Jom Follow Ibu

Thursday, January 20, 2011

kuih dadar/kuih ketayap


kt tempat ibu panggil kuih ni,kuih dadar..bila kawan2 panggil kuih ketayap,
ibu mcm pelik..yg ibu pikir ketayap tu adik bradik kopiah yg org pakai kt kepala tu..hahaha.. dari kecik ibu mmg suka kuih ni..suka yg teramat2 suka..
dh lama ibu tk buat kuih dadar ni..terimakasih pd kak Rozie yg menjentik semangat su utk bermain dgn warna dn mengirai roti jala yg di sebalik tu..jadi la kuih dadar/kuih ketayap...wlaupn tk cantik..tp boleh la kan..haha
kt sini ibu nk kongsikan cara ibu buat kuih ni..

bahan2nya:
3 cawan air
21/2 cawan tepung gandum
sedikit garam.

inti:
kelapa parut yg di masak dgn air gula melaka.
klau kelapa tu agak tua atau kasar..masa masak tu campurkn
sikit dgn tepung gandum..agak2 la..nnti inti tu akan jd lembut..

cara2nya:
mula2 masukkan air,pastu masukkan tepung n garam >> dlm bekas blender
pastu blend la..
ibu tk guna pandan..mls nk g amik..dlm rajin malas jgk tu..haha
dh siap blend,asingkn 1 cawan >> masukkan dlm mangkuk >> masukkan paste pandan dn warna yg di sukai..kacau sebati.
yg selebihnya masukkan dlm bekas lain..campurkan paste pandan n esen hijau sikit.
gaul sebati.
panaskan kuali leper. sapukan minyak secukupnya.
guna acuan roti jala.
mulakan dgn mengirai adunan tepung yg di wrnakan td..
pastu dgn senduk kecik..curah di atasnya adunan tepung kaler hijau..rata2kan mcm lempeng..dh masak angkat la..
buat sampai habis..
kemudian boleh la masukkan inti dn gulung..
dah tu..makan la...jgn lupa baca bismillah tau... ;))

2 comments:

bintuki-ankibu..^_^ said...

huhu..btul2...
mse ibu dok kte nk cari kuih ketayap tue, dok pike juge..cam ne lah gupe kuih ketayap tue..hihi

Resepi Ibu said...

haha..ibu pn masa tu knpius antara kuih dadar dgn kuih ketayap..

Post a Comment