkan slmt hari aidil fitri pd ayie dn keluarga..maaf zahir dan batin..;))

nastasiah said...

nak tanya? double boil tu mcm mn erk....
saya berapa kali masak coklat masakan ni, xpandai jadi2 arrrr....pls help me...

Resepi Ibu said...

Natasiah...double boil tu,periuk yg kita nk panaskan cokelat masakkan tu,kita masukkan dlm periuk/kuali yg lebih besar sikit,then kita tarukkn air didlm nya..kita panaskan lah air tu dgn api yg sederhana perlahan..kacau2kan cokelat sampai cair...;))

Post a Comment