Jom Follow Ibu

Monday, May 2, 2011

Bingka Jagung




kuih apa nk buat arini ye..ada jagung 2 tongkol dlm peti sejuk tu,apa kata kalau buat bingka jagung..boleh gak kunyah2 sambil tgk tv..bkn susah pn buat bingka ni,campak2 kacau2 then bakar..siappp..(ye je..pdhal terkial2 jgk nk membuatnya..hahah)


bahan2nya:

350gm jagung - kakcu guna 2 tongkol jagung yg dihiris isinya
2 cawan tepung gandum
1 cawan tpung kastard
2 biji telur
11/2 cawan gula - nk kurangkan sikit pn boleh
200ml santan
2 cawan air
1 sudu teh garam

cara menyediakannya:

- semua bahan2 dikisar hingga sebati
- sebelum dibakar,2 sudu minyak masak dipanaskan didalam loyang,supaya nanti adunan tidak
melekat di loyang.
- kemudian masukkan adunan ke dalam loyang yg masih panas tadi dan bakar selama 1 jam 15 minit
atau sehingga masak,mengikut suhu oven masing2..
- dah masak,biarkan sejuk,baru boleh keluarkan dari loyang dan di potong untuk di makan..;))

0 comments:

Post a Comment