Jom Follow Ibu

Sunday, May 1, 2011

hidangan tengahari





sebelum tido lg malam td,ibu dh pikir..nk masak apa esok ni...
hari2 masak,kadang sampai tktau nk masak apa..
ibu masak je la apa2 je lauk n sayur yg ada kt dlm peti sejuk tu..
ni la hidangan ibu sekeluarga utk tngahari ni..ada sayur lemak putih sawi + tempe,sambal ikan terubuk masin + petai,gulai ikan tongkol,kerabu mangga & ikan selayang goreng.. oo..ya,ikan terubuk masin tu ibu dapat kiriman dari sarawak..terima kasih June Ahmad,lain kali buat la seprais lg..haha.. apapn syukur alhamdulillah atas nikmat yg Allah berikan pd kami...
kt sini ibu sertakan resepi utk masak sambal ikan terubuk masin + petai & kerabu mangga..


sambal ikan terubuk masin + petai:

bahan2nya:
ikan terubuk masin - di potong kecil2 (+- 10 ketul) - di goreng
10 tangkai cili kering - di kisar
6 ulas bawang merah - di kisar
2 ulas bawang putih - di kisar
1 biji bawang besar - di hiris
petai - ikut suka nk bnyk mana
sedikit air asam jawa,garam dan gula secukup rasa


cara menyediakannya:
tumis bahan kisar sehingga terbit minyak dan naik baunya
masukkan petai,gaul2kan..masukkan air asam jawa,garam dn gula
masak lg sampai agak kering..kemudian masukkan hirisan bawang
dan ikan masin yg telah di goreng tadi..gaul2kan sbentar
dan bolehlah padamkan api...dah siappp..;))


untuk buat kerabu mangga:
3 biji buah mangga - dibuang kulit - di sagat/dihiris halus2
2 btg serai - ambil isi putihnya - dihiris nipis/halus2
2 ulas bwg merah - dihiris nipis
1 ulas bwg putih - dihiris halus
3 helai daun limau purut - dihiris halus2
5 biji cili api - dipotong kecil2
1 biji lada merah - dibuang bijinya dan dipotong kecil2
1 biji lemon/limau nipis/limau kasturi - di perah airnya
garam dan gula secukup rasa.


cara menyediakannya:

campurkan kesemua bahan2 tu dan digaul rata..
klau suka boleh cmpurkan udang kering kisar dan kacang tanah tumbuk,
ibu tk boleh makan tu,itu yg tk taruk..
dah sebati dan rasanya pn dh sedap,bolehlah di hidangkan..;))

0 comments:

Post a Comment