Jom Follow Ibu

Thursday, January 13, 2011

bubur jagung/sagu

 
3 tongkol jagung di potong isi nya
1/2 cawan sagu biji.
1 cawan gula >> manis ikut suka ye..
200ml santan.
2 gelas besar air
2 sm tepung kastad >> bancuh dgn sedikit air,utk memekatkan bubur.
sedikit garam.
3 helai daun pandan.

cara2:
masakkan jagung dan sagu biji dengan 1 gelas besar air,klau tk cukup tambah lagi.
masak sampai sagu tu kembang,masukkan daun pandan.
slps sagu kembang masukkan santan,gula,garam n lebihan air.
klau kurang air..tambahkn air lg sikit..masak sampai mndidih.
masukkan bancuhan tepung kastad. kacau2 n masak sekejap lagi.
dh agak2 pekat n dh sedap,boleh la padamkan api... ;))


** ade yg suka taruk gula merah..tp ibu lbih suka masukkan gula pasir biasa n
masukkan bancuhan tepung kastad,bkn je utk pekatkan kuah tp bubur tu jd cantik
kaler kuning...sedapppp.... ;)) **

0 comments:

Post a Comment