Jom Follow Ibu

Wednesday, December 8, 2010

Japanese Cheese Cake



bahan2nya:
5 keping cheese (brand apa pn boleh)
~koyakkan kecil2~
200ml susu segar
4biji telur (asingkan putih & kuningnya)
70gm butter
70gm gula ising
70gm tepung kek


cara2:
cheese dn susu segar ~ di masak dgn api prlahan hingga sebati,
masukkan butter,kacau2,kemudian tutupkn api..
pukul putih telur dn gula mnjadi maringue
pukul kuning telur dn masukkan ke dlm bancuhan cheese td,
masukkan tepung dn kacau sebati - guna senduk kayu je..
akhir sekali masukkan maringue dn kacau rata
sapukn loyang dgn minyak dn di alaskn dgn kertas minyak
tuangkan adunan ke dalam loyang
loyang adunan di masukkan ke dlm loyang yg lebih besar sikit,yg berisi air panas
(loyang tu di panaskan trlebih dulu di dlm oven,supaya air tu panas)
bakar 140 darjah pd 20 minit pertama
slps 20 minit tukar suhu pd 170 darjah dn bakar selama 30 minit lg atau sehingga kek masak.. ;))

1 comments:

Anonymous said...

sedapnya.....

Post a Comment