Jom Follow Ibu

Friday, June 10, 2011

Gulai pisang Ikan Masin



assalamualaikum wbt...
arini ibu masak lauk kampung je..
lgpn lama tk makan gulai pisang ni..
ibu masak campur ikan masin,yg
ibu dpt dri rumah makteh masa ibu
g sabah dulu..ada ikan bawal masin,
ikan kerapu dan ikan merah.
yg ibu masak ni rasa ibu ikan bawal la..
dgn cuaca yg gelap2 mendung..
dgn perut yg dh berkeroncong..
bila juadah dh terhidang depan
mata..apa lagi..jom kita makan... ;))

bahan2nya:
10 biji pisang - yg boleh di buat sayur,
di kupas kulitnya & di belah dua
(di rendam utk elakkan pisang lebam)
ikan masin - di potong kecil
(di rendam supaya tk terlalu masin)
6 ulas bawang merah - di kisar
2 ulas bawang  putih - di kisar
10 biji cili api - di kisar
2   biji lada merah - dikisar
kunyit hidup - di kisar
2 cawan santan cair
2 cawan santan pekat
1 keping - asam keping
sedikit kiub ikan bilis
3 btg serai - di ketuk
garam secukup rasa

cara2nya:
masukkan dlm periuk bahan kisar,kiub ikan bilis dan serai..masakkan sekejap hingga mendidih.
masukkan santan cair,kulit pisang dan ikan masin..masak lg hingga mendidih.
masukkan pisang,santan pekat dan asam keping..masak sehingga pisang empuk,kacau2 selalu.
kalau kuah terlalu pekat,boleh di tambahkn air lagi.
jika perlu masukkan garam
bila pisang sudah empuk,bolehlah padamkan api...;))

6 comments:

AYIE ABAS said...

KAK CU...KECUR AIR LIUR AYIE...BILA BACA GULAI PISANG DAN IKAN MASIN...DUA2 MAKANAN tuu KESUKAAN AYIE...^_^

Resepi Ibu said...

laa ayie ni..jgn la buat kakcu sedih..
klau ayie dkt ngn kakcu mmg kakcu anta kt
ayie gulai pisang ni tau..tp dgn SYARAT...
bg kakcu pinjam KAIT..hahaha

AYIE ABAS said...

ADUHHH...KAK CU...BERAT SGT PERMINTAAN KAK CU tuu...KALAU KAK CU MINTA KLCC AYIE MASIH LAGI BOLEH BAGI...hehehee...

Wattie said...

salam ziarah dan ukhwah

saiful said...

gulai batang pisang pun menarik... sedap

Resepi Ibu said...

AYIE..kakcu nk PINJAM je lah..BUKAN nak BETUL2..


WATTIE..salam ukhuwah jg dari kakcu..;))


SAIFUL..kakcu tk pnh lg mkn gulai batang pisang..;))

Post a Comment