Jom Follow Ibu

Thursday, December 16, 2010

Puding Pisang Karamel



bahan:
100gm gula pasir
50ml air
(saya buat 2 sudu mkn gula pasir di goreng/di hanguskn tnpa air)

bahan puding:
3 biji telur
1/4 sudu teh garam
100gm pisang ambon/emas
200ml susu cair
30gm gula pasir
1/2 sudu mkn gula merah
1/2 sudu teh serbuk kayu manis
1 sudu makan tepung jagung


cara membuatnya:
gula pasir di goreng dn di ketepikan.
(saya goreng terus ke dlm loyang..dh sejuk sapukan
loyang dgn minyak/majerin)

untuk puding: kisar pisang ambon dn susu cair.
tapis sehingga 300ml. (saya tk tapis pun..)

pukul ringan telur dn garam.
masukkan gula pasir,gula merah,
campuran pisang ambon,serbuk kayu manis dn tepung jagung.
kacau hingga larut.
(saya pukul/kacau kesemua bahan di atas guna senduk kayu je..)
slps tu di tapis.
tuang di atas karamel.
letakkan ke dalam loyang yg berisi sedikit air.
bakar selama 30 minit dgn suhu 160c.
klau tk masak lg tmbhkn masa sdikit lg hgga btl2 masak... ;)

5 comments:

ady said...

alamak..sedapnya..ni ada pisang lagi!!

Resepi Ibu said...

alhamdulillah...mmg sdp...cube lah... ;)

azanie said...

sedapnya..mntk share resepi..thnks

Norasikin said...

Pisang dengan kayu manis memang ngam

Resepi Ibu said...

azanie..sila la share ye..mmg sdp.. ;)


norasikin...btl tu...harum bau kayu manis + pisang...brselera nk mkn.. ;)

Post a Comment