Jom Follow Ibu

Sunday, March 20, 2011

rempeyek



assalamualaikum semua..arini ahad 20/3/2011,wlaupn badan ni rasa kurang sht sikit,
tapi alhamdulillah dpt juga saya siapkan rempeyek ni..saya buat khas utk kakak yg akan menyambut menantu pd 26/3 akan dtg..
wlaupn bentuk rempeyek tu ada yg mcm peta malaysia..mcm peta uganda pn ada..haha
tp rasanya boleh la..jnji bila kunyah bunyi krup krap krup krap..hehe
jum kita belajar buat rempeyek cara saya..;))

bahan2nya:(A)
1 1/2 bungkus tepung beras - lebih kurang la..
800ml santan
2 biji telur
1 sudu makan tepung jagung
1 sudu garam
1/2 sudu kapur makan - bancuh dgn sedikit air
1 sudu kecik gula

1 kilo kacang tanah - kalau perlu di jemur terlebih dulu..

bahan2 utk di kisar:(B)
2 sm ketumbar
2 sm jintan manis
2 sm jintan putih
-sangai terlebih dulu-
2 btg serai
2 biji bawang putih
ikan bilis - ikut suka nk taruk bnyk mana
asingkan sedikit ikan bilis tanpa di kisar utk di masukkan ke dlm adunan.

cara2nya:
1. campurkan bahan (A) dan bahan (B)- kacau hingga semuanya larut dn rata
masa bancuh adunan ni,kena hati2 ye..takut klau pekat sgt nnti jadi tebal tk rangup..klau cair sgt plak..nanti jadi nipis..tk sedap..so agak2 la ye..
2. ambil mangkuk kecil,sendukkan sedikit adunan tepung,masukkan kacang tanah dn ikan bilis - gaul rata
3. bila kuali dh btl2 panas boleh la mula menggoreng..
kena rajin terbalik2kan biar kacang dn tepung masak rata
4. dah masak boleh la di angkat dn di hidangkan..
apa lagi makan la..krup krap krup krap..bunyi dia..;))

0 comments:

Post a Comment