Menjejak Warisan Asal Usul Melayu Di Pulau Lingga Kepulauan Riau
-
Salam sejahtera kepada semua pembaca setia blog makan *Mahamahu *dan juga
rakan-rakan seklian. Yes kalau ada siapa yang dah baca post Maha yang
berkaitan d...
Friday, November 26, 2010
Kuih Kasui
bahan2nya:
1 buku gula melaka
5 sudu gula pasir (ikut manis)
6 cwn air (4cwn di masak dgn gula melaka dn 2cwn lg di campur ke dlm tepung)
21/2cwn tepung gandum
4 sudu besar tepung ubi
1 sudu teh kapur (bancuh)
kelapa parut + garam (di kukus skejap)
cara2:
masak gula melaka dgn 4cwn air..(sejukkan)
tepung gandum dn tepung ubi di campur sebati dn di campurkn dgn lebihan air td.
nk mudah kesemuanya di blender dn masukkan air gula yg dh di sejukkan td.
slps tu nk tapis boleh,tk tapis pn boleh dan
masukkan ke dlm loyang atau acuan yg dh di sapukn dgn minyak..
kmudain kukus lah,lbh kurang 20minit.. ;))
Labels:
Kuih Kasui
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment