Jom Follow Ibu

Friday, December 31, 2010

kek marble


bahan2 nya:
300gm butter
250gm tepung naik sendiri
200gm gula kastor
5 biji telur gred A
3 sudu teh serbuk koko
2 sudu besar susu cair
1 sudu besar ovelette
1 sudu esen vanilla
pewarna

cara2nya:
pukul butter dn gula hingga kembang
masukkan ovelette dan vanilla. pukul lagi..
masukkan telur satu persatu. pukul perlahan..
kemudian masukkan tepung dan susu cair. gaul rata..
bahagikan kepada 3 bahagian.
adunan pertama campurkan serbuk koko,di ikuti pewarna merah jambu
dan perasa asal (vanilla)
sendukkan perasa vanilla ke dalam bekas kek,
kemudian satu senduk bhagian warna merah jambu dan diikuti cokelat,
ulangi sampai habis..
bakar pada suhu 180 darjah selama 40 minit..apa pun ikut suhu oven masing2 ye.... ;))

Thursday, December 30, 2010

kek lapis sri kaya



bahan2nya:
300gm tepung gandum
300gm mentega >> saya guma butter
200gm gula pasir
180gm sri kaya
6 biji telur ayam
2 sudu kecil esen vanilla
2 pewarna ikut citarasa


cara2nya
pukul mentega dn gula pasir hingga kembang
masukkan telur sebiji demi sebiji hingga habis
masukkan seri kaya dn esen vanilla dn pukul lagi
masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit hingga habis
bahagikan adunan kepada 2 bahagian dn warnakan ikut citarasa masing2
kemudian kukus setiap lapis sehingga habis...0k siappp..cube lah.. ;))

Monday, December 27, 2010

mee hailam ibu


bahan2nya:
1/2 kilo mee kuning

4 ulas bawang putih >> di ketuk/di tumbuk kasar
2 st lada sulah >> klau tk ada boleh guna lada putih di tumbuk
2 sm tepung jagung di bancuh dgn sedikit air,utk pekatkn kuah
2 sm kicap pekat >> klau tk cukup boleh tmbh lg
1 senduk cili sos
1 sm sos tiram
2 gelas besar air >> klau tk ckup kuah bleh tmbh lg tp sdp pekat2
garam dn gula

sayur2an:
sawi
putik jagung
carrot
tomato
daun ketumbar
lada merah dn lada hijau
(suka hati lah nk masukkan sayur apa pun ye..kesemua sayur di potong kecil)

bahan perencah:
ayam
sotong
kerang
daging
fish cake
(ikut suka selera masing2 lah..)

cara2nya:
tumiskan bawang putih..kacau2..
masukkan air lbih kurang 2 gelas besar dn kicap pekat
biarkan mendidih skejap
masukkan lada sulah dn bahan perencah..biarkan mendidih lg..
kmudian masukkan pula sos cili,garam dn gula secukup rasa
masukkan sayur2an dn akhir skali masukkan bancuhan tepung jagung dn
jg daun ketumbar..kalau semua rasa dh cukup sedap boleh lah di hidangkan
utk santapan seisi keluarga... ;))

Sunday, December 26, 2010

apam tepung beras coffee emulco ||



bahan2nya:
2 cwn tepung gandum
1 cwn tepung beras
1 cwn gula
2 cwn air
1 peket mauripan
2 st coffee emulco


cara2nya:
campurkan semua bahan2 dn di kacau hingga mesra dn sebati..
saya guna senduk kayu je..
kemudian bahagikn adunan kpd 2 bahagian
1 bahagian di campurkan dgn perisa coffee emulco
dn 1 lg biar dgn warna asal tp saya masukkan perisa pandan.
kacau2 lg hingga rata.
warna atau perisa terpulang pd selera masing2 ye..
slepas tu kedua2 bahagian td di perap selama 1 jam.
kemudian boleh di masukkan dlm acuan yg sudah di sapu dgn minyak
dn dikukus selama 15 minit..
ada yg suka mkn dgn kelapa+garam..ada yg suka mkn mcmtu je..
ikut suka la ehh...sdp di mkn bila2 masa2 pn... ;))

Friday, December 24, 2010

roti kaya lemak manis



untuk membuat roti:

bahan2nya:
1/2 kilo tepung roti/tepung gandum
6 ~ 7 sudu gula >> manis ikut selera masing2
11/2 sudu makan yis
1 sudu makan bread improver
1/2 sudu baking powder
2 ~ 3 sudu shortening
garam dn sedikit air


cara2nya:
gula,yis,bread improver,garam,air,shortening dn
baking powder di gaul.
kmudian masukkan tepung sedikit2 sambil di uli
jgn terlalu keras dn jgn trlalu lembut.
perapkan seketika sehingga kembang
bila dh kembang di uli lagi sekali
dan di bentuk ikut cita rasa sendiri
kemudian perap n biarkan kembang lagi
dan masukkan dlm oven,api atas dn bawah
dgn suhu 150c selama 20 ~ 30 minit ikut oven masing2 ye...
stelah masak,sapukan majerin/butter di atas roti...siap utk di makan.. ;))


untuk membuat kaya:

bahan2nya:
1 kotak pati santan
4 biji telur
gula terpulang ikut selera masing2..
gula merah sedikit dn di cairkan
sedikit garam
sedikit tepung jagung utk memekatkan
sedikit majerin/butter >> supaya kaya nmpak berkilat
bbrapa helai daun pandan

cara2nya:
hancurkan gula dn telur sehingga sebati.. (saya kisar keduanya)
kemudian masukkan ke dalam bekas,campurkan dgn santan,
gula merah,daun pandan dn garam..di masak..dn di kacau2 selalu
masukkan tepung jagung..di masak lagi dn di gaul2kan..
sehingga pekat
akhir sekali masukkan butter/majerin supaya kaya nmpak berkilat..
dh siap semuanya bolehlah di makan dgn roti...mmm sedapppp... ;))




** saya ucapkan terimakasih pada Ayien Alvinsyah dn ibu nya (kak ani)
kerana bermurah hati berkongsi resepi utk membuat roti dn kaya spt di atas..hanya Allah yg akan membalas kebaikan kak ani dn ain.. ;))

mee bandung



bahan2nya:
mee lebih kurang sekilo

bahan2 utk kuah:
20 tangkai cili kering (dikisar)
4 ulas bawang putih (di tumbuk kasar/di ketuk)
4 ringgit udang kering >> dibasuh,di tos dn di sangai >> di kisar
2 senduk cili sos
2 sudu mkn tepung jagung >> bancuh dgn sdikit air utk pekatkn kuah
1 balang blender >> air
5 biji telur >> ikut suka la
garam dn gula sesedap rasa
minyak utk menumis

sayur2an:
sawi
carrot
putik jagung
tomato dn apa2 je sayur yg kita nk masukkan..

bahan perencah yg lain:
kerang
ayam
sotong
udang >> ape2 je lah..nk taruk ghimau gajah pn bleh..ahahah

cara2 memasak kuah:
tumiskan bawang putih..kacau2..masukkan lada kering yg dh dikisar
kacau2kn lg..biarkn sampai pecah minyak..
masukkan udang kering yg dh dikisar...gaul2kan..
masukkan air..
tunggu mendidih skejap >> masukkan ayam/udang/sotong/dll
sambil tu masukkan cili sos..kacau2kan..
biarkan mendidih..kemudian masukkan sayur2an
masukkan gula dn garam sesedap rasa...
pecahkan telur..
akhir sekali masukkan bancuhan tepung jagung...
kacau perlahan2 takut telur pecah kt dalam tu..
rasa..klau dh sedap boleh lah matikan api..
sediakan mee dlm mangkuk..curahkan kuah td ke atasnye..
jadi la mee bandung...bolehlah di makan..
klau nk taburkan daun sup n bwg goreng pn boleh.. ;))


*** ada orang buat kuah mee bandung ni guna kacang tanah/biskut lemak.
ikut cara masing2 la..tp ni cara saya..skali2 teringat kenangan masa meniaga dulu..ada customer sanggup dtg dri jauh cuma utk makan mee bandung
HANNA UMAIRA.. ***

bahulu ros


bahan2 nya:
4 biji telur
1 1/2 cawan gula pasir(boleh kurangkan jika suka)
1 3/4 cawan tepung gandum
1 camca esen r0s
sedikit pewarna merah
sedikit minyak masak(di sapu pada acuan)

cara membuat nya:
pukul telur bersama gula hingga kembang.
masukkan esen r0s.masukkan tepung gandum.gaul sehingga sebati.
asingkan sesenduk daripada adunan tadi.masukkan pewarna merah.
masukkan sedikit adunan asal ke dalam acuan,diikuti adunan berwarna.
ulang langkah tersebut hingga menjadi tiga lapisan.
kemudian bakar sampai masak ikut kesesuaian oven masing2...
;))

singgang ikan parang

Wednesday, December 22, 2010

kerabu ikan masin



bahan2:
50 gm ikan masin >> dipotong kecil

1/2 kuntum bunga kantan
1 biji cili merah dn cili hijau >> klau nk pedas boleh guna cili api
1 btg serai >> isi dlm yg putih
2 helai daun limau purut
50 gm daun sup
(kesemua bahan diatas dihiris halus)
1 biji bawang besar di mayang
2 biji limau kasturi di ambil jus nya
1 sudu makan stok ikan
sedikit garam dn gula


cara:
goreng ikan masin hingga kekuningan. ketepikan.
campurkan kesemua bahan hiris.
tuangkan stok ikan serta garam dn gula
perahkan jus limau dn di kacau rata
akhir sekali masukkan ikan masin dn kacau rata...
sedia utk di makan... ;))

kuih talam ubi kayu



bahan2nya:
2 ketul ubi kayu sederhana besar
3 cawan santan
1 cawan gula merah
4 ~ 5 camca besar tepung beras
1/2 cawan gula pasir
sedikit garam

cara2:
ubi diparut dn di perahkn air nya dn
digaulkan dgn 1 cwn santan
masukkan gula,gula merah dn sedikit garam
dn dikacau sehingga semuanya larut.
tuangkan adunan kedalam loyang dn dikukus sehingga masak.
(sebelum itu sapukan sedikit minyak pd loyang atau lapikkan dgn plastik yg disapukan dgn minyak)
sementara itu,bancuh tepung beras dgn baki santan dn
sedikit garam.
bila ubi td sudah masak,tuangkan bancuhan tepung ke atasnya
dn dikukus lg sehingga masak.
setelah sejuk baru boleh dipotong.... ;))

bergedel ikan tenggiri



bahan2nya:
250gm ikan tenggiri >> dikukus dn dibuang tulang
2 biji kentang di buang kulit dn direbus >> jgn trlalu empuk sgt
1 biji bawang besar di cincang halus
1 biji cili merah dn hijau >> dicincang halus
sedikit daun ketumbar dipotong halus >> kalau suka
5 ~ 6 keping biskut krim kracker >> ditumbuk halus
1/2 st serbuk kayu manis
1/2 st serbuk lada hitam
garam seckup rasa
2 biji telur
minyak utk menggoreng


cara2:
hancurkan ikan,ubi kentang dn masukkan ke dalam mangkuk
gaulkan bersama semua bahan yg dicincang halus,
serbuk kayu manis,serbuk lada hitam dn biskut krim kracker
dn garam secukupnya. gaul hingga sebati.
bulatkan campuran di atas dn leperkan >> lakukan sehingga habis..
kemudian dicelupkan ke dalam telur yg telah dipukul dn
di goreng sehingga kekuning kuningan..
slps itu bolehlah di angkat dn di nikmati.... ;))

Monday, December 20, 2010

puding hon kwee



bahan2nya:
1 bungkus tepung hon kwee
11/2cwn gula
31/2cwn santan

cara2nya:
masukkan tepung kedalam mangkuk pengadun
masukkan gula
masukkan santan sedikit2 sehingga habis
(digaul mesra)
kmudian masukkan dalam periuk
kacau di atas api yg perlahan.
masak hingga pekat dn berkilat.
masukkan dalam acuan.
biarkan sejuk baru sedap di makan..
;))

hati pedal goreng cili api



bahan2nya:
1 kilo hati pedal ayam
(digoreng)


bahan kisar:
1 biji bawang beasr
6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia/lebihkan sikit pn boleh
1 inci kunyit hidup
20 biji cili api >> pedas ikut suka

1 biji bawang besar >> di hiris
garam,gula dn air asam jawa secukupnya
minyak utk menumis


cara2:
tumiskan bahan kisar sampai kering air nya
masukkan hati pedal yg dh digoreng. gaul2kan.
masak dgn api yg sederhana besar.
masukkan garam,gula dn air asam jawa sesedap rasa. gaul2 lg.
akhir sekali masukkan hirisan bawang besar. gaul2.
dh sedap boleh lah di makan bersama nasi panas2..pehhhh..

asam pedas rebus ikan parang



bahan2nya:
ikan parang (5 potong)

10 tangkai cili kering
1 biji bwg besar
3 ulas bwg merah
2 ulas bwg putih
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
1 sudu rempah kari
(semua bahan ini di kisar)


cara2:
masak bahan kisar sampai mendidih
masukkan ikan,klau perlu tambah air lg
masak dn biarkn msndidih skejap
masukkan daun limau purut,asam keping dn garam secukup rasa
di masak lg..
dh sedap bolehlah padamkan api dn diangkat..
sedia utk di makan.. ;)

lemak cili api pucuk ubi daging salai



bahan2nya:
daging disalai dn dihiris nipis
pucuk ubi direbus hingga lembut (dibasuh dn di toskan)

cili api (ikut suka nk pedas atau tidak)
kunyit hidup
(ditumbuk/dikisar)
santan kelapa secukupnya.
garam dn asam keping.


cara2nya:
campurkan bahan kisar dn santan ke dalam periuk. dimasak.
masukkan daging salai. masak hingga daging empuk.
kmudian masukkan pucuk ubi,garam dn asam keping sesedap rasa.
klau mahukan lebih kuah,tambahkan lg santan.
dh masak,boleh lah di hidangkan.. ;))

lemak cili api ikan talapia



bahan2nya:
ikan talapia di goreng.
ketepikan.


cili api
kunyit hidup
(ditumbuk/dikisar)
santan kelapa


cara2:
masukkan bahan kisar dn santan ke dlm periuk.
masak dgn api yg sederhana sehingga mendidih.
kemudian masukkan ikan talapia yg dh digoreng.
masukkan asam keping dn garam secukup rasa.
dh sedap,boleh lah di angkat dn dihidangkan..
simplekn... ;)

Saturday, December 18, 2010

sambal tumis ikan bilis



bahan2nya:
ikan bilis di goreng. ketepikan.

bahan kisar:
6 ulas bawang merah
3 ulas bwg putih
1 biji bawang besar
20 tangkai cili kering


2 biji bwg besar di hiris
pati ikan bilis,garam,air asam dn gula melaka secukup rasa.
minyak utk menumis.

cara2:
tumis bahan kisar sampai naik bau dn pecah minyak.
biarkan msk skejap..klau kering masukkan air sikit..
dh mendidih masukkan pati ikan bilis,
garam,air asam dn gula melaka secukup rasa..klau nk cmpur gula putih
biasa pn boleh > ikut suka.
masak hingga pekat. masukkan hirisan bawang besar. gaul2.
akhir sekali masukkan ikan bilis goreng. gaul2. bolehlah di angkat.

kuih lapis seri lompang



bahan2nya:
250gm tepung beras
200gm gula pasir
1 st air kapur sirih
1/2 sudu teh garam
750 ml air panas
2 titik pewarna merah
2 titik pewarna hijau

bahan lapisan atas >> di kacau rata:
200ml santan pekat
3 sudu makan tepung beras
1/4 st garam

cara membuatnya:
campur tepung beras,gula,air kapur dn garam sehingga rata.
tuangkan air panas dn kacau rata.
bahagikan adunan menjadi 3 bahagian.
adunan yg pertama di campurkan dgn warna hijau.
adunan kedua di tambah dgn pewarna merah.
bakinya dibiarkan putih.

tuangkan lapisan putih ke dlm acuan mangkuk kecil yg telah
disapu minyak. kukus kira2 5 minit.
tuangkan lapisan hijau. kukus lg selama 5 minit.
tuangkan pula lapisan merah. kukus selama 5 minit.

tuangkan bahan lapisan atas yg sudah dikacau rata td.
kukus lg selama 15 minit atau lebih sehingga benar2 masak... ;)

kuih koci



bahan2nya:
2cwn tepung pulut putih
1/2cwn tepung pulut hitam
1cwn air >> mungkin lebih
sedikit garam dn minyak.

daun pisang utk membungkus yg sudah siap di layukan dn dipotong.

inti:
kelapa parut yg di masak dgn gula merah/gula melaka.

cara2:
campurkan semua bahan2 diatas dn di gaul sebati hingga boleh di bentuk
bulat2 kecil..
adunan yg di bentuk bulat2 td direndam didalam mangkuk yg berisi minyak.
ambil sebiji,leperkan,masukkan inti kemudian cantumkan mnjd bulat semula.
dn dibungkus dgn daun pisang td.pastikan daun pisang jg disapu minyak supaya tidak melekat.
lakukan proses membungkus sehingga abis.
kukus selama 20 minit atau lebih sehingga btl2 masak.. ;)

untuk buat kuih koci labu:
inti kelapa mesti ada..

bahan2 yg lain:
labu separuh - buang kulit-rebus dn lecek.
3 cawan tepung pulut
sedikit garam.

cara2nya:
gaulkan tepung pulut n labu yg dh dilecek.
gaul sebati sampai jadi doh.
ibu buat td tk guna air pn..
proses seterusnya sama mcm kt atas tu..haha
sapa nk cuba..cuba la ye..tknk sudah..hehe

kari daging

Thursday, December 16, 2010

Puding Pisang Karamel



bahan:
100gm gula pasir
50ml air
(saya buat 2 sudu mkn gula pasir di goreng/di hanguskn tnpa air)

bahan puding:
3 biji telur
1/4 sudu teh garam
100gm pisang ambon/emas
200ml susu cair
30gm gula pasir
1/2 sudu mkn gula merah
1/2 sudu teh serbuk kayu manis
1 sudu makan tepung jagung


cara membuatnya:
gula pasir di goreng dn di ketepikan.
(saya goreng terus ke dlm loyang..dh sejuk sapukan
loyang dgn minyak/majerin)

untuk puding: kisar pisang ambon dn susu cair.
tapis sehingga 300ml. (saya tk tapis pun..)

pukul ringan telur dn garam.
masukkan gula pasir,gula merah,
campuran pisang ambon,serbuk kayu manis dn tepung jagung.
kacau hingga larut.
(saya pukul/kacau kesemua bahan di atas guna senduk kayu je..)
slps tu di tapis.
tuang di atas karamel.
letakkan ke dalam loyang yg berisi sedikit air.
bakar selama 30 minit dgn suhu 160c.
klau tk masak lg tmbhkn masa sdikit lg hgga btl2 masak... ;)

Tuesday, December 14, 2010

Kek American Chocolate



bahan2:
250gm tepung kek
2 sm cokelat emulco
50gm serbuk koko
200ml air suam
250gm mentega
300gm gula kastor
240gm telur (sy guna 4 biji telur)
1 sk garam
1 sk esen vanila
1/2 sudu kecil soda b'bonat


cara mnyediakannya:
satukan ckelat emulco,serbuk koko dn air suam.
kacau hngga sebati. ketepikan.

pukul mentega ,gula dn garam sehingga kembang.
masukkan telur dn esen vanila.
kmudian masukkan tepung kek dn soda b'bonat.
gaul hingga sekata.
slps itu masukkan bancuhan coklat emulco td
dn gaul sampai sebati.

tuangkan adunan ke dlm acuan brsaiz 9 inciyg sudah
di gris.
bakar pd suhu 180c selama 50 hingga 60 minit... ;)

Ayam Masak Merah



bahan2nya:
ayam di potong kecil
bawang merah di mayang
bwg putih
halia } ketiga2 ni di hiris
bawang besar

kayu manis
bunga lawang
bunga cengkih
buah pelaga
cili kisar
air asam jawa
pati santan secukupnya
garam dn gula secukup rasa


cara memasak:
panaskn minyak dn grg ayam hingga garing.
ketepikan.
panaskn minyak dn tumiskn bawang merah,
bawang putih,halia brsama kayu manis,bunga lawang,
bunga cengkih dn buah pelaga hingga naik baunya.
kmudian masukkan cili kisar dn biarkan hingga garing
dh garing masukkan ayam dn kacau sebati.
tuangkan santan dn air asam jawa biarkan masak sekejap.
masukkan garam dn gula secukup rasa
dn taburkan hirisan bawang besar..
angkat dn hidangkan... ;))

Gulai Ikan Tongkol



bahan2:
2 ekor ikan tongkol

bahan kisar:
8 ulas bawang merah
3 ulas bwg putih
1 inci halia
1 inci lengkuas
15 tangkai cili kering >> pedas ikut suka

1 sudu mkn rempah kari ikan
pati santan
asam keping,garam dn gula juga sedikit pati ikan bilis.


cara2:
masakkan bahan kisar dn rempah kari skejap
masukkan santan,masak smpai santan terbit minyak
barulah masukkan ikan
jgn lupa masukkan garam,gula,pati ikan bilis n
asam keping secukup rasa...
dh masak,dh sedap bolehlah di angkat utk di hidangkan.. ;)

Urap/Kerabu Pucuk Ubi dan Pegaga



bahan2nya:
pucuk ubi >> di rebus
daun pegaga

bawang merah
bawang putih
cili api/lada merah
kunyit
cekur/daun cekur
ikan bilis
belacan >> klau suka
(semua bahan2 diatas di kisar/di tumbuk)
kelapa parut
minyak


cara2:
tumis bahan2 kisar smpai garing
masukkan kelapa parut
masak n di gaul rata..masukkan garam n gula scukup rasa
kmudian masukkan daun pegaga..gaul rata
masukkan pucuk ubi yg dh di rebus td..gaul rata.
nk sdp gaul sekali daun cekur yg di potong halus
dh sdp boleh lah di angkat dn di hidangkan.. ;)

Rojak Manis



bahan2nya:
10 keping tauhu > di goreng dn dipotong panjang2/atau ikut suka
5 biji telur > di rebus dn di potong bulat2/ikut suka
1 biji timun > di potong/di racik kecil2
sedikit taugeh yg di celur.

bahan sos/kuah:
10 biji lada merah
1 biji tomato
3 biji bwg putih
(kesemuanya di kisar)

masak bahan kisar dgn api yg sderhana >> takut mndidih nnt melimpah.
masukkan gula,garam dn cili sos secukup rasa.
masak sos smpai pekat.
dh masak,boleh lah di curahkan di atas
tauhu,taugeh,telur rebus dn timun yg sudah di susun di atas pggn.
cuba lah..mmg sedapppp... ;))

Ikan Cencaru Goreng Sumbat Kelapa



bahan2nya:
2 ekor ikan cencaru
yg di siang dn di belah belakangnya.

bahan inti:
kelapa parut > agak2 la..

3 ulas bwg merah
1 ulas bwg putih
1 inci halia
1 btg serai
3 biji lada merah >> pedas ikut suka.
~ kesemua bahan di atas di tumbuk
kmudian di gaul rata brsama kelapa parut.
masukkan garam dn gula klau suka.
kmudian boleh lah di sumbatkan ke dlm ikan cencaru td
yg sudah di belah belakangnya.
slps itu,di bhagian blakang ikan tu td hndklah 'di jahit'
mnggunakan lidi kelapa yg lembut..
kemudian di goreng..trbalik2kan sampai masak
(tutup kuali masa m'goreng)... ;))

Kangkung Goreng Ikan Masin




bahan2nya:
1 ikat kangkung
50 gm ikan masin } di hiris kecil2
>> klau ikan masin tu trlalu masin,rendamkn skejap.
sedap klau guna ikan masin talang,kerapu,bawal n ikan merah.

3 biji bwg merah
2 ulas bwg putih
2 biji lada merah
(di hiris kecil)
garam secukup rasa.

cara:
panaskan minyak,masukkan ikan masin goreng smpai kekuningan
kmudian masukkan bahan2 yg di hiris,hingga berbau harum...
masukkan kangkung dn digaul sebati.
masukkan garam ssedap rasa dn angkat... ;)

Sunday, December 12, 2010

Apam Cokelat



bahan & cara2:
3 biji telur
2 cwn gula
~ pukul kembang..kmudian masukkan..
1 sudu kfc soda b'bonat
2 cwn tepung gandum
1 cwn koko
1 cwn minyak masak
~ dh pukul sebati,boleh lah masukkan dlm acuan yg dh di sapu minyak
kukus kira2 10 minit.. ;))

Rendang Telur




bahan2nya:
telur rebus

bahan kisar:
bwg merah
bwg putih
cili kering
halia
kunyit
lengkuas
serai


kerisik
pati santan
air asam jawa
garam n gula secukup rasa
daun kunyit
minyak utk menggoreng n menumis

cara2:
telur rebus di buang kulit dn di goreng
tumis bahan kisar sampai naik bau
masukkan pati santan..biarkn mndidih..kacau2..
masukkan kerisik,air asam jawa,garam dn gula secukup rasa..kacau2..
masukkan telur rebus goreng td dn masak smpai kuah pekat
masukkan daun kunyit yg dh di hiris rampai..
dh siap,boleh lah di makan.. ;)

Kerabu Epal



bahan2 & cara:
epal hijau ~ di racik halus
serai
bwg merah
lada merah/cili api
daun limau purut
~di potong kecil2
masukkan garam,gula dn perahan air limau secukup rasa
(tk kira limau apa pn)
kesemuanya di gaul rata..sedia utk di makan.. ;)

Ikan Siakap Bers0s



bahan2nya:
2 ekor ikan siakap
3 sudu air perahan limau
1 sm serbuk lada sulah
1 st garam
minyak utk menggoreng

bahan kisar:
10 tangkai cili kering ~ nk pedas lebihkn cili.
1/2 sudu teh belacan
3 ulas bwg putih
6 biji bwg merah
1 biji tomato
1 st lada sulah
1 biji buah keras
1 inci lengkuas

bahan sos:
4 helai daun limau purut,buang tulangnya dn di siat2.
garam,gula dn air asam jawa secukup rasa
sedikit air dn
1 sm tepung jagung,larutkn dgn air sebagai pemekat
minyak utk menumis.

cara membuatnya:
lumur ikan siakap dgn air perahan limau,serbuk lada sulah dn garam.
~perapkn selama 10 minit.
kmudian di goreng.

SOS: tumis bahan kisar dn daun limau smpai terbit bau.
masukkan air garam,gula dn air asam.
masak hingga mendidih.
pekatkan dgn larutan tepung jagung.
masak smpai meletup2..kemudian bolehlah dicurahkn ke atas ikan siakap goreng..

Saturday, December 11, 2010

Kek Tapai Pulut Hitam


bahan campuran mauripan:
1/2 sudu makan mauripan
1 sudu teh gula pasir
100 ml susu cair suam

bahan2 nya:
250 gram marjerin
100 gram gula kastor
200 gram tapai ubi kayu
5 biji kuning telur
200 gram tepung gandum
100 gram tepung pulut hitam
100 gram kismis,potong dua bahagian
5 biji putih telur
1/4 sudu teh garam
100 gram gula pasir

cara membuat nya:
campuran mauripan:kacau rata bahan mauripan.biarkan selama 15 minit.
pukul marjerin dan gula kastor sehingga lembut.masukkan tapai ubi kayu.pukul rata.masukkan kuning telur.pukul rata.
masukkan tepung gandum dan tepung pulut hitam sambil diayak dan dipukul rata berselang seli dengan campuran mauripan.
masukkan kismis dan kacau rata.ketepikan.
pukul putih telur dan garam sehingga setengah kembang.
masukkan gula pasir sedikit demi sedikit sambil dipukul hingga kembang.
tuangkan sedikit ke dalam campuran tepung gandum sambil di kacau perlahan.
tuangkan ke dalam loyang yang telah di sapu marjerin.biarkan selama 45 minit sehingga kembang.
bakar selama 50 minit dengan suhu ketuhar 180darjah sampai masak.;))

Friday, December 10, 2010

Yogurt Cheese Cake


bahan2 nya:
175 gram marjerin
125 garm gula kastor
100 gram krim keju
100 gram yogurt
4 biji telur
180 gram tepung naik sendiri

cara membuat nya:
pukul marjerin dan gula kastor sehingga banar2 lembut.masukkan krim keju dan pukul rata.
masukkan yogurt dan pukul rata.masukkan pula telur satu persatu bersilih ganti dengan sebahagian tepung naik sendiri tadi.
dan kacau rata lagi.
tuangkan adunan ke dalam acuan yg telah di sapukan dengan marjerin.
dan bakar selama 45 minit dengan suhu 150 darjah.

**mula2 bakar dengan api yg kuat,20 minit kemudian kecik kan api sampai masak.

Ayam Goreng Mentega Pedas


bahan2 nye:
1 ekor ayam,di potong(ikut suka)
1 sudu teh garam
1/2 sudu teh serbuk lada sulah
1/2 sudu teh air perahan lemon
1/2 sudu teh serbuk cili
minyak untuk menggoreng

bahan tumisan:
2 ulas bawang putih,cincang kasar
3 helai daun limau,buang tulang nya
4 biji cili kering,tumbuk kasar
1 biji cili padi merah,tumbuk kasar
2 sudu makan kicap manis
1/2 sudu teh garam
1/2 sudu teh gula pasir
1 1/2 sudu teh air perahan lemon
1 sudu makan majerin/mentega untuk menumis


cara membuatnya:
lumur ayam dengan garam,serbuk lada sulah,air perahan lemon dan serbuk cili.perapkan selama 20 minit.goreng sehingga masak.
tumis:tumis bawang putih,daun limau,cili kering dan cili padi merah sehingga terbit aroma.
masukkan kicap manis,garam,gula pasir dan air perahan lemon.masak sehingga pekat.masukkan ayam.kacau rata.

Thursday, December 9, 2010

Pau Tepung Pulut Hitam




bahan2nya:
225gm tepung gandum
50 gm tepung pulut hitam
11/2 sudu teh mauripan
1 biji putih telur
2 sudu makan susu pekat manis
115 ml air sejuk
20 gm mentega
secubit garam

bahan inti:
1/2 biji kelapa muda yg di parut
dn di masak dgn 1 cwn gula merah/air gula melaka
(manis,ikut selera masing2)


cara2:
campurkan tepung gandum,tepung pulut hitam,
mauripan dn susu.kacau rata.
masukkan putih telur dn air sejuk sedikit demi sedikit
sambil di uli hingga mnjadi doh.
masukkn mentega dn garam. uli smpai sebati.
biarkan selama 30 minit.
kempiskn adunan.
bulat2kan. biarkan selama 10 minit.
leperkan. masukkan inti dn bentukkan bulat.
alaskan dgn kertas kalis minyak.
biarkan selama 30 minit sehingga kembang.
kukus selama 10 minit dgn api sederhana... ;))

Gulai Ikan Tongkol Kurma




bahan2nya:
1 ekor ikan tongkol
4 biji KURMA di buang biji dn belah dua memanjang
3 ulas bwg putih dihiris nipis
4 biji bwg merah dihiris nipis
2 helai daun limau purut di buang tulangnya
3 kuntum bunga cengkih
3 cm kayu manis
2 btg serai,ambil putihnya dn di titik
2 kuntum bunga lawang
1 keping asam gelugur
200ml santan
daun bawang potong halus dn
garam secukup rasa

bahan kisar:
2 biji bwg merah
1 ulas bwg putih
1 cm halia
2 biji buah pelaga
1 st ketumbar


cara:
tumis bwg putih,bwg merah,bahan kisar,daun limau purut,bunga cengkih,
kayu manis,serai dn bunga lawang sehingga terbit bau.
masukkan ikan dn kurma. kacau rata.
masukkan santan,asam gelugur dn garam.
masak sehingga pekat.
masukkan daun bawang dn kacau rata... ;))

Terung Sos Tiram




bahan:
bbrapa biji terung,belah dua tidak putus
sedikit taugeh
1 biji tomato merah di potong2
2 ulas bwg putih di cincang halus
1 biji bwg besar di pontong panjang
11/2 sudu makan sos tiram
1 sudu teh serbuk lada sulah/serbuk lada hitam
garam secukup rasa
sedikit air dn minyak utk menumis


cara:
tumis bawang putih dn bwg besar hingga terbit aroma
masukkan terung,kacau hingga layu,
masukkan tomato dan kacau rata
masukkan sos tiram,garam dn serbuk lada sulah. kacau rata.
tuangkan air. masak hingga matang.
akhir sekali masukkan taugeh.. ;)

Wednesday, December 8, 2010

Japanese Cheese Cake



bahan2nya:
5 keping cheese (brand apa pn boleh)
~koyakkan kecil2~
200ml susu segar
4biji telur (asingkan putih & kuningnya)
70gm butter
70gm gula ising
70gm tepung kek


cara2:
cheese dn susu segar ~ di masak dgn api prlahan hingga sebati,
masukkan butter,kacau2,kemudian tutupkn api..
pukul putih telur dn gula mnjadi maringue
pukul kuning telur dn masukkan ke dlm bancuhan cheese td,
masukkan tepung dn kacau sebati - guna senduk kayu je..
akhir sekali masukkan maringue dn kacau rata
sapukn loyang dgn minyak dn di alaskn dgn kertas minyak
tuangkan adunan ke dalam loyang
loyang adunan di masukkan ke dlm loyang yg lebih besar sikit,yg berisi air panas
(loyang tu di panaskan trlebih dulu di dlm oven,supaya air tu panas)
bakar 140 darjah pd 20 minit pertama
slps 20 minit tukar suhu pd 170 darjah dn bakar selama 30 minit lg atau sehingga kek masak.. ;))