Jom Follow Ibu

Friday, December 24, 2010

mee bandung



bahan2nya:
mee lebih kurang sekilo

bahan2 utk kuah:
20 tangkai cili kering (dikisar)
4 ulas bawang putih (di tumbuk kasar/di ketuk)
4 ringgit udang kering >> dibasuh,di tos dn di sangai >> di kisar
2 senduk cili sos
2 sudu mkn tepung jagung >> bancuh dgn sdikit air utk pekatkn kuah
1 balang blender >> air
5 biji telur >> ikut suka la
garam dn gula sesedap rasa
minyak utk menumis

sayur2an:
sawi
carrot
putik jagung
tomato dn apa2 je sayur yg kita nk masukkan..

bahan perencah yg lain:
kerang
ayam
sotong
udang >> ape2 je lah..nk taruk ghimau gajah pn bleh..ahahah

cara2 memasak kuah:
tumiskan bawang putih..kacau2..masukkan lada kering yg dh dikisar
kacau2kn lg..biarkn sampai pecah minyak..
masukkan udang kering yg dh dikisar...gaul2kan..
masukkan air..
tunggu mendidih skejap >> masukkan ayam/udang/sotong/dll
sambil tu masukkan cili sos..kacau2kan..
biarkan mendidih..kemudian masukkan sayur2an
masukkan gula dn garam sesedap rasa...
pecahkan telur..
akhir sekali masukkan bancuhan tepung jagung...
kacau perlahan2 takut telur pecah kt dalam tu..
rasa..klau dh sedap boleh lah matikan api..
sediakan mee dlm mangkuk..curahkan kuah td ke atasnye..
jadi la mee bandung...bolehlah di makan..
klau nk taburkan daun sup n bwg goreng pn boleh.. ;))


*** ada orang buat kuah mee bandung ni guna kacang tanah/biskut lemak.
ikut cara masing2 la..tp ni cara saya..skali2 teringat kenangan masa meniaga dulu..ada customer sanggup dtg dri jauh cuma utk makan mee bandung
HANNA UMAIRA.. ***

0 comments:

Post a Comment