Jom Follow Ibu

Thursday, March 31, 2011

talam hijau


resepi kuih talam hijau ni saya dpt dari blog cheTam,terimakasih cheTam ye..
kuih ni jadi cantik,sedap..tapi sayangnya adunan yg warna putih tu tk berapa nmpak
plak..sbb masa buat tu adunan yg hijau ada lekuk sikit,tu yg adunan kaler putih termasuk ke dalam..sepatutnya yg putih tu kt atas & yg hijau sbelah bawah,tapi guna acuan ni,bila di telangkupkan maka jadi la mcmni..lain kali buat kt dlm loyang plak lah...;))

bahan2nya;
Lapisan bawah:
2 cawan tepung beras
2 sudu besar tepung jagung
5 cawan air biasa
1 cawan gula
sikit jus pandan/pewarna hijau

Cara:
- gaul semua bahan,masukkan dalam periuk dan kacau sebentar saja atas api
- masukkan dlm loyang yg telah di sapu minyak dan kukus sehingga masak (30minit)

Lapisan atas:
3/4 cawan tepung beras
2 sudu besar tepung jagung
3 cawan santan + sedikit garam

Cara:
- gaul semua bahan dan tapiskan.
panaskan sikit atas api,kacau rata sekejap saja
- tuangkan perlahan2 ke atas lapisan bawah
- kukus sehingga masak (20 minit)
- sejukkan dulu baru boleh potong...;))

0 comments:

Post a Comment