Menjejak Warisan Asal Usul Melayu Di Pulau Lingga Kepulauan Riau
-
Salam sejahtera kepada semua pembaca setia blog makan *Mahamahu *dan juga
rakan-rakan seklian. Yes kalau ada siapa yang dah baca post Maha yang
berkaitan d...
Thursday, May 5, 2011
Donat Gebu
terima kasih pd adik zaharah Omar & Azie Mazidah yg sudi berkongsi resepi donat gebu ni..mmg btl2 gebu..;))
bahan2nya:
1/2 kilo tepung gandum (anggaran 17biji)
2 sudu makan majerin/shortening
1/2 sudu teh garam
air suam secukupnya
1/3 cawan susu segar
1 sudu makan yis kering (mauripan)
1 sudu makan gula
2 biji kentang rebus - blend bersama sedikit air suam
cara2nya:
1. susu segar+gula+yis - kacau dan biarkan berbuih seketika - ketepikan
2. satukan tepung+majerin+garam - gaulkan sebentar
3. campurkan kentang dan yis - uli dulu kalau kurang air baru tambah
air suam sedikit demi sedikit dan uli hingga lembut dan tak melekat
pada tangan
4. bila adunan lembut biarkan dalam 30minit hingga adunan naik
5. uli semula utk keluarkan angin,canai tebal dalam 1inci dan terap
6. goreng dgn minyak yang banyak dgn api yg sederhana
7. biarkan sejuk baru di letak topping atau gula halus...;))
Labels:
Donat Gebu
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment