Jom Follow Ibu

Monday, May 9, 2011

Japanese cheese cake-strawberry





sempena hari ibu,kakcu buat kek jepun perisa stoberi..
alhamdulillah dapat jgk sdra mara merasai keenakan kek yg kakcu buat..Sempena hari ibu,kakcu ucapkan slmt hari ibu pd semua yg bergelar ibu,semestinya hari2 adalah hari ibu,moga kita menjadi ibu yg mendapat redha Allah s.w.t....;))

bahan2nya:

5 keping cheese - brand apa pn boleh - koyakkan kecil2
200ml susu segar
4 biji telur - asingkan putih & kuning
70gm butter
70gm tepung kek
130gm gula
1/4 sudu teh krim of tartar
2 sudu teh perisa strawberry emulco
1 sudu teh pewarna pink


cara2nya:

1. cheese dan susu segar di masak dgn api perlahan
kacau sampai sebati,kemudian masukkan butter
kacau2kan lagi smpai butter larut dn tutup api
ketepikan,
2. pukul putih telur dan gula hingga mnjadi maringue
3. pukul kuning telur dan masukkan ke dalam bancuhan
cheese td.
4. kemudian masukkan tepung kek dan kacau sebati
(guna senduk kayu je)
5. selepas itu masukkan maringue dan dikacau rata
6. masukkan perisa strawberry dan pewarna pink
kemudian kacau skejap lg hingga betul2 rata.
7. alas loyang dgn kertas minyak,curahkan adunan
ke dalamnya
8. loyang adunan di masukkan ke dalam loyang yang
lebih besar sedikit yg berisi air,dan telah dipanaskn
terlebih dulu.
9. bakar kek pada suhu 140 darjah pd 20 minit pertama
dan selepas 20 minit tukar suhu pd 170 darjah & bakar
selama 30minit lagi.
10.atau bakar mengikut kesesuaian suhu oven masing2..;))

4 comments:

bintuki-ankibu..^_^ said...

jopun pun ado kek yo bu..hihi
sedap2..^_^

Resepi Ibu said...

iyo ado..klau tkdo ibu tk buek
kek jopun ni ha..;))

Ayie Abas said...

KAK CU...AYIE TAK RAJIN CUBA MENU2 MASAKAN...AYIE CUMA RAJIN MAKAN MASAKAN ORG AJE...^_^
KAK CU...TERINGIN NAK MERASA MASAKAN KAK CU...^_^

Resepi Ibu said...

ehh ada msg ayie..kakcu tk perasan la..
ayie nk rasa masakan kakcu ke..meh la dtg umah kakcu..;))

Post a Comment