Jom Follow Ibu

Saturday, April 23, 2011

bingka pisang



bahan2nya:

350gm pisang - kakcu guna pisang berangan
3 cawan tepung gandum - kakcu guna cawan yg tinggi,yg mcm mug tu..tp kecik sikit dri mug..
1 biji telur
200ml santan(santan kotak) + 11/2 cawan air
11/2 cawan gula - kalau nk maniskn lg pn boleh
1st garam
1st esen vanila
2 sudu mkn minyak masak

cara menyediakannya:

semua bahan2 di kisar hingga sebati
sebelum di bakar - 2 sudu minyak masak di panaskan dlm loyang
supaya adunan tidak melekat di loyang nanti.
kemudian masukkan adunan dalam loyang yg masih panas tadi
dan bakar selama 1 jam 15 minit atau sehingga masak
mengikut suhu oven masing2..

~ resepi ni sama dgn resepi bingka labu,tp kakcu tukar labu kepada pisang..
maka jadi la kuih bingka pisang ni..
~ apapn kakcu nk ucapkan terima kasih sgt2 pd Azam ahmad Ain Alias
yg sudi berkongsi resepi..moga Allah sentiasa merahmati adik..;))

0 comments:

Post a Comment