Jom Follow Ibu

Friday, November 26, 2010

Tauhu Sumbat, Sate Goreng, Ikan Bungkus


TAUHU SUMBAT:
bahan2nya:
10 keping tauhu
taugeh ~ rm1.00
sebiji timun
10biji lada merah
1biji tomato
4 ulas bwg putih
5 sudu mkn cili sos
gula dn garam secukup rasa

cara:
goreng tauhu dn di potong tiga segi dn di belah tengah
celur taugeh dn timun di racik halus...
sumbatkn taugeh n timun ke dlm tauhu sumbat td..

cara buat sos:
lada merah,tomato,bwg putih >> di blender
kmudian masukkn dlm periuk dn di masak
pastikn api jgn besar sgt dn di kacau selalu.
bila dh mndidih,masukkn cili sos,gula n garam secukup rasa
masak lg hingga pekat..

SATE GORENG:
bahan2:
ayam (bahagian dada)
5 ulas bwg merah
4 ulas bwg putih
2 sudu ketumbar,jintan manis n jintan putih (yg dh di blender skali)
2 sudu lengkuas (yg dh diparut)
kunyit serbuk
garam n gula secukup rasa

cara:
ayam dipotong kecil2
bwg merah n bwg putih ditumbuk,kemudian di gaulkn dgn ayam td bersama ketumbar,jintan manis n jintan putih,lengkuas,kunyit serbuk,garam n gula secukup rasa. semuanya tu di gaul rata. selepas tu di perap dlm 1 jam..kmudian boleh lah di goreng.

IKAN BUNGKUS:
bahan2:
5 ekor ikan selayang
5 ulas bwg merah
3 ulas bwg putih
1 inci kunyit
1 inci halia
garam secukup rasa
daun pisang yg dh di layor kn.

cara:
ikan di siang dn di bersihkn
bwg merah,bwg putih,kunyit n halia di tumbuk
kmudian di gaulkn dgn ikan,taruk garam sikit..dh gaul mesra boleh lah di bungkus dgn daun pisang td. masukkn ke dlm kuali tanpa minyak dn di masak dgn api yg kecil.
bw

0 comments:

Post a Comment