Jom Follow Ibu

Friday, November 26, 2010

Laksa Penang




bahan2nya:
1kilo ikan selayang/kembung


10 tangkai cili kering (klau nk pedas bleh masukkn cili api sikit)
8 ulas bawang merah
3 ulas bwg putih
asam keping/asam jawa
garam secukup rasa
sedikit belacan


cara2:
ikan di rebus,kmudian di asingkn isi dn tulang
kisar isi ikan ~ asingkn
kisar pula tulang ikan dn di tapis ambil air nya
blender bwg merah,bwg putih,cili kering dn belacan
slps itu di rebus dulu sekejap bahan2 tadi supaya hilang bau bwg n cili
kmudian tambahkn dgn air rebusan ikan td
masukkan isi ikan yg dh di kisar dn air tulang ikan yg dh di tapis
masukkan asam keping ssedap rasa masamnya,jgn lupa masukkan garam
masukkan jg bunga kantan dn daun kesum
masak sampai mendidih dn pastikan rasanya secukup masam dn masinnya.
slps tu boleh lah di hidangkn..utk ulaman terpulang pd selera masing2 ye.. ;))




*** resepi laksa penang ni saya dpt dari seorang teman baik,yg saya kira pakar dlm memasak laksa..terimakasih cayang krn sudi brkongsi ilmu..moga Allah memberkati spnjg kehidupan cayang..amiin.. :)

0 comments:

Post a Comment