Jom Follow Ibu

Tuesday, May 17, 2011

kek karamel





assalamualaikum wbt...kek karamel ni kakcu buat
khas utk cikgu Rohanom sempena hari guru smlm..
mmg tk sama nilainya sebiji kek dgn jasa yang
cikgu berikan pd semua para pelajar,lebih2 lg pd
humaira..terlalu pahit utk akak kenang saat2 akak
terlantar sakit..masa tu humaira trpaksa bnyk kali
tk dapat hadir ke sekolah kerana menjaga akak
menjalani rawatan di hospital..masa tu jgk akak
tk pikir humaira akan ketinggalan bnyak hal dlm
pelajaran,sbb yg akak nak,dia sentiasa ada di sisi
akak..kkuatan akak ialah anak2..akak berjuang
utk hidup demi anak2..dan setiap kali itu jgk akak
akan maklumkan pada cikgu permasalahan kami,
cikgu begitu memahami keadaan kami waktu itu
dan selalu berikan kata2 semangat pd akak..
ssekali akak terpujuk dgn kata nasihat dri cikgu..
alhamdulillah Allah masih mengizinkan utk akak
terus bernafas dan terus bertahan hingga skrg,
semuanya ni berkat doa dari cikgu dan mereka
yg mnyayangi akak..moga doa2 itu tak akan
terhenti setakat ini,sbb akak masih memerlukn
doa dri cikgu dan mereka yg lain juga..utk terakhir
nya,tlg tengok2kan humaira di sekolah cikgu ya..
moga ukhuwah antara kita kekal selamanya.
SELAMAT HARI GURU..
TERIMA KASIH CIKGU..





bahan2:
(A)
2 sudu besar gula (utk buat gula hangus)
* tabur gula dlm loyang dan masak atas api perahan
biar gula hancur dan warna brtukar mnjadi perang.

(B)
bahagian atas:
1/2 tin susu cair (boleh di tambah kalau nk karamel teba sikit)
70gm gula kastor
1/2 sudu teh esen vanila
3 biji kuning telur (klau tambah susu cair kena tambah gak kuning telur)

(C)
Lapisan kek:
140gm tepung gandum
70gm gula kastor
3 biji kuning telur
135ml air biasa
1 sudu teh baking powder (guna sudu kfc)
45ml minyak masak (lebih kurang 2 sudu makan)

(D)
Meringue:
6 biji putih telur
70gm gula kastor
1 sudu teh krim of tartar (guna sudu kfc)

cara2nya:
1. kacau semua bahan (B) perlahan2 - jgn berbuih2 - nanti tk jadi karamelnya
2. masukkan (B) tadi dlm loyang gula hangus tadi..
3. pukul bahan (C)
4. pukul bahan (D) sampai jadi kembang n bila kita angkat/terbalikkan-tak jatuh
5. campurkan adunan (C)+(D) dan gaulkan dgn mnggunakan senduk kayu hingga sebati
6. bahagikan kepada bberapa bahagian n letakkan warna ikut citarasa sendiri
7. masukkan ke dalam loyang yg tadi secara berselang seli hingga adunan habis
8. bakar secara double boilling-selama 1 jam dgn suhu 160-180 darjah
9. bila dh masak angkat n rehatkan dlm 10 minit,baru terbalikkan kek yg di bakar tadi
10.masukkan dlm peti sejuk lbih kurang 1 jam,baru sedap di makan
*tahan dalam peti ais hingga 5 hari.

6 comments:

Cik Nin said...

waahhh... terharu pulak cik nin dgr pasal ckgu tu. harap2 cik nin akan jd ckgu yg concern mcm tu jgk suatu hr nnt. amin... =)

Resepi Ibu said...

mudah2an cik nin...ibu doakan..amiin....;))

hamidah said...

kakcu..sedihnya bace kisah di atas...idah x tau...maaaf..izinkan idah panggil kakcu ibu..idah nk tanya ibu sakit ape ?...idah akn sntiasa doakan agr ibu dipanjangkn usia & diberi kesejahteraan selalu..amin

Resepi Ibu said...

klau idah ada masa..idah baca la "al kesah" kt atas tu ye..
insyaAllah nnti lain kali ibu citer pasal sakit ibu..tlg doakan ibu sht k...

Ayie Abas said...

KAK CU...SEMOGA TABAH SELALU...JANGAN SEDIH2 SANGAT...SEMUA ORANG ADA KISAH PERJALANAN HIDUP MASING2. SEMOGA APA SAJA YANG TERBAIK SELALU BERSAMA KAK CU SEKELUARGA...~_~
KAK CU...SLMT MLM YA...^_^

Resepi Ibu said...

amiin..insyaAllah ayie..kakcu pn cuba utk tk bersedih sbb tu kakcu slalu sibukkan diri dgn memasak..tapi jauh di sudut hati...hanya Allah yg tahu..tlg doakan kakcu terus sembuh dan sht ya..
slmt malam ayie..;))

Post a Comment