Jom Follow Ibu

Saturday, January 22, 2011

nasi ayam Hana Umaira




bahan2 dn cara2 masak sup:
3 ulas bawang merah >> di potong2
2 ulas bawang putih >> di potong2
sedikit rempah tumis dan halia di potong nipis2
1 ekor ayam di potong ikut suka..tk nak potong pn tk pe...
air secukupnya utk merebus.
minyak utk menumis.

panaskan minyak >> tumis bahan2 yg dipotong tadi sampai naik bau.
masukkan air >> dh mendidih masukkan ayam.
ayam dh empuk,matikan api.
keluarkan ayam dri periuk n tos kan.
>> nanti slps digunakan msk nasi..sup ni dh kurang kan..so tambahkan
air lagi..masak lagi..masukkan garam secukupnya. boleh masukkan rempah bunjut
juga sedikit serbuk lada hitam. masukkan cendawan pn boleh..lg sedappp..

bahan2 dan cara masak nasi:
4 gelas besar beras = 6 gelas besar stok ayam/air rebusan ayam.
2 ulas bawang merah >> dipotong nipis
2 ulas bawang putih >> dipotong nipis
2 sudu makan butter/majerin
sedikit halia >> dipotong nipis

>> tumiskan bahan2 yg dipotong dgn 2 sudu makan butter/majerin..sampai naik bau.
masukkan beras..gaul2kan skejap..masukkan air rebusan ayam.
masukkan garam secukup rasa. biarkan nasi masak.
sskali gaul2kan.

bahan2 dan cara masak sos:
10 biji lada merah
3 ulas bawang putih
1 biji tomato
5 sudu makan gula > klau tk ckup bleh tmbh lg.
1 senduk sayur cili sos.
garam secukup rasa.

>> blend kan lada,bawang n buah tomato.
masukkan dlm periuk n masak.
masukkan gula,cili sos n garam.
>> masakkan dgn api yg kecil..sambil tu boleh buat keje yg lain.
masak sampai pekat..tp jgn la pekat sgt ye...

cara menggoreng ayam:
slps di tos kan,perapkan sekejap ayam td dgn sos tiram n halia dn 3 ulas bawang
putih yg ditumbuk.
kemudian di goreng. tkyah taruk garam sbb sos tiram dh masin.
lg pn sos dh cukup sedap utk di makan bersama nasi n ayam n sup.
jangan lupa salad,timun n tomato utk hiasan dn sebagai ulam2an..


**ibu nama kan nasi ayam Hana Umaira..sekadar mengingati kedai ibu yg skrg dh tggl
kenangan...**

0 comments:

Post a Comment