Jom Follow Ibu

Friday, November 26, 2010

Kuih Lompang




bahan2nya:
bahan A:
2cwn tepung beras
1/2 sudu kecil kapur
kelapa muda di parut dn di gaul dgn garam

bahan B:
1cwn gula biasa
(klau nk buat kuih lompang gula merah pn boleh,1/2 cwn gula biasa,1/2cwn gula merah)
4 cwn air
(utk makluman,saya dh buat kuih lompang ni ikut resepi yg asal,alhamdulillah jadi walaupn agak lembik sdikit..klau ssiapa ingin mencuba resepi ni,saya ingatkn kurangkn sukatan air yg 4 cwn tu..)
~~ bahan B di atas di masak hingga mendidih dn di tapis.

cara2:
bancuhkn kapur dgn sedikit air,kemudian di tapis.
campurkn tepung dn air kapur yg dh di tapis td..
tuangkan air gula yg suam2 dn di kacau rata.
panaskn cawan kecil dlm kukusan.
bahagikan bancuhan tepung kpd bbrapa warna yg di sukai
tapiskan adunan ke dalam teko utk memudahkan di tuang ke dalam acuan kecil2.
kukus selama 20minit
sejukkan kuih kemudian cungkilkan perlahan dn masukkn kelapa parut yg dh di gaul dgn garam dn di kukus skejap..
slepas tu boleh lah di makan.. ;))




*** resepi kuih lompang ni saya terlupa dri sumber mana saya dapat..
apapn terimakasih pd tuan punya resepi..moga Allah swt sentiasa merahmati anda dn keluarga.. ***

0 comments:

Post a Comment