Jom Follow Ibu

Friday, November 26, 2010

Kek Karamel



bahan2:
(A)
2 sudu besar gula (utk buat gula hangus)
* tabur gula dlm loyang dan masak atas api perahan
biar gula hancur dan warna brtukar mnjadi perang.

(B)
bahagian atas:
1/2 tin susu cair (boleh di tambah kalau nk karamel teba sikit)
70gm gula kastor
1/2 sudu teh esen vanila
3 biji kuning telur (klau tambah susu cair kena tambah gak kuning telur)

(C)
Lapisan kek:
140gm tepung gandum
70gm gula kastor
3 biji kuning telur
135ml air biasa
1 sudu teh baking powder (guna sudu kfc)
45ml minyak masak (lebih kurang 2 sudu makan)

(D)
Meringue:
6 biji putih telur
70gm gula kastor
1 sudu teh krim of tartar (guna sudu kfc)

cara2nya:
1. kacau semua bahan (B) perlahan2 - jgn berbuih2 - nanti tk jadi karamelnya
2. masukkan (B) tadi dlm loyang gula hangus tadi..
3. pukul bahan (C)
4. pukul bahan (D) sampai jadi kembang n bila kita angkat/terbalikkan-tak jatuh
5. campurkan adunan (C)+(D) dan gaulkan dgn mnggunakan senduk kayu hingga sebati
6. bahagikan kepada bberapa bahagian n letakkan warna ikut citarasa sendiri
7. masukkan ke dalam loyang yg tadi secara berselang seli hingga adunan habis
8. bakar secara double boilling-selama 1 jam dgn suhu 160-180 darjah
9. bila dh masak angkat n rehatkan dlm 10 minit,baru terbalikkan kek yg di bakar tadi
10.masukkan dlm peti sejuk lbih kurang 1 jam,baru sedap di makan..;))

0 comments:

Post a Comment