Jom Follow Ibu

Friday, April 1, 2011

kek karamel

sebelum dibakar
selepas dibakar


bahan2:
(A)
2 sudu besar gula (utk buat gula hangus)
* tabur gula dlm loyang dan masak atas api perahan
biar gula hancur dan warna brtukar mnjadi perang.

(B)
bahagian atas:
1/2 tin susu cair (boleh di tambah kalau nk karamel teba sikit)
70gm gula kastor
1/2 sudu teh esen vanila
3 biji kuning telur (klau tambah susu cair kena tambah gak kuning telur)

(C)
Lapisan kek:
140gm tepung gandum
70gm gula kastor
3 biji kuning telur
135ml air biasa
1 sudu teh baking powder (guna sudu kfc)
45ml minyak masak (lebih kurang 2 sudu makan)

(D)
Meringue:
6 biji putih telur
70gm gula kastor
1 sudu teh krim of tartar (guna sudu kfc)

cara2nya:
1. kacau semua bahan (B) perlahan2 - jgn berbuih2 - nanti tk jadi karamelnya
2. masukkan (B) tadi dlm loyang gula hangus tadi..
3. pukul bahan (C)
4. pukul bahan (D) sampai jadi kembang n bila kita angkat/terbalikkan-tak jatuh
5. campurkan adunan (C)+(D) dan gaulkan dgn mnggunakan senduk kayu hingga sebati
6. bahagikan kepada bberapa bahagian n letakkan warna ikut citarasa sendiri
7. masukkan ke dalam loyang yg tadi secara berselang seli hingga adunan habis
8. bakar secara double boilling-selama 1 jam dgn suhu 160-180 darjah
9. bila dh masak angkat n rehatkan dlm 10 minit,baru terbalikkan kek yg di bakar tadi
10.masukkan dlm peti sejuk lbih kurang 1 jam,baru sedap di makan
*tahan dalam peti ais hingga 5 hari.



dah siap dipotong...



2 comments:

cik bahulu oren said...

cantik nye kek ni
nk cuba buat tp mcm lama je nk siapkn
hehehe

Resepi Ibu said...

cik bahulu oren..buat kek ni mmg perlukan kesabarn..dri mula sediakan bahan2 sampai la kek dh masuk dlm oven..
tp klau hasilnya cntik dn mnjadi..pehh mmg berbaloi2 lah..hehe

Post a Comment