Jom Follow Ibu

Tuesday, July 5, 2011

Kari Ikan Tongkol Tanpa Santan



assalamualaikum wbt...
ikan tongkol,ikan yg paling ibu suka,
masak apa2 je lah..makan mesti btambah2.
hari ni ibu masak kari ikan tongkol tp tk
guna santan pn..makanan yg berlemak tk
baik utk kesihatan kan..skali2 boleh la.. :))

bahan2nya:
ikan tongkol sederhana besar - di potong2 dan di bersihkan.
3 biji bawang merah - dihiris
2 biji bawang putih - dihiris
1 inci halia - dihiris
2 tangkai daun kari
1 peket kecil rempah tumis
1 peket rempah kari ikan (Adabi) - di campur dgn sedikit air

bahan2 lain:
1 mangkuk air
1 biji tamato - di belah 4
1 biji bawang besar - dihiris bulat
2 biji lada hijau - dibelah 2
2 keping asam keping
minyak utk menumis
garam secukup rasa.

cara2nya:
tumis bahan2 hiris bersama rempah tumis dan daun kari sehingga naik bau.
masukkan rempah,gaul2kan hingga rempah betul2 masak.
kemudian masukkan air,tunggu mendidih,bolehlah masukkan ikan.
masukkan asam keping,biarkan mendidih lagi.
masukkan garam secukup rasa.
akhir sekali masukkan hirisan tomato,bawang besar dan lada hijau.
siap utk dihidang...;))

4 comments:

AYIE ABAS said...

KAK CU...AYIE PUN MEMANG SUKA SGT MKN IKAN TONGKOL ATAU IKAN KAYU nie...TAK KIRA MASAK APAPUN...KALAU KARI TENTULAH LEBIH BERSELERA.

Umie Jazz said...

k.chu sama lah kita.Ikan tongkol pun peberet umie gak...klu tongkol masak kari atau wat sambal ciliapi mkn mmg x hinggat..berpinggan2 umie mkn...hehehe daging tetel pun bertambah2 kat badan =).....

Resepi Ibu said...

AYIE...kakcu dari kecik2 lg mmg suka ikan tongkol,kalau mak kakcu goreng..hmmm apa lg kakcu amik,meratah la...mak tk boleh nk marah sbb tau kakcu mmg suka ikan tongkol..haha

Resepi Ibu said...

hahaha..umie pn suka ikan tongkol jgk ehh..
ikan tongkol ni bkn je sdp umie kan..tp ensem..wakaka
umie..daging tetel tu buat masak kari/dalca pn sodappp...ekeke

Post a Comment