Jom Follow Ibu

Saturday, February 19, 2011

gado-gado



bahan2nya:
kacang panjang - celur
kangkung - celur
taugeh - celur
telur - rebus dn potong kecik
timun - potong nipis
tauhu - goreng n potong kecik
tempe - potong kecik n di goreng
keropok - goreng
ketupat segera - rebus n potong kecik
-kalau suka boleh taruk sengkuang-

bahan sambal:
kacang tanah - goreng n dikisar/nk tumbuk pn boleh.

cili kering - kisar
bawang putih - kisar
bawang merah - kisar
belacan - goreng - sikit je.. - kisar
cekur - kisar
air asam jawa
garam dn gula secukup rasa.


cara menyediakan:
masukkan semua bahan kisar dlm periuk.masukkan kacang tanah. masak.
kalau perlu masukkan air..gaul rata.
masukkan air asam jawa,garam dn gula secukup rasa.
masak sampai kuah agak2 pekat ye..
buat sambal/kuah ni mcm2 cara..
ada yg tk di masak..sbb bahan2 di atas dikisar dgn air masak..
ada tu semua bahan2 kisar di goreng trlebih dulu..
sbb tu ibu tk tumis sambal ni sbb kacang tanah dh di goreng dgn minyak,
kalau kita masak kuah ni dgn api yg kecik,dia akan kluarkan minyak..
dh siap sambal/kuah,boleh la di hidangkan bersama bahan2 yg dh dicelur td..
mmg sedap lah..tp dh lps makan jgn la gado2 ye.. ;))

3 comments:

Eyntan Sabrena said...

Yang semua bahan kisar tu brpa byk nak kisar ?

eyda said...

agak2 ajer tu....

Zulkiflee Abdullah said...

Mohon Share resepi Gado-Gado ni ye.

Post a Comment