Jom Follow Ibu

Saturday, December 18, 2010

kuih koci



bahan2nya:
2cwn tepung pulut putih
1/2cwn tepung pulut hitam
1cwn air >> mungkin lebih
sedikit garam dn minyak.

daun pisang utk membungkus yg sudah siap di layukan dn dipotong.

inti:
kelapa parut yg di masak dgn gula merah/gula melaka.

cara2:
campurkan semua bahan2 diatas dn di gaul sebati hingga boleh di bentuk
bulat2 kecil..
adunan yg di bentuk bulat2 td direndam didalam mangkuk yg berisi minyak.
ambil sebiji,leperkan,masukkan inti kemudian cantumkan mnjd bulat semula.
dn dibungkus dgn daun pisang td.pastikan daun pisang jg disapu minyak supaya tidak melekat.
lakukan proses membungkus sehingga abis.
kukus selama 20 minit atau lebih sehingga btl2 masak.. ;)

untuk buat kuih koci labu:
inti kelapa mesti ada..

bahan2 yg lain:
labu separuh - buang kulit-rebus dn lecek.
3 cawan tepung pulut
sedikit garam.

cara2nya:
gaulkan tepung pulut n labu yg dh dilecek.
gaul sebati sampai jadi doh.
ibu buat td tk guna air pn..
proses seterusnya sama mcm kt atas tu..haha
sapa nk cuba..cuba la ye..tknk sudah..hehe

0 comments:

Post a Comment