Menjejak Warisan Asal Usul Melayu Di Pulau Lingga Kepulauan Riau
-
Salam sejahtera kepada semua pembaca setia blog makan *Mahamahu *dan juga
rakan-rakan seklian. Yes kalau ada siapa yang dah baca post Maha yang
berkaitan d...
Monday, May 2, 2011
Bingka Jagung
kuih apa nk buat arini ye..ada jagung 2 tongkol dlm peti sejuk tu,apa kata kalau buat bingka jagung..boleh gak kunyah2 sambil tgk tv..bkn susah pn buat bingka ni,campak2 kacau2 then bakar..siappp..(ye je..pdhal terkial2 jgk nk membuatnya..hahah)
bahan2nya:
350gm jagung - kakcu guna 2 tongkol jagung yg dihiris isinya
2 cawan tepung gandum
1 cawan tpung kastard
2 biji telur
11/2 cawan gula - nk kurangkan sikit pn boleh
200ml santan
2 cawan air
1 sudu teh garam
cara menyediakannya:
- semua bahan2 dikisar hingga sebati
- sebelum dibakar,2 sudu minyak masak dipanaskan didalam loyang,supaya nanti adunan tidak
melekat di loyang.
- kemudian masukkan adunan ke dalam loyang yg masih panas tadi dan bakar selama 1 jam 15 minit
atau sehingga masak,mengikut suhu oven masing2..
- dah masak,biarkan sejuk,baru boleh keluarkan dari loyang dan di potong untuk di makan..;))
Labels:
Bingka Jagung
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment