Tuesday, April 19, 2011

Apam Labu



selalu buat apam biasa je..apam mauripan..apam tepung beras..
arini cuba plak buat apam labu..tk sangka ye labu pn boleh buat apam..
nmpaknya si luncai tk dpt la terjun dgn labu2nya lg..sbb kita dh
buat apam...haha
apapn su nk ucapkan brbnyk2 terima kasih pd kak Aini Lee kerana
sudi berkongsi resepi apam labu ni..
yukk kita tgk resepi apam labu:

bahan2nya:

2 sudu makan tepung gandum
1/2 peket mauripan
1 sudu kecil gula
sedikit air suam2 kuku
masukkan ke dalam mangkuk,kemudian kacau sebati semua bahan2
(tutup mangkuk biarkan yis tu kembang,lebih kurang 5-6 minit)

250gm labu - di rebus
160gm gula pasir - boleh kurangkan (saya buat ikut sukatan ni mmg manis)
2 biji telur - saya guna sebiji telur sbb tengok2 telur tggl sebiji je..heheh
150ml santan
200gm tepung kek - blue key
1 sudu kecil b/powder
secubit garam

cara menyediakannya:
- kisarkan semua bahan hingga sebati
- masukkan yis yg dah di kembangkan td dan kisar lg
biar betul2 sebati - dah sebati,perapkan lebih kurang 1 jam
- sebelum kukus sapukan sedikit minyak pd acuan
- kukus lebih kurang 10-12 minit.

3 comments:

  1. waahhh...nampak lembut je. nyum2...

    ReplyDelete
  2. mmg apam labu ni lembut je cik nin..
    bau dia pn harummm je...;))

    ReplyDelete
  3. anggaran utk baper bijik ni...yummy..hehe

    ReplyDelete