Saturday, April 16, 2011

Bingka Labu





assalamualaikum...
ujan kt luar baru je teduh..phm2 je la bila ujan2 ni perut pn mula la lapar..
nasib baik dh siap bingka labu yg kakcu buat..lama sungguh mengidam nk buat sndiri
bingka labu ni,selalu beli je..alhamdulillah jadi pn..mmmm sedapppp...
nk buat dia pn sng je..
kakcu nk ucapkan brbanyak2 terima kasih pada
Azam Ahmad Ain Alias salah sorg kwn KR yg sudi berkongsi resepi bingka labu ni..
jum kita tgk resepi BINGKA LABU:

bahan2nya:
350gm labu yg telah di rebus
3 cawan tepung gandum
1 biji telur
200ml santan + 11/2 cawan air
2 cawan gula (saya taruk 11/2 cwn gula,itu pn dh manis..boleh kurangkan lg)
1 sudu teh garam
1 sudu teh esen vanila
1 sudu besar butter ( saya tk guna pn)
2 sudu besar minyak masak
sedikit bijan ( utk tabur di atas adunan sebelum di bakar)

cara2nya:
semua bahan2 di atas di campurkan dan di kisar hingga sebati
KECUALI butter dn minyak.
sebelum adunan di bakar,1 sudu besar butter dan 2 sudu besar minyak masak di panaskan
dalam loyang,(saya guna minyak masak sahaja),supaya adunan tidak melekat di loyang.
kemudian masukkan adunan dlm loyang yg masih panas td dan bakar selama 1 jam 15 minit
atau sehingga masak mengikut suhu oven masing2.
(saya bakar guna api bawah sahaja tp dlm 6-7 minit terakhir saya guna api atas bawah,
supaya btl2 masak)
cuba la,sedappp..betul..tk tipu..;))

1 comment:

  1. apa lah beleh ke taruk 1 butter cup dan sbijik telor

    ReplyDelete